PDA

Zobacz pełną wersję : Tunel IPv6 <-> IPv4



konkordpl
16-05-06, 09:37
:arrow: Zakładanie konta
Potrzebne będzie konto w https://tb.ipv6.btexact.com/ oraz system z linuksem na pokładzie, najlepiej... Debian :mrgreen:
Rejestrujemy sobie konto, logujemy się, klikamy w

Create a new tunnel
I zakładamy nowy tunel, typ subnet.

:arrow: Włączanie obsługi IPv6
Po paru chwilach, na nasz adres email dojdzie list, w którym znajdzie się opis jak uruchomić całą podsieć adresów. Najsam wpierw należy jednak włączyć obsługę IPv6 na naszej maszynie, w tym celu wykonujemy komende

# modprobe ipv6
I powinno zachulać.

:arrow: Konfiguracja tunelu
Teraz przyjrzymy się mailowi. Wykonujemy następujące czynności:

ifconfig sit0 up
ifconfig sit0 inet6 tunnel &#58;&#58;213.121.24.85
ifconfig sit1 inet6 add adres_końca/128
Nie wiem czemu, ale BT Exact przydziela nam cala klase i adres ip (bodaj jest to adres końca tunelu) nie z naszej klasy. W zakładce

View more details and manage tunnels
Jest on opisany jako IPv6 address.


route -A inet6 add &#58;&#58;/0 gw fe80&#58;&#58;d579&#58;1855 dev sit1
route -A inet6 add 2000&#58;&#58;/3 gw fe80&#58;&#58;d579&#58;1855 dev sit1
ifconfig eth1 up
ifconfig eth1 inet6 add podsieć/64
Zamiast eth1 można dać eth0, eth2, ppp0 - zależy gdzie chcesz, aby IPv6 było kierowane.
Podsieć opisana jako Allocation.
I na koniec:

echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/all/forwarding

:arrow: Dodawanie adresów IPv6
Teraz działać powinien tylko jeden adres - adres końca, żeby dodać adresy z naszej puli należy wykonać komende:

ifconfig interfejs inet6 add adres/128
Gdzie interfejs to eth0, eth1, itp, a adres to adres z naszej podsieci.

:arrow: Odwrotne DNSy
Mało wiem na ich temat - to tak na początek. Swoje revDNSy zakładałem w opraciu o serwis www.afraid.org
Po udanej rejestracji możemy dodać własną domene, żeby tworzyć w niej hosty, służy do tego zakładka Domains. Przejdźmy do zakładki IPv6 Reverse. Zostaniemy tam poproszeni o podanie podsieci (maska /64) adresów, którą otrzymaliśmy od Tunnel Brokera. Odwrotnie DNSy nie działają na pojedynczy host, przynajmniej na afraid.org. Po dodaniu podsieci, dodajemy IP oraz host. Przechodzimy do zakładki Subdomains, gdzie dodajemy taki sam host w wybranej domenie jak podaliśmy odwrotny DNS z kierującym na niego takim samym adresem IPv6. Teraz, do pełni szczęścia trzeba jeszcze dodać w systemie wybrany przez nas adres IP i działa.

Pewne prawa zastrzeżone (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/)

ufoman
16-05-06, 12:16
najlepiej... Debian
O.O

Alarmus
16-05-06, 13:23
Widocznie fetora (hard)Core nie jest wstanie sprostać temu zadaniu.

piotrg
16-05-06, 14:49
Konkord używasz ipv6 do czegoś poza ircem? Bo zastanawiam sie czy jest sens stawiać to czy nie...

konkordpl
16-05-06, 14:59
piotrg skoro jest taka możliwość, nie zaszkodzi żebym sie pobawił. Pozatym od kiedy się urodziłem zawsze chciałem mieć stały IP i revDNS. Teraz mam całą pulę i revDNS :mrgreen:

Ale masz racje, narazie używam paru IP jako hostów do IRC i jednego jako serwer IRC. O kolejnym przeznaczeniu pomyśle później. Adresów IPv6 nie zabraknie, spokojnie...

Mam plan, żeby każde urządzenie sieciowe miało swój własny adres IPv6 - tak jak to miałobyć w załozeniach projektu IPv6, gdzie nawet lodówka miała swojego ipka ;)

Nimitz
16-05-06, 15:09
Ja od zawsze uważałem, że Ty jesteś zdrowo pogięty... Teraz mam na to kolejny dowód 8)

konkordpl
16-05-06, 15:36
Przecież każdy wie, że pierwszymi moimi słowami jak tylko zacząłem mówić było:

Dajajpi!

:mrgreen:

piotrg
16-05-06, 15:40
Ja od zawsze uważałem, że Ty jesteś zdrowo pogięty... Teraz mam na to kolejny dowód 8)

Właśnie nie jest... Jeśli ma zamiar zajmować się zawodowo sieciami to znajomość IPv6 jest bardzo sensowna...

konkordpl
28-05-06, 21:55
---------- 15:52 16.05.2006 ----------

Pierwszy etap mam już za sobą, skonfigurowałem tunel IPv6 na dynamicznym IP, teraz zajmie się routingiem ipv6, tak żeby każdy komp dostał własny IPv6 :]

---------- 21:55 28.05.2006 ----------

No i revDNSy u mnie już śmigają, teraz zacznie się katorga - ipv6 na windowsie... :mrgreen:

osiaq
24-12-06, 11:36
Spokojnie, w WinXP jest wbudowana obsługa IPv6 ;)

gabicki
24-07-07, 07:35
Teraz więkoszość serwisów, które udzielają węzła IPV6 są nie stabilne ;)