PDA

Zobacz pełną wersję : zestaw - ocena, pytania



blais
18-10-05, 14:16
witam, przymierzam się do zakupu nowego komputera.
zastanawiam się nad takim zestawem:

1 Procesor . AMD ATHLON 64 3200+ OEM / S- 939 3103 1 549
2 Płyta główna ASUS A8N SLI - nForce4, SATA, PCI-E, S-939 3305 1 499
3 Pamięć RAM 512 MB / 400 KINGSTON (Dual Channel 2x256) 0506 1 198
4 Dysk Twardy SEAGATE 160 GB, 8MB, IDE - ST3160812A 4619 1 319
5 Karta Graficzna . PCIex ASUS GF 6600 128 MB - EN6600/TD/128M/A 3349 1 455
6 Nagrywarka DVD . LG GSA-4163B - 16x DVD±RW DL BOX (czarna) 3426 1 209
7 Obudowa MODECOM 207 STEP - bez zasilacza / czarna 2887 1 99
8 FDD 3.5" SONY (czarny) 3755 1 39
9 Klawiatura LOGITECH Delux (czarna) 1935 1 39
10 Wentylator Cooler Master CP58J71 3200+, Silent, Miedź, AERO 7 lite 1710 1 59
11 Monitor . LG 17" - 720B Flatron 2838 1 505
12 Listwa Zasilająca ACAR SL 3m czarny 4764 1 32
13 Zasilacz CHIEFTEC HPC-420-302-DF - 420W 2323 1 219

cena brutto: 3221,-


mam kilka pytań:
- czy do procesora jak jest OEM, to trzeba wybierać wentylator jeszcze i czy ten co wybrałem jest ok
- czy w ogóle ten zestaw może być, czy wszystko do siebie pasuje?
- czy może wymienić jakiś składniki (są inne lepsze a niedroższe)
- i w ogóle proszę o opinie nt. tego zestawu

z góry dzięki!

Nimitz
18-10-05, 14:27
Piersze - to ma być zwykły domowy blaszak czy maszyna na serwer? Możliwości jest kupa. Jeśli na domowgo blaszaka, to w zupełności wystarczy. A nie myślałeś o dysku na SATA a nie na UDMA skoro płyta ma takie możliwości. OEM oznacza w przypadku procka po prostu brak zestawu dodatkowego, czyli wentylatora, pasty termoprzewodzącej. Pasta kosztuje 1zł, wentylator im większy ty, lepszy bo będzie musiał się kręcić wolniej chłodząc tak samo. A nie myślałeś o kupnie panela LCD? Proste modele 17' nie sa znowu aż tak drogie.

tomasz rakoczy
18-10-05, 15:15
A do czego potrzebujesz ten komputer? Innymi słowy jak zamierzasz go wykorzystywać?

blais
19-10-05, 10:17
komputer ma by do typowo domowego uytku.
eby byo mona film obejrze, czasem w co zagra, do internetu, do suchania muzyki...



A nie mylae o dysku na SATA a nie na UDMA skoro pyta ma takie moliwoci.

a tu rzeczywicie masz chyba racj (ja za bardzo si nie znam).
do wyboru s dwa dyski 160GB Seagate SATA.
jeden z symbolem SATA NCQ a drugi SATA II.
czym to si rni i ktry lepiej pasuje do tego zestawu?


a co monitora LCD, to jaki polecacie?
tak eby mi za bardzo nie podbi ceny...


a i jeszcze jedno. jak poszedem z tym zestawem do sklepu komputerowego i zapytaem ile bdzie to u nich kosztowa (bo te ceny mam z internetowego) to sprzedawca zacz mnie namawia na pyt i procka na S-754 zamiast S-939.
mwi, e duo tasze, a wydajno nieznaczie tylko mniejsza.
co Wy na to?
i jeszcze poleca monitor LCD 15' i mwi, e jego obraz roboczy jest prawie taki sam jak zwykego.

na dzi mia mi przygotowa wycen tego zestawu co podaem w 1 pocie i drugiego zestawu na S-754.

Nimitz
19-10-05, 11:00
Więc tak - monitorek LCd bierz, ale nie 15. Jeśli nie masz kasy to odczekaj miesiąc czy dwa i sobie dozbieraj i kup jakiś panel LCD 17' LG. Co do tego slota 754 i 939 to w zasadzie ma rację. Różnica jest naprawdę niewielka i w zasadzie jako zwykły użyszkodnik tego nie odczujesz. Co do dysków SATA
NCQ - Native Command Queuing czyli kolejkowanie zadań - zadania odczytu dla napędy nie są ustawiane w kolejności ich otrzymywania, lecz tak, aby zoptymalizować drogę głowicy dysku twardego przy odczycie - operacja skraca czas odczytu i oszczędza mechanikę napędu. To dodatkwa opcja za którą płacisz więcej. Jeśli chcesz możesz dołożyć te kilka/kilknaście złtych, ale różnych wielkiej nie będzie. Kolejne kilka procent dla maniaków i dużych dzieci prześcigających się w kupowaniu coraz droższych zabawek. Do domu niezbyt potrzebne, do zadań profesjonalnych niewystarczające. Ot kolejny gadżet :-)

tomasz rakoczy
19-10-05, 11:41
I zainwestuj w solidny zasilacz.

blais
19-10-05, 12:38
no chyba ten co podałem jest w miarę :)

Nimitz
19-10-05, 13:57
Wystarczy w zupełności.

Dygnitarz
20-10-05, 10:41
Fajnie, ale po co Ci GF6600 i płyta z SLI? Moim zdaniem weź A8N-E, która jest tańsza o przeszło 130 złotych, zmień 6600 na 6600GT. Sumaryczny koszt będzie nawet mniejszy :) Na Twoim miejscu nie brałbym Kingstonów, ostatnimi czasy są to kiepskie kości (wiele z nich sypało błędami w memtestach etc.). Zainwestuj w Geile, względnie Hyniksy.

blais
20-10-05, 12:00
ehh, każdy co innego mówi :)
ciężka sprawa kupić komputer...

Dygnitarz
20-10-05, 13:44
Heh, powiedz mi po co Ci płytka z SLI skoro chcesz wziąć GF6600 (nie GT)? Chyba nie po to, aby dorzucić w przyszłości drugiego GF6600 (nie GT), ponieważ wersja GT i tak jest wydajniejsza, niż 6600SLI.

Zrobisz jak zechcesz, wyrzucisz pieniądze na 6600 i SLI, czy nie - "mnie to i tak rybka". :P

blais
21-10-05, 11:55
no masz rację :P

a jeszcze mi ktoś zrobił taki zestawik:
AMD ATHLON 64 3000+ OEM (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2347&katid=1&grupa=209) - 505zł
ASUS A8N-E (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2516&katid=59&grupa=9) - 369zł
TwinMos 512MB CL 2.5 (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=774&katid=3&grupa=225) x2 - 360zł
Samsung SP 200 GB SATA II (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2629&katid=4&grupa=382) - 375zł
Benq DW1640-0F3 (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=3629&katid=11&grupa=109) - 165zł
Stacja dysków 3.5" SONY (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2733&katid=17&grupa=124) - 39zł
Klawiatura LOGITECH Delux (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1531&katid=18&grupa=128) - 39zł
Pentagram Freezone QVC-100 CU+ (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=3053&katid=29&grupa=117) - 109zł
LG Flatron 720B 17" (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1903&katid=21&grupa=33) - 505zł
Chieftec HPC-420-302-DF (420W) (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1430&katid=14&grupa=319) - 219zł
Modecom 107 STEP (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2217&katid=13&grupa=171) - 115zł
Radeon X800GT (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=4072&katid=5&grupa=244) - 595zł

Razem: 3395zł


trochę droższy, procek słabszy, ale karta graficzna lepsza chyba, większy dysk i RAM...
jak myślicie, lepszy ten drugi?

Dygnitarz
22-10-05, 01:48
Nie mam większych zastrzeżeń, choć jeśli to ja bym sobie kupował zestaw, to zamiast samsunga wziąłbym WD (WD 200 GB, 8MB, SATA II - WD2000JS) ze względu na nieco większą wydajność. Benq nie jest złą nagrywarką, ale wolę Neca 4550A za m.in. obsługę DVD-RAM.

Ale to już tylko moje usilne czepianie się szczegółów.
Pozdro.