PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z HDD



Nimitz
01-02-06, 21:54
Mój stary dziadunio
http://img460.imageshack.us/img460/3064/komp7wc.gif (http://imageshack.us)
ma już swoja lata i zaczyna świrować. Na tym desktopie stoi Windows XP PRO SP2. Wszystko zaczęło chodzić jak muł ostatnio, reinstalacja nic nie dała. Nie wiem co się dzieje, bo przy teście wydajności dysku dostałem taki rezultat...
http://img357.imageshack.us/img357/6853/predkosc8ud.jpg (http://imageshack.us)

Coś chyba jest nie tak, bo musz co kilka sekund ma minimalnego freeza, muzyka i otwieranie czegokolwiek to mordęga, nie wiem co się dzieje. Jeden dysk z uszkodzoną elektroniką poszedł do szuflady. Co się dzieje, jak to naprawić i jak zapobiec dalszym szkodzom?

P.S. Czy Windows XP to nie za dużo jak na takigo dziadka?

Siriah
02-02-06, 00:32
poodpowiadam od koca:
taka konfiguracja + WinXP moe by... Pod warunkiem wyczenia wszystkich wodotryskw w XP'ku, bdzie chodzi w miar cool.

A teraz co do dysku:
sprawd UDMA(w BIOS'ie i w ustawieniach systemu), jeeli wszystko jest ok, zapu jaki DOS'owy prg sprawdzajcy statusy Smart...
stawiabym:
- 65% - UDMA;
- 35% - Bad Sector'y.

PS. A tak przy okazji pytanie:
Dysk jest sam na tamie? Jeeli nie, jakie urzdzenia s zrazem z nim podpite? Jeeli jest sam - jaka to tama(40'ka czy 80'ka?)? Moe sprbuj j wymieni?

Jurgi
02-02-06, 09:54
Dziadziunio? :roll: Masz sporo lepszy sprzęt niż ja… Jak byś chciał wyrzucić, to wezmę. ;)
Freezy miałem kiedyś z powodu konfliktu między dwoma dyskami i musiałem jednemu wyłączyć UDMA w BIOSie, ale jeśli wcześniej tego nie było, to raczej nie to. Spróbuj zmienić taśmę.
Jeśli to BADy, to wiele nie zrobisz, przydałby się gruntowny skan powierzchni. Spróbuj dosowego programu HDD Regenerator (http://www.dposoft.net/) - potrafi zregenerować padające i padnięte sektory bez naruszania danych (niezarejestrowany kończy pracę po jednym sektorze, ale można go uruchomić wielokrotnie). Ale to oczywiście bardzo doraźne rozwiązanie.
Możliwe, że pada elektronika - tak znienacka padł dysk u brata, ale objawiało się to BSODami o niemożności zapisu na dysku.

babcia_samo_zło
02-02-06, 10:11
50% - stawiam na problem z tam
30% - niestety ale bad sector'y
19% - UDMA
1% - inne (jakby sie okazao, e to byo co innego to przynajmniej powiem 'A nie mowiem' ;))

Dygnitarz
02-02-06, 12:26
CPU utilization: 94%
Average read: 2.3MB/s


Jestem pewien (na prawie ;-) ), że Twój dysk pracuje w trybie PIO, a nie UDMA. Świadczy o tym ogromne użycie procka i niska wartość odczytu. Sprawdź jakie masz ustawienia, powinne wyglądać mniej więcej tak:
http://images1.fotosik.pl/18/3l7z7c0q8685kn0qm.png (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3l7z7c0q8685kn0q.html)
http://images1.fotosik.pl/18/nnnxz4q4i6nn8t6am.png (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/nnnxz4q4i6nn8t6a.html)

Acha, jesli już robisz screeny to zapisuj je w formacie PNG, ponieważ wyglądają ładniej (nie mają artefaktów takich jakie powstają podczas kompresowania algorytmem JPEG) i zajmują mniej miejsca, mimo że jest to format kompresji bezstratnej.

Nimitz
02-02-06, 14:33
PIO 0.... :shock: Na to nie wpadłem... :lol: Jak to zmienić? Bo w opcjach jest tylko DMA jeśli dostępne...

Dygnitarz
02-02-06, 14:41
Czy w BIOSie masz włączone DMA? Zainstaluj ponownie sterowniki IDE do płyty głównej (Via 4in, Hyperion, czy jakoś tak).