PDA

Zobacz pełną wersję : Moje miejsce sieciowe



konkordpl
31-10-05, 21:12
---------- 18:31 31.10.2005 ----------

Są trzy komputery: Moros (Slackware z Sambą), Hypnos (WinXPHE) oraz Erebu (WinXPPro). Wszystkie w grupie roboczej KNET (pokazywanej przez windows jako Knet).

Erebu wykrywa w moim miejscu sieciowym Morosa i wszystko jest cacy. Wszystko dziala.

Erebu raz wykrywa Hypnosa a raz nie, wczoraj wykrywal, a po moich zabawach z Hypnosem juz nie.

Hypnos nic nie wykrywa poza grupą robocza Knet, nie widzi w niej zadnego komputera.

Samba jest skonfigurowana jak dla debila i slepy na oba oczy by ja wykryl.

Czyli: problem jest z tym dupkiem Hypnosem, za cholere nie wiem o so mu chosi. Pomocy! :P

---------- 23:08 ----------

NIS wylaczylem i juz ;-)

---------- 23:12 ----------

Ale teraz na jakikolwiek komputer kliknie to nie kmini ;p

piotrg
01-11-05, 08:58
Zrób tą Sambe local masterem i daj jej jakiś wysoki OS Level (ale też bez przesady)... tak ze 100... No i dodatkowo zrób z tej samby Wins server... Może pomóc... ale nie musi... Ja już dawno otoczenie sieciowe zostawiłem w spokoju bo można by pół roku to konfigurowac i działac i tak nie bedzie. Jedynie raz widziałem porządnie działające Otoczenie sieciowe - wszystkie komputery działały z Win98SE.

konkordpl
01-11-05, 10:21
Wszystko juz dziala - problemem na Hypnosie byl firewall z NIS. :-)

Nimitz
01-11-05, 10:45
Czasem Netbeui szwankuje na XP i to jest przyczyna ;-)