PDA

Zobacz pełną wersję : Router pod neostradę



benq
28-04-06, 18:36
Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś routera z adsl pod moje neo, gdyż mam już dosyć bawienia się z instalacją tego badziewia na linuksach. Dosyć często (co kilka miesiąecy) testuje sobie różne dystrybucje linuksa i zawsze mam problemy z tym badziewiem (Sagem usb 800), no może poza wyjątkiem auroxa 11.1 (nawet na livecd ruszył net). Więc postanowiłem to wymienić. Muszę mieć tylko pewność że będzie mi działać w linuksie. Więc tu jest moja prośba do Was abyście mi doradzili jaki router mam zakupić?

Za odpowiedzi będe wdzięczny.

Ps. Najprawdopodobniej nie będzie mnie przez weekend przy kompie, ale prosiłbym o pomoc bo może już w poniedziałek zakupię jakiś sprzęt :D

babcia_samo_zło
28-04-06, 18:39
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/444880

benq
28-04-06, 19:46
---------- 19:50 28.04.2006 ----------

Aha zapomniałem napisać, że nie mam karty sieciowej (nie znam się na ustawianiu sici innej niż neostrada na usb :D ) ale nie wiem czy jest mi potrzebna a z resztą poradźcie coś mi. A ja w tym czasie poszukam jak to się robi :D

---------- 20:37 ----------

Doszłem do tego że pod linuxem mniej problemowe jest podłączenie routera pod sieciówkę a ja takowej nie posiadam, bo podobno przy podłączeniu do usb mogą być problemy.
Zawsze wiatr w oczy :(

---------- 20:46 ----------

Czyli muszę kupić kartę sieciową i router? A może da sie to jakoś kupić w jednym (dwa w jednym sieciówka i router czy coś podobnego, nie wiem bo się nie znam :cry: )

babcia_samo_zło
28-04-06, 22:18
Czyli muszę kupić kartę sieciową i router? A może da sie to jakoś kupić w jednym (dwa w jednym sieciówka i router czy coś podobnego, nie wiem bo się nie znam

Ogolna zasada jest taka, modem ADSL zostaje podlaczony do routera i sygnal z routera musi byc przeslany do kompa przez karte sieciowa, czy to po kablu czy bezprzewodowo, ale przez karte sieciową.
Musisz kupic wiec karte sieciowa i router, tutaj jak wspomnialem masz dwie mozliwosci, bezprzewodowo albo po kablach ale to juz bardziej sprawa zasobnosci portfela niz działania.

Co do konfiguracji to z problemami wal na forum, zaradzimy : )

PS

Sieciówka w routerze badz na odwrot, cieżko bedzie, zdziwilbym sie gdyby ktos cos takiego zrobil ;)

Nimitz
28-04-06, 22:39
benq fajnym rozwiązaniem jest modem z routerem, wtedy tylko karty sieciowe (ilość równa ilości komputerów w sieci) potrzebujesz. Ale ja i tak jestem zwolennikiem rozwiązań opartych na serwerze - trupka do odpalenia FreeSCO i skryptów do podłączenia Neo kupisz za kilkadziesiąt złociszy, monitora, klawiatury nie musisz do tego mieć więc miejsca wiele nie zajmie, a możliwości konfiguracji sieci, monitoringu czy diagnostyki są o wiele większe. No ale jak Ty chcesz kompa na którym Aurox 11.1 DVD z KDE ruszy, to już tak łatwo nie będzie ;-)

babcia_samo_zło
28-04-06, 22:52
jestem zwolennikiem rozwiązań opartych na serwerze
Przyrost formy nad treścią ;) :?:
Po co "serwer" do jednego kompa :lol:, może i mam manie ale jak dla mnie bezsensowne zużycie energii :P. Skoro lecimy na calego to dlaczego nie zainstalowac Win 2k3 Server + AD ;) Mam nawet do oddania 180 dniowa wersje demo, pelna funkcjonalnosc, wymaga raptem 2-3 Gb Ramu :lol:

Nimitz
29-04-06, 00:28
babcia_samo_zło nie miałem na myśli rozwiązań dla "sieci" jednokomputerowej. Zaznaczyłem tylko że jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. :D

Lewand
29-04-06, 13:55
No ja polecam zakup routera z modeme. Jeśli chodzi o model to posiadam D-Linka DSL-604+ i działa bezproblemowo. Prawdopodobnie są już nowsze modele tego sprzętu, ale mimo wszystko polecem.

benq
29-04-06, 20:50
Nie za bardzo dziś miałem czas na konfigurację ale coś poszło nie tak bo za każdym razem komp mi sie resetował i nie mogłem uruchomić go w ogóle. Doszłem do tego że to wina sieciówki bo nie mogłem ruszyć nawet linuksa -reset cały czas. Więc odłączyłem sieciówkę i jest ok system startuje bez resetowania się. No ale więcej powiem w poniedziałek lub ewentualnie w niedzielę wieczorkiem jak wrócę ze szkoły :)

Aha kupiłem sieciówkę (RTl 8...coś tam) i router z adsl Edimax (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=EDIMAX+AR-7024A)

piotrg
01-05-06, 08:41
Wszystkie RTL81xx działają pod dowolnymi linuxami doskonale. Chyba, że masz jakąś dziwną distro w której w standardowe jajko nie ma wkompilowanej obłsugi tych kart... Albo sam robiłeś kernel i tej karty nie wkompilowałeś.

benq
01-05-06, 12:11
---------- 10:22 01.05.2006 ----------

Wiem o tym ale problem jest z tym że po włączeniu jej do kompa nie mogę w ogóle go uruchomić bo mi sie resetuje. Zastanawiam się czy to nie jest wina samej sieciówki? Jakiś konflikt ze sprzętem? Zaraz zabieram się jeszcze raz za podłączanie.

---------- 11:19 ----------

Już wiem co było przyczyną restartu kompa - wszechobecny kurz :D . Właśnie pisze spod mojego nowego sprzętu, ale póki co spod windy. Teraz zabieram się za linux :D

---------- 13:11 ----------

No i udało mi się konfiguracja pod linuksem była bajecznie prosta. Wpisałem tylko ip i wszystko śmiga. No teraz to się zacznie :D