PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z HDD



fenriz
15-05-06, 09:29
Witam
Mam problem z dyskiem WD 160 GB
Mianowicie wszystko było w porządku, dysk był widziany w BIOS do momentu zaistalowania nagrywarki DVD
Po zainstalowaniu jej BIOS nie widzi dysku 160 GB oraz dysku, na którym jest system, widzi tylko nagrywarke
przed zainstal. nagrywarki BIOS widział dysk 160 GB i wszystko było OK
mam zaistalowane
-primary IDE: master - WD 120 GB taśma 80 żyłowa
slave - WD 160 GB
-secondary IDE: master - LG 4167B taśma 40 żyłowa

płyta gł: ASUS A7S333
system: windows xp
Gdy podłaczam inny dysk (Baracuda 120 GB) w primary slave BIOS widzi go, tak więc taśma jest w porządku

Macie może pomysły co z tym zrobić, co jest nie tak

osiaq
15-05-06, 10:31
Wiem że to nieprofesjonalne, ale zostawiłbym primary mastera samotnego a resztę czyli nagrywarkę i drugi dysk wsadził na secondary. Zresztą dobrym obyczajem jest nie instalowanie napędów optycznych jako master na żadnym kontrolerze, póki nie jest to konieczne

pyrion
15-05-06, 14:43
Czy zworki masz prawidłowo ustawione ?

fenriz
16-05-06, 15:54
Wiem że to nieprofesjonalne, ale zostawiłbym primary mastera samotnego a resztę czyli nagrywarkę i drugi dysk wsadził na secondary.
tylko jak podłączyć nagrywarke i drugi dysk ?
są do tego jakieś specjalne taśmy, bo taka którą mam nie połączy dysku z napędem, bo jest za krótka :?


Czy zworki masz prawidłowo ustawione ?
przy primary master mam zworke w połozeniu master tak jak jest narysowane na dysku czyli w pozycji środkowej
a przy primary slave zworka jest ustawiona jako druga od lewej i BIOS nie widzi ani dysku z systemem WD 120 GB, ani dysku 160 GB
Jak mam zamiast dysku WD 160 GB włożony dysk Baracuda 120 GB jako slave, BIOS widzi zarówno dysk master jak i dysk slave
No i nie wiem o co chodzi, dlaczego BIOS nie widzi WD 160 GB
ma ktoś jakieś pomysły, co z tym fantem zrobić

Siriah
16-05-06, 16:56
hie hie.. no to moe sprbuj tak:
Zworka [:]
HDD Pri. Mast. |::::::::::::::::::::::::|[:]:::'|****|
HDD Pri. Slav. |::::::::::::::::::::::::|:[:]::'|****|
DVD-RW: |::[:]|::::::::::::::::::::|****|
Co by si nie dziao - DVD musi si wykry. Dyski powinny... :D
Jeeli nie zadziaa - ustaw wg. rysunku na obudowie dysku:
HDD Pri. Mast. - Master
HDD Pri. Slav. - Cable Select
Pamitaj, e Master ma by podczony na kocu tamy, a Slave na rodku.

Jeeli dalej nie bdzie dziaao - poprbuj w rnych kombinacjach:
HDD Pri. Mast. - Cable Select/Master/Slave
HDD Pri. Slav. - Cable Select/Master/Slave

A jak nic nie wyczarujesz: podaj modele dyskw. Popatrzymy dalej...

fenriz
17-05-06, 15:19
widze Siriah, ze jeste z Siedlec :)

no wic tak

hie hie.. no to moe sprbuj tak:
Zworka [:]
HDD Pri. Mast. |::::::::::::::::::::::::|[:]:::'|****|
HDD Pri. Slav. |::::::::::::::::::::::::|:[:]::'|****|
DVD-RW: |::[:]|::::::::::::::::::::|****|
Co by si nie dziao - DVD musi si wykry. Dyski powinny... :D
DVD wykryte, dyski - nie :(

Jeeli nie zadziaa - ustaw wg. rysunku na obudowie dysku:
HDD Pri. Mast. - Master
HDD Pri. Slav. - Cable Select
Pamitaj, e Master ma by podczony na kocu tamy, a Slave na rodku.
nie dziaa

Jeeli dalej nie bdzie dziaao - poprbuj w rnych kombinacjach:
HDD Pri. Mast. - Cable Select/Master/Slave
HDD Pri. Slav. - Cable Select/Master/Slave
Prbowaem
za kazdym razem wykrywa DVD
160 GB nie wykry ani razu, 120 GB wykry, gdy ustawiem zworki:
-160 master, 120 cs
-160 slave, 120 cs
-160 cs, 120 slave
w pozostaych kombinacjach nie wykry adnego z dyskw


A jak nic nie wyczarujesz: podaj modele dyskw. Popatrzymy dalej...

WD CAVIAR SE 1600 JB
WD CAVIAR SE 1200 JB

Siriah
17-05-06, 20:40
Ok. No to jedziemy dalej...
Rozumiem, e dyski masz podpite w ten sposb...
http://www.westerndigital.com/en/images/products/howto/cable2.gif

160'ka ma by SLAVE - wic powinna by podpita do wtyczki oznaczonej na rysunku kolorem szarym.
120'ka ma by MASTER'em - wic powinna by podpita do wtyczki oznaczonej na rysunku kolorem czarnym.
Niebieska wtyczka do pyty.

http://www.westerndigital.com/en/images/products/howto/JumperSettings110305.gif

Jeeli 160'k ustawisz wg rysunku nr 4, a 120 wg rysunku nr 3 - to musi to dziaa... Albo moe powinno... :wink: Powinno te dziaa przy ustawieniu obu dyskw wg. rysunku nr 1.

A teraz takie pytanie troch moe z dupy, ,ale i tak je zadam... Czy 160'ka w ogle dziaa? Jeeli podepniesz j sam (bez dysku i DVD)? A jeeli podepniesz sam 160'k i DVD (w rnych kombinacjach, na jednej tamie i na osobnych) - dziaa to jako?

PS Tak - jestem z Siedlec... Aktualnie. :wink: Jak mieszkasz gdzie w okolicy - mog podskoczy i powalczy razem z Tob.

adidas15
18-05-06, 05:33
Tego nie wiedziałem że master ma być na końcu
teraz mam na środku taśmy dysk master na końcu dvd secondary :D

może przez to chodzić wolniej komputer ???

aha jak lepij podłączyć dvd do płyty jako master czy do dysku secondary :??

stilgar
18-05-06, 09:33
aha jak lepij podłączyć dvd do płyty jako master czy do dysku secondary Confused?

dvd powinno być na osobnej taśmie niż dyski, bo pracuje z mniejszą prędkością i zwyczajnie je będzie spowalniać. a to czy bedzie master czy slave to żadna różnica.