PDA

Zobacz pełną wersję : Hosting z możliwością tworzenia subdomeny z poziomu skryptu



tomasz rakoczy
06-11-05, 16:19
Witam Was.

Szukam usługi hostingu z możliwością zakładania subdomen z poziomu skryptów. Chodzi o serwis, w którym każdy będzie mógł mieć swoją podstronę, ale zakładanie ma być całkowicie zautomatyzowane. Stąd też taki wymóg.

konkordpl
06-11-05, 16:58
Wildcard w dns'ie na domene + skrypt PHP.

Moge wykona taki skrypt za niewielk oplata. :)

tomasz rakoczy
06-11-05, 17:02
A jak ja bym chciał się sam nauczyć i umieć?
:)

konkordpl
06-11-05, 17:22
Łoj, to dużo roboty przed Tobą ;-)
Musialbys obcykac php ;-)

piotrg
06-11-05, 17:23
Chodzi o serwis, w ktrym kady bdzie mg mie swoj podstron,

i...


Wildcard w dns'ie na domene + skrypt PHP.

A konfiguracja vhosta to co?

tomasz rakoczy
06-11-05, 17:47
Panowie...

Ja co tam php kumam, troch poszukaem w googlach (nobla powinni da) i mam ju rozwizniae problemu.


<?
switch&#40;$_SERVER&#91;'HTTP_HOST'&#93;&#41; &#123;
case "www.user1.serwer.pl"&#58; header&#40;"Location&#58; /users/1"&#41;; break;
case "www.user2.serwer.pl"&#58; header&#40;"Location&#58; /users/2"&#41;; break;
&#125;
?>

Co w tym stylu.

Stricte nie chodzi o zakadanie "prawdziwych" subdomen, ale raczej o pokazanie rnego serwisu w zalenoci od adresu.

piotrg
06-11-05, 17:56
Panowie...

Ja co tam php kumam, troch poszukaem w googlach (nobla powinni da) i mam ju rozwizniae problemu.


<?
switch&#40;$_SERVER&#91;'HTTP_HOST'&#93;&#41; &#123;
case "www.user1.serwer.pl"&#58; header&#40;"Location&#58; /users/1"&#41;; break;
case "www.user2.serwer.pl"&#58; header&#40;"Location&#58; /users/2"&#41;; break;
&#125;
?>

Co w tym stylu.

Stricte nie chodzi o zakadanie "prawdziwych" subdomen, ale raczej o pokazanie rnego serwisu w zalenoci od adresu.

A to takie co to Ci pierwszy z brzegu hosting umoliwia...