PDA

Zobacz pełną wersję : PLATNIK + problem!!!!! pilne!!!!!



mareksch
26-10-05, 14:34
MAM PROBLEM Z PLATNIKIEM!!! MUSIALEM ZROBIC FORMAT!!! ;-( PO PONOWNEJ INSTALACJI NIE CHCE SIE POLACZYC Z BAZA!!! MAM DO WYBORU SQL I MICIRSOFT! WYBIERAM SQL I CHCE CHASLA UZYTKOWNIKA! MOZE KTOS WIE JAK POSTEPOWAC DASLEJ? JAKA BAZE POZDAC? PROSZE POMOZCIE! BO INACZEJ ;-( W PRACY!!! MOJ MEIL TO mareksch@gazeta.pl!!!! ;-)
pozdrawiam

tomasz rakoczy
26-10-05, 23:16
Hm.

No to chyba nabroiłeś.
Jeśli, przed sformatowaniem dysku nie wykonałeś kopii bezpieczeństwa bazy, to już jej na pewno nie ma.

Nie napisałeś czy program korzystał z bazy na komputerze czy łączył się z serwerem, na którym jest SQL SERVER a na nim baza płatnika.

Patrząc na Twój post, to raczej tam SQL SERVERA nie macie. ;-)

Reasumując.

Możesz próbować dać dysk do firmy, która zajmuje się odzyskiwaniem danych. To jednak będzie sporo kosztować, o ile w ogóle po sformatowaniu i ponownej instalacji systemu coś odzyskają.

Musisz utworzyć bazę danych na nowo, będzie pusta a dotychczasowe dane o pracownikach trzeba będzie wprowadzić ponownie.
Niestety, nie odzyskasz w bazie danych dot. wysłanych dokumentów. Jeśli kadrowa i księgowa robiły wydruki to nie ma tragedii, jest jakiś dowód, że coś wysyłaliście do ZUSu.

Koniecznie trzeba będzie zainstalować też wszelkie certyfikaty.
Proponuję zadzownić na InfoLinię Płatnika: 0-801-446-002

Na poniższej stronie znajdziesz opisy co i jak się robi.
http://www.platnik.info.pl/index.php?p=pomoc

Powodzenia.

Napisz, jak zakończyła się ta historia.

mareksch
27-10-05, 06:11
dzieki za wiadomosci! no niestety narozrabialem! kopie mam z czerwca wiec tylko kikla miesiecy brakuje! baza sql to tylko to co zainstlowalo sie razem z platnikiem!!! wiec chyba nie duzo! ;-( jakbys wiedzial jak ponownie polaczyc sie z baza (nawet ta z czerwca)? po zainstalowaniu nowego platnika? to narazie to mi nie wychodzi z rzadnej strony! nawet nie przymuje mi hasla uzytkownika!!! ;-( poprostu tragedia!!!
dzieki za pomoc

tomasz rakoczy
27-10-05, 06:36
Ciągle nie ma informacji jaki rodzaj masz bazy, czy jest to baza typu MS ACCESS czy baza SQL SERVER.

Ta kopia z czerwca jak wygląda? Co to jest, gdzie to jest?

mareksch
27-10-05, 07:44
---------- 08:37 27.10.2005 ----------

baza sql
a komunikaty sa dwa
plik SQLSVC.DLL polaczony z brakujacym eksporterem ODBCBCP.DLL:29
i c:prog filesMiscrosoft SQL Server80ToolsBinnsqlmangr.exe - urzadzenie podlaczone
do komputera nie dziala
podminaka plikow z innego kompka nic nie daje

---------- 08:44 ----------

kopia jest calej bazy ale wlasnie nie moge jej zaaplikowac!!! przez te dwa komunikaty

krYsti
27-10-05, 10:12
to takie pytania:

1. czy masz teraz na pewno zainstalowany serwer SQL? Czy na pewno instalując teraz płatnika wybrałeś bazę SQL, a nie bazę ACCESS?

2. czy obok zegarka na pasku systemowym masz ikonę, która (nie pamiętam jak wygląda :D) po najechaniu myszą przedstawia się "MS SQL Server is running", albo jakoś podobnie.

Jeżeli odp. 1. jest nie, to ponów instalację płatnika. Usuń tego i zainstaluj ponownie wybierając bazę SQL (nie Access!).
Jeżeli odp. 2. jest nie, to wejdź do katalogu c:program filesmicrosoft sql server80 oolsinn i uruchom ręcznie sqlmangr.exe.

Jeżeli obie odpowiedzi są TAK, to lecimy dalej:
Komunikat dotyczy raczej niewłączonego silnika bazy danych, ale jeżeli jest włączony, to warto sprawdzić jeszcze ODBC.

3. Uruchom Panel Sterowania (przycisk Start -> Panel Sterowania) i znajdź ikonę ... właśnie, jaki to Windows? W Windowsie 95/98 poszukaj ikony Źródła Danych ODBC, albo jakoś tak (ja mam angielskie windowsy i trudno mi powiedzieć dokładnie jak to jest po naszemu przetłumaczone). W 2000/XP/2003 wejdź najpierw w narzędzia administracyjne, potem w Źródła Danych ODBC. Potem w zakładkę Sterowniki i zobacz, czy jest tam SQL Server. Być może coś zostało źle zainstalowane.

Jeżeli dalej nic, to pisz. Będziemy szukać.

mareksch
27-10-05, 10:27
Krystian1 ;-) dzieki za pomoc! juz to sprawdzalem! ;-( niestety!
sprawa wyglada nastepujaco! tez przypuszczasm ze chodzi o server sql! do odpo i nie ma bo odrazu po uruchomieniu kompka wywala sie ten blad!
instalka byla z sql, probowalem recznie i tez niestety odrazu sie wywala ten bald o ktorym pislaem wczesniej! a co do ODBC hm chyba dobrze! bo sql jest! ;-(
jezeli masz jeszcze jakies pomysly to czekam!!! napewno nie zaszkodzi ich wyprobowac!!! ;-)
dzieki

krYsti
27-10-05, 10:41
odrazu po uruchomieniu kompka wywala sie ten blad!

Czy li na pewno chodzi o SQL-a. Wywal to wszystko w cholerę, usuń katalog c:program filesmicrosoft sql server, zrestartuj komputer i spróbuj ponownie. Niestety ja mam płatnika na Accesie, więc mogę jedynie zgadywać na podstawie tego, co pamiętam o wyglądzie silnika SQL.

mareksch
14-11-05, 11:03
---------- 11:53 27.10.2005 ----------

bede probowal!
jak co swyjdzie lub nie to napisze!!!
dla potomnych ;-)
heheheeheh

---------- 13:03 14.11.2005 ----------

dzieki wszystkim za pomoc! w trakcie awarii jaka opisalem! wszystko poszlo! ;-) platnik wgrany od nowa i baza podgrana! i wszystko smiga! ;-)
dzieki