Zobacz pełną wersję : Kawosze doradźcie coś!
Jak człowiek jest cały czas w biegu od samego rana, przydałoby się mieć pod ręką kawę. Trochę głupio tak latać z termosem, więc zastanawiam się nad zakupem termicznego kubka.
Widziałam fajne, klasyczne modele.
Obawiam się tylko o ich szczelność. Jest jakaś szansa na to, że wrzucę zamknięty kubek do torebki, a on i tak przecieknie?
Ja w ogóle nie mam zaufania do takich kubków, na pewno nie zastapi dobrego termosu.
Marek_Kowal
26-03-14, 12:06
Ja stosuje taki kubek i jestem z niego zadowolony :)
Ja osobiście nigdy nie znalazłam kubka, który byłby idealnie szczelny. Na ogół maja one dziurkę, jako wylot pary, żeby nie wybuchł od ciśnienia, co jednocześnie powoduje że z niego cieknie :(
ja kupiłem swego czasu w empiku, zapłaciłem za niego chyba 29 zł. Nie jest on raczej markowy, a sprawuje się świetnie i faktycznie trzyma ciepło
ja też nie dawno kupiłem coś takiego i również 29 tylko że z logien juwentusu ale tak jak kolega wyżej, nie narzekam. Trzyma ciepło i nic sie nie wylewa :)
no własnie, czasem się okazuje, że takie wcale nie najdroższe rzeczy a są świetne w użytkowaniu
Nadużywanie kawy powoduje takie samo spustoszenie w organizmie jak narkotyki, a kofeina uzależnia jak amfetamina. Lepiej poszukać sobie alternatywnych źródeł budzenia się. Na przykłąd afirmacje mp3 (działają pobudzająco i lepiej się koncentrujesz), albo na przykład nagrania do synchronizacji półkul mózgowych - jak choćby Fruiti. Małe porównanie do kawy:
http://fruiti.pl/fruiti-porownanie.png
RafałMikuta
07-10-14, 10:36
Stawiam na stary, sprawdzony termos :)
lordofshadows
18-11-14, 09:14
nie ma to jak termos, kubki przeciekają zawsze przy ustniku jeśli znajdą się w jakimkolwiek innym położeniu niż pion ;/
pborkoszewski
19-11-14, 19:26
Wydaje mi się, że tak jak we wszystkim chodzi o jakość. Najtańsze kubki kupione gdzieś na bazarze mogą przeciekać, a to oczywiście nic przyjemnego. Ja kupiłem taki kubek w sklepie i puki co nie zawiódł mnie.
Kubek termiczny nie będzie przeciekał, ale musisz na niego wydać ponad sto złotych. Niestety, takie mamy ceny;)
Ja troszkę z innej beczki, ale również skierowane do kawoszy :D Prowadzę lokal i szukam palarni kawy, która oferowałaby naprawdę dobrej jakości kawę. Czy orientuje się ktoś może czy kawa firmy kaffe2009 jest godna polecenia? Z góry dziękuję za opinie :)
Ja mam taki zwykły z mcDonalda i od roku się sprawdza idealnie, nie przecieka a i temp. trzyma
Kubek mam zwykły z marketu. Sprawdza się naprawdę fajnie :)
Rano zawsze obowiązkowo kawka z ekspresu stawia mnie na nogi. Marzy mi się jeszcze kawiarka na indukcję. Ale to za jakiś czas :)
Ja mam taki zwykły klasyczny kubek z marketu i nie narzekam :)
patrycja56
19-03-15, 13:27
Myślę, że jak mamy drogą torebkę albo zależy nam na jej zawartości to warto zainwestować nieco więcej w taki kubek. Przecież to nie jest dobro jednorazowego użytku. Jak kupimy porządny model to będzie nam służył latami :)
Na studiach używałam tylko kubka termicznego, sprawdzał się, należy jedynie kupić dobry kubek, szczelnie zamykany.
kacper_dzik
15-04-15, 09:25
ja miałem kiedyś fajny kupiony w coffeeheaven- nie był tani, ale podobało mi się to, że pić można było jedynie po naciśnięciu takiego przycisku/odblokowania
no i nie ukrywam, że świetnie wyglądał!
Sama stosuje termos. Kubek także brałam pod uwagę, ale nie byłam pewna co do szczelności. Czytam tutaj, że te droższe rzeczywiście nie przeciekają. W takim razie zastanowię się nad takim. Zawsze to jedna rzecz mniej, bo do kawy z termosu mam osobny. Nie piję z "zakrętki". Przechowywanie zaparzonej kawy to jedna kwestia, a druga to odpowiednie zabezpieczenie jej przed parzeniem. Należy pamiętać o kilku kwestiach, żeby zawsze była smaczna.
kosnorczuk
07-12-15, 08:13
Termosy z reguły są dobre do przenoszenia gorących napojów i nie przeciekają. Z kubkami to chyba trochę loteria... Czasami zwykły najtańszy z marketu trzyma lepiej niż drogi, firmowy.
marekgrzybak
28-12-15, 13:34
Ja mam termiczny kupek i nic nie przecieka. Tylko że dostałem go jako gratis przy okazji jakiejś akcji eventowej, promocyjnej.
Z własnego doświadczenia mogę polecić kubki termiczne, które są otwierane przez taki przycisk u góry - bo te odkręcane mogą sprawić psikusa i zalać torebkę niestety
Ja nie mam problemów z kubkami, które kupuje. Zawsze kupuje trochę grubsze, żeby lepiej trzymały ciepło.
Z kubka termicznego korzystałam na prawdę przez dłuższy czas, bo w zimę zamiast wody piję herbatę. Niestety, ale kubek należy trzymać cały czas w odpowiedniej pozycji, bo może się wy;ać, chyba, że kupisz bardzo dobrej jakości ten kubek, mój nie był jakiś drogi. Dlatego ja kupiłam sobie mały termos, źle to nie wyglądało, a dużo wygodniej :D
anonsetowarzyskie2069
30-06-16, 10:41
Kubek termiczny to przydatny gadżet i to bardzo. Warto w niego zainwestować.
Kubki termiczne z przyciskiem u góry są często odkręcane. Ja tam wolę się napić świeżo zaparzonej kawy, a moje kubki termiczne zalegają od dłuższego czasu w szafce. Nawet w podróży nie ma przecież problemu ze stacją paliw serwującą dobrą kawę :).
Najlepsze sa te termosy wojskowe, wytrzymale i swietnie utrzymujace temperature, a przy tym wygladaja kozacko :)
Kubek termiczny to bardzo trafna opcja. Ja używam na co dzień jak jeżdżę samochodem ;) ciepła kawka na zawołanie :D ktoś tu pisał o złym działaniu kawy. Pewnie po części ma rację, ale ja na przykład wyczytałam ostatnio na stronie farmacjapraktyczna.pl, która zamieszcza na prawdę rzetelne treści, że kawa z cukrem jest dobra dla mózgu i poprawia pamięć :) W rozsądnych ilościach można wszystko :D
gabrysiaski
18-07-19, 10:28
Ja kupiłam kubek termiczny z tchibo i jestem z niego zadowolona
- - - Updated - - -
Podeślesz link do artykułu? :)
- - - Updated - - -
Kubek termiczny to bardzo trafna opcja. Ja używam na co dzień jak jeżdżę samochodem ;) ciepła kawka na zawołanie :D ktoś tu pisał o złym działaniu kawy. Pewnie po części ma rację, ale ja na przykład wyczytałam ostatnio na stronie farmacjapraktyczna.pl, która zamieszcza na prawdę rzetelne treści, że kawa z cukrem jest dobra dla mózgu i poprawia pamięć :) W rozsądnych ilościach można wszystko :D
Podeślesz link do artykułu? :)
Najbardziej popularne kawy czyli najchętniej kupowane przez Polaków to Lavazza Oro i Lavazza Crema w Aroma . Pierwsza. 100 % arabica bardzo delikatna i lekka. Druga pół na pół arabica z robusta, intensywniejsza i mocniejsza. Potem niemiecki Dallmayr najczęściej Prodomo to również 100% arabica aromatyczna i lekko palona kawa. Według mnie pyszne kawy o w miarę przystępnej cenie to Vergnano Antica Bottega i Pellini Top , topowe kawy tych włoskich palarni, intensywne, aromatyczne i powiedziałabym średniomocne. Oczywiście mówię o kawach ziarnistych. Dla smakoszy świetna jest Kawa organiczna BIO od Quba Caffe (https://sklep.qcs.pl/pol_m_Kawa_Bio-Organiczna-244.html) - jest to palarnia kawy, w której można spróbować kaw z wielu zakątków świata.
monikatypolska
08-11-21, 11:55
Polecam kawy ze sklepu Jawo2008. Są bardzo dobrej jakości. https://jawo2008.pl/104-herbaty-i-kawy
Czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony sklep z kawą?
https://dobrepanelekalisz.business.site
- - - Updated - - -
Czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony sklep z kawą?
https://dobrepanelekalisz.business.site
DetronMaciek
10-06-22, 10:36
Ja polecam z kawy przerzucić się na herbatę czerwoną z https://planteon.pl/herbata/czerwona-herbata . Znacznie zdrowsze i pozwala się wyspać w nocy, bo nie zawiera kofeiny.
U mnie świetnym zamiennikiem kawy okazała się yerba. Dodaję do niej różne dodatki, jakieś ziółka, albo tak jak teraz latem imbiru i cytryny. Można też z lodem robić, mega orzeźwiająca kombinacja.
Używam czasem termiczny kubek i jeszcze nigdy mi nic nie wyciekło. Trzyma ciepło dość długo więc to dobry sposób dla kawosza, który nie ma czasu wpaść na kawę na mieście.
Na taki wyjazd będą super pasować stylizację w stylu boho. Najmodniejsze propozycje tego roku oferuje sklep https://butiklalala.pl/sukienki-boho. To naprawdę świetny sklep oferujący duży wybór sukienek w bardzo atrakcyjnych cenach. Polecam.