PDA

Zobacz pełną wersję : Błędy przy pobieraniu plików - POMOCY !!!



demode
08-03-06, 13:46
Witam Was

Mam problem i liczę się że znajdzie się tu jakaś ‘dobra dusza” która pomoże mi go rozwiązać. Według mnie problem jest nietypowy. Szukałem rozwiązania w sieci ale niestety go nie znalazłem.
Mianowicie ilekroć ściągam z Internetu jakiś większy plik 10, 15 MB *.zip, *.rar czy *.exe ze strony producenta czy też stronek, które są polecane przez większe portale to po próbie rozpakowania rar’a bądź zip’a lub odpalenia pliku exe’ka wyświetla mi się komunikat ze archiwum jest uszkodzone bądź nie kompletnie ściągnięte !!!
Nie było by problemu gdyby u każdego, kto ściąga z danej strony określony plik sytuacja się powtarzała. Mogłoby to oznaczać jedno ze plik jest uszkodzony Niestety, gdy ten sam plik ściągam u mnie spod innej maszyny (komputer kolegi) żadnego błędu nie ma i archiwum jest kompletne. Łącze mam z kablówki i myślałem może ze to wina tego, ze brak po prostu jakiegoś filtra przeciw zakłóceniowego, ale podczas instalacji osobiście dopilnowałem by wszystko było jak należy  Czyli wg mnie problem łącza nie wchodzi w grę. Moim zdaniem cos musi nie grac w samym zestawie lub nieodpowiedniej konfiguracji sterowników. Czasami pojawia się komunikat że to może być wina uszkodzonego dysku lub załapania Vir’a. System przeinstalowywałem i przed czy po problem się pojawiał cały czas. Sprawdziłem dysk na obecność Bad Sektorów, ale HDD Regenerator ani HDTune nic nie znalazł, zrobiłem defragmentacje, pozmieniałem partycje z NTFS na FAT, czyściłem tymczasowe pliki Internetowe, usuwałem ciasteczka pod kilkoma programami skanowałem system na obecność wirusów NortonAV, Online Pandą i Mks’em , ale „File Transfer Error” pojawiał się cały czas (oczywiści tylko przy próbie uruchomienia pliku) Tak wszytko przebiegało OK. Do ściągania plików używam odpowiedniego oprogramowania próbowałem kilku

1. Standardowy pobieracz IE i Mozilli
2. Download Akcelerator
3. GetRight
4. FlashGet

Już mi teoretycznie brak pomysłów, co może być przyczyną tego problemu i ręce mi z dnia na dzień coraz niżej opadają. Bardzo proszę o pomoc i jakieś sugestie co mam zrobić.

Wielkie dzięki pozdro

Tu umieściłem screeny http://www.jagodakozlowska.freehost.pl/screeny.htm

Mój sprzęt to:

MB - Asus A8N S939– SLI
Proc. - Athlon 64bit +3200
Pamięć - Kingston 2x512MB
Nagr. - BenQ 1640
Karta Muz. - SB Live 1024
Sieć – Zintegrowana
Graf. - Sapphire Radon x550 PCI-Ex
HDD – Seagate Baraccuda 120 ATA

Dygnitarz
08-03-06, 15:50
Działo się tak od nowości, czy dopiero od jakiegoś czasu?

Procek podkręcony? Jeśli tak to przywróć domyślne taktowanie. Sprawdź pamięci Memtestem (http://www.memtest.org/#downiso). Jeśli pojawią się błędy to ustaw ustawienia na mniej agresywne, sprawdź inne sloty pamięci, sprawdź, czy na pojedynczej kości też występują błędy.
Sprawdź tasiemki dysku, być może się poluzowały.

Ew. gdybyś chciał się jeszcze bawić to uruchom komputer z jakiegoś linuksa livecd, ściągnij plik i sprawdź sumę kontrolną.


Łącze mam z kablówki i myślałem może ze to wina tego, ze brak po prostu jakiegoś filtra przeciw zakłóceniowego,
IMO nie ma to najmniejszego znaczenia.

Nimitz
08-03-06, 18:13
Ja jednak sprawdziłbym to łącze, nie wiem czy to możliwe, ale może gubisz pakiety?

Jurgi
08-03-06, 19:44
1) A jakiego używasz firewalla i antywira? Niektóre produkty potrafią namieszać, ingerując w transfer. Wprawdzie o takim przypadku nie słyszałem, ale o podobnych owszem.
2) Drugi pomysł: na screenach widzę, że masz płytę nForce. Obiło mi się o uszy coś o problemach sprzętowych niektórych płyt z tym chipsetem: nie pamiętam teraz, czy tyczyło sie to pamięci, czy twardych dysków (zaraz ktoś pewnie uściśli/wyjaśni :)), ale oba przypadki mogą powodować tego typu zjawiska. Choć wówczas powinny chyba pojawiać się też inne błędy, więc prędzej stawiałbym na pierwszy pomysł.

Najlepsza rada to ta z Linuksem Live, zdobądź Ubuntu Live lub coś podobnego (z doświadczenia wiem, że Ubuntu dobrze radzi sobie z wykrywaniem i autokongiguracją sieci) i sprawdź. Jeśli problem będzie nadal: to wina sprzętu/prowidera, jeśli nie, to wina oprogramowania.

demode
09-03-06, 06:26
---------- 00:43 09.03.2006 ----------

Dzieki za odzwe niestety dzis juz jest za pozno na testy pobawie sie tym jutro. Napewno sie odezwe i napisze co i jak

dzieki

---------- 07:26 ----------

Problem zaobserwowałem niedawno. Poprostu zdarłem Maxa ze strony Autodesk i wystapił błąd. Kolego poprosił mnie o linka ale mu powiedzialem ze plik jest uszkodzony. Za chcwile mi napisal ze wszytsko gra "???" Hmmm wtedy skojarzylem uszkodzone Nero, Sterowniki 3DMax itp Czyli moim zdaniem problem wystapil od poczatku ale zauwazylem go po jakims czasie. Kompa mam nowego jedynie spadek po starym kompie to dysk i floppy ale na poprzednim sprzecie wszystko sprawowało sie niezle :

Co do procka to mam go podkreconego o 10% ale wczesniej przed overclockingiem dzialo sie to samo wiec ??? przepasc :(

Co do gubionych pakietow to gubi sie pakiet raz na jakis czas ale z zaobserowoane czasy sa dosc rowne :) np onet 17-20 ms. Wczsniej tzn pare lat temu mialem łącze radiowe i antena byla zle ustawiona pakiety gubily sie na zawolanie ale czegos podobnego nie zaobserwowałem. Teraz mi net smiga jak marzenie z w/w wyjatkiem :(

Co do AV i FW to mam Nortona a Firewall mam ze sterownikami do MB nVida czy mam włączona zaopre czy nie hehe odpowiedz juz znacie :) Co do NAV to kumplowi go instalowalem pracowalem z mnim wczesniej i wszystko bylo ok

Jeszcze jeden problem zaobserwowalem przy sciaganiu jakiegos filmu p2p w niektorych momentach film jest uszkodzony pojawiaja sie bledy w postaci kolorowych przebarwien to samo sie mialo do zdjec przy sciaganiu grafiki z poziomu IE czy Mozilli zdjecie sie w połowie ukazywało sie poprawnie a np dalsza jego czesc (hmmm jak to opisac) sciagala sie z takim efektem jakbym pół zdjecia skopiowal wkleił na dolny obszar i ustawił krycie np na 50% ??? dzialo sie to dosc czesto wiec zaczalem czyscic zawartość offlline i cookies w IE problem na jakis czas znikał ???

Pracuje na Windzie Linuxa nie mam :(

pozdrawiam

piotrg
09-03-06, 08:43
Ja jednak sprawdzibym to cze, nie wiem czy to moliwe, ale moe gubisz pakiety?

Loss, w wikszoci protokow nie ma prawa wpyn na poprawno transmisji. Pliki ze stron jak nic pobierane s via TCP/IP - a w tym protokole pakiety przesane z bdem s retransmitowane.

Dla przykadu podam traceroute'a do onetu z jednego z moich cz:

1. modem.prokocim.org 0%
2. kra-ru1.idsl.tpnet.pl 0%
3. z.kra_ru1.do.kra_r1.tpnet.pl 42%
4. z.kra_r1.do.kra_ar1.tpnet.pl 0%
5. z-onet-dab1.onet.pl 0%
6. f1virt.onet.pl 0%

Jak wida na jednym z tepsianych routerw mamy loss'a na poziomie 42%. Na 100 pakietw przejdzie 58 pakietw. Gdyby teoria Nimitza bya poprawna to moje biedne cze prawie w ogole by nie dziaao. A dziaa. I nie generuje adnych bdw transmisji.

eby sprawdzi co jest nie tak proponuj:

1. Pobra ten plik: http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/4/i386/iso/FC4-i386-disc1.iso
2. Sprawdzi sum kontroln SHA1 pobranego pliku
3. Jeli suma kontrolna wyniesie 3fb2924c8fb8098dbc8260f69824e9c437d28c68 to znaczy e plik pobra si w 100% poprawnie. Problemem wtedy na 100% nie jest transmisja ani aden element sieciowy.
4. Jeli suma kontrolna bdzie inna - to plik pobrany rni si od pliku na zdalnym serwerze. A to oznacza 1) bd w transmisji 2) moe bd odczytu z dysku 3) moe uszkodzona sieciwka

Aha... I co do antywirusa... we tego NAV wywal na mietnik bo to jest taki zjadacz pamici i procesora, e w gowie si nie mieci. S inne lepsze i szybsze antywirusy

demode
09-03-06, 13:54
Hmmm sprawdziem pamiec i nieznalazo zadnego bdu. Tak wiec nie pozostaje mi nic innego jak postawic linucha i sprawdzic te sume. Mam tylko pytanie a mianowice czy w przypadku postawienia Linuxa na jednej z partycji nie zmieni sie jej rozmiar. O czyms takim kiedys czytalem jak zdzieralem Mandrive. Cytuje w przypadku stawiania linuxa na tym samym dysku gdy wczesniej postawiony zosta windows wielkosc partycji moze ulce zmianie :( Heh. Nigdy nie mialem linuxa i nie wiem czy stawiac go na partycji NTFS czy FAT. Mam Mandrake'a jest w nim ta opcja sprawdzenia sumy kontrolnej. Pozdro

piotrg
09-03-06, 14:28
Nie... weź sobie odpal jakieś Live CD. Nie instaluj. A jak już się uprzesz to ani na FAT ani na NTFS tylko na EXT3!

demode
12-03-06, 11:01
---------- 16:11 11.03.2006 ----------

Heh dzieki bede musial sie przejsc do kogos zeby to zedrzec bo watpie zeby mi sie udalo bezblednie pobrac plik :( Jednak jak chcialem go pobrac DAP'em to mnie proszono o podanie loginu i hasa :( 3ma

---------- 12:01 12.03.2006 ----------

Ostatnio pobralem plik sterownikow SB Live dwoma acceleratorami spod Mozilli pobralo sie z bledem zas DAP pobral bezblednie. Podczas testu IZArc archiwum wskazalo na plik CT2MGM.SF2 ktory powinien miec 2117KB a mial ponad 1200KB na tym polega bad :( Jakies sugestie :)

dzieki i pozdro

Nimitz
12-03-06, 11:04
Live-CD ściągnąć (lub pozyczyć od kolegi), odpalić, ściągnąć jakiś plik, sprawdzić zgodność, jeśli nie działa, znaleźć innego kompa, podpiąć go do netu, to samo z Live-CD, jeśli rezultat jest taki sam znaczy, że coś z łączem.