PDA

Zobacz pełną wersję : [Pytanie] Zestaw komputerowy.



Nimitz
09-11-05, 21:05
Jak wiecie (albo i nie) odrobinkę mam pojęcie o sprzęcie, ale tym razem proszę Was o rade. Chciałbym poskładać komputer za ok. 2500 zł i dokupić do tego monitor LCD za ok. 1500 zł. Komputer ma spełniać takie wymagania - procesor preferowany to AMD (ale się nie upieram), płyta główna solidna (lubie Asusy ale również się nie upieram), RAM 512 (1024), grafika - tutaj dowolność w zasadzie bo jestem cieńki w te klocki (ale ma spełniać wymagania podane niżej), dźwięk może być zintegrowany mnie i tak słoń na ucho nadepnął ;-) Dysk - SATA ze 160-200 GB, nagrywarka DVD+/-RW, sieciówka może być zintegrowana, ale w razie czego kupie jakiegoś 3COM`a na Allegro ;-) To ze sprzętu jaki sobie mniej więcej wymysliłem. Teraz do czego ma służyć - domowy desktop na Windows XP + Linux a na tym będzie działać mały skład DTP, pakiet Office (w całości), MathLab i Simulink (obliczenia z dziedziny ekonomii) oraz gry (tu nie byłoby problemu bo jak mam czas to grywam w RTS i RPG, które zjadają mało zasobów, ale ostatnio spodobały mi się 3D RPG i RTS a te już troszkę zjadają - Bard`s Tale, Age Of Empires III, Rome Total War). Do tego filmy + muzyka ale to już w zasadzie standard więc luzik. Co do monitorka - nie wiem czy lepiej 17 czy zainwestować w 19 cali (kiedyś mówili mi, że 17 to za dużo, a teraz to standard więc może lepiej od razu 19?), myślałem o połączeniu funkcji monitora z telewizorem, ale chyba mi to odradzicie (widziałem jakość obrazu TV). Coś jeszcze? Tak, chciałbym, żeby to był dobry monitor, nie musi mieć hubów/głośników/zintegrowanych kamer i sensorów, ma mieć krystaliczny dobrze odwzorowany obraz bez refleksów i smużenia. Ale nawymyślałem. Czy uda się komuś poskładać coś za te 4000 zł zgodnie z moimi zachciankami? Mam nadzieje, że tak i że konfiguracje będą się pokrywać... :-)

P.S. Na całości mogę dopłacić powiedzmy 500 zł więcej ale to już szczyt moich możliwości ;-)

tomasz rakoczy
10-11-05, 05:51
Nie napisałeś czy Windows ma być wliczony w cenę.
Office (MS?) i oprogramowanie CAD - już masz?

Przydałoby się pomyśleć o jakimś UPSie.

Nimitz
10-11-05, 16:20
Chodzi mi o sam hardware, soft albo mam (Windows i Office) albo zamierzam kupić (czyt. Mathlab). Sam sprzęt musi być najlepiej skonfigurowany przy tych ograniczonych zasobach finansowych.

rafineria6293
24-11-05, 16:16
Złozyłem Ci komputer za około 2650.To jest bez oprogramowania.Składa się on z:procesor-[939] Procesor AMD Athlon 64 3000+ BOX Venice(jest to dobry procesor-sam taki posiadam),płyta główna-[AMD][939] Płyta Gigabyte K8NF-9(też taką mam,ma 4 wolne miejsca na pamięć operacyjną,jest na kartę graficzną na złączu PCI-E(x16),ma też 2 złącza PCI-E(x1) i trzy złącza PCI,posiada kartę dźwiękową Realtek ALC850, 8-kanałowa,ma też kartę sieciową CICADA 8201 Gigabit LAN PHY),pamięc operacyjna- Pamięć DDR 1GB PC3200 400MHz Kingmax,karta graficzna-[PCIE] Karta GeForce 6600GT Galaxy 128MB DVI(dobra,myśle że ci długo posłuży),dysk twardy-[SATA] Dysk Maxtor 200GB 7200 8MB 6L200M0,nagrywarka DVD-Nagrywarka DVDR Asus DRW-1608P BOX,obudowa-ATX 350W(myśle że tyle wystarczy,tu liczyłem obudowę nie przekraczającą 200zł).Nie liczyłem stacji dyskietek, bo już wychodzi z "mody".Na monitorach się nie znam więc Ci nie podpowiem.Mam nadzieje, że Ci się te porady przydadzą.

Nimitz
24-11-05, 17:16
Dzięki wielkie. Kolejny raz przesuwam zakup komputera ale licze że coś się zmieni i w ciągu najbliższych dni coś kupie. Goszcząć w Niemczech podałem tamtejszym specom podobną konfigurację i usłyszałem, że to klasa mniej więcej "średnia-niska" Troszkę mnie to zdziwiło. Jaka jest Wasza opinia?

P.S. Ja nie używam FDD od ponad roku. Wszystkie kluczowe komputery w moim otoczeniu mają nagrywarki CD-R/RW lub stały dostęp do internetu :-)

pyrion
24-11-05, 19:31
i w ciągu najbliższych dni coś kupie
Nie jestem ostatnio na bieżąco z cenami podzespołów, ale z tego co pamiętam to ceny te przed świętami zawsze rosły.

Ja nie używam FDD od ponad roku
Ja od kilku lat, odkąd stacja FDD mi się zepsuła.

rafineria6293
25-11-05, 19:32
Szczerze mówiąc mają racje-dla nich taki komputer to klasa średnia-niska.Dlatego tak uważa, bo oni tyle zarabiają, że tyle pracy ile Ty musisz zrobić by zarobić na taki komputer a im to łatwo przychodzi.Sczerze mówiąc ja mam lekko gorszy komputer od tego co Ci podałem a i tak mam najlepszy wśród znajomych.Jeśli chodzi o takie zastosowania to myśle ,że wystarczy ten komputer co Ci podałem.I tak będziesz go musiał wymienić na nowy za 2-3 lata,więc nie opłaca się pakować mase pieniędzy(no chyba że ktoś leży na kasie to nie mam nic przeciwko).Nie chce Cię do niczego namawiać, zrobisz jak chcesz.Pozdrowionka.