PDA

Zobacz pełną wersję : Windows Vista nadchodzi... a razem z nim zagłada?



Black
19-05-06, 16:11
Witam :)

Przeczytałem dziś news na DI (link: http://blog.di.com.pl/post/13789,1.html)
Po jego przeczytaniu oparłem się wygodniej o krzesło i zacząłem dumać, lekko mówiąc - zbity z tropu.


...Jakim cudem ten system operacyjny może wymagać 15 (!) giga ?

XP zajmuje około 2 giga i te 15 to osiągnie jak napuchnie rejestr, a na pulpicie będzie 10 filmów DVD :P Jakim cudem prawie osiem razy zwiększyli zajmowany obszar dysku. Windows Vista będzie na DVD? A może HD-DVD? ;)

Pomine fakt wymagań, które i tak wydają mi się przesadzone. To co sugerują autorzy Windy to albo wielka kobyła, której jak się porządnie w tyłek nie kopnie, to nie ruszy albo po prostu marketing.
Myślę, że to drugie, biorąc pod uwage, iż te wszystkie 3D hiper duper bajery i inne wodotryski będzie można wyłączyć.
Mimo wszystko, zastanawiam się, czy... warto się przesiadać. Mając dobrze skonfigurowaną winde, reinstall może do przedwczesnej siwizny doprowadzić ;)
Może zrobie sobie obraz iso windowsa i dla próby przeinstaluje, nie wiem. Chciałbym pomimo wszystkiego zobaczyć to nowe "dziecko M$" :P

Co ogólnie sądzicie i czego się spodziewacie? Ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony boje się, że zrobią syf*, z drugiej nadzieje, że w końcu będzie system którego nie trzeba miesiąć konfigurować.

Pozdrawiam :)


PS: Jeśli był taki temat, to serdecznie przepraszam, przed założeniem przejrzałem nieco i nie znalazłem, jeśli są starsze gdzieś dalej upchane, to myśle, że nie ma sensu się bawić w archeologa :)

PS2: Te minimalne wymagania XP są prawdziwe. Udało mi się uruchomić w miare stabilnie XP na pentiumie 3 500 mhz, rivie tnt 2 i 128 mega ram (jeszcze SDDR :D) Po wyłączeniu 98% usług i obsłudze graficznego pulpitu chodziło. Może nie jak żyleta, ale 10 minut na otwarcie menu start się nie czekało ;)

...szczegół, że jak wspomniałem wyżej trzeba było sporo podłubać. No, ale jak się ktoś uprze to się da :D

---
*Sam używam Linuksa i prosiłbym o nie zakładanie od razu, że będzie syf :P Oryginalny XP nie jest zły i chodzi bez zgrzytnięcia po paru modyfikacjach (i bez da się pracować, ale niestety należe do ludzi dla których zawieszenie się czy też zbyt wolne działanie jest niedopuszczalne dlatego kombinuje jak się da z systemem by chodził pięknie, niczym linuks. Ok przesadzam :P)

wojpap
19-05-06, 16:30
pożyjemy zobaczymy jak to z tym będzie.
ja tam na pewno visty nie będę korzystać, z prostego powodu, nie mam sprzętu na to "maleństwo"

Black
19-05-06, 16:33
Sądze, że jeszcze nie czas mówić iż nie ma się sprzętu. Z doświadczenia chyba wszyscy wiemy jak to jest z wymaganiami i często okazuje się zupełnie co innego. Myślę, że po wyłączeniu wodotrysków, normalne blaszaki bez hiper części też łykną Viste.

wojpap
19-05-06, 16:37
łyknąć może i łykną, tylko pytanie brzmi czy ją przełkną ;)

Black
19-05-06, 16:41
Zakładamy, że komputer się nie zadławi :P Jeszcze kwestia confinga, bo na 486 raczej Visty faktycznie się nie uruchomi ^^
Tylko skąd te 15 giga... nie potrafie tego zrozumieć :(

macol
19-05-06, 16:50
Z tego co wiem vista ma być wydana na DVD.

Odnoścnie 15 gb, to jest to możliwe, xp po instalacji tez pare gb zajmuje, i do tego jeszcze jakieś 3gb w powietrze wycieka, pozatym mniejsce na pliki tymaczasowe, pamięć wirtualna itd. Pozatym co to jest 15 gb?? Przy obecnych maszynach to jest 7-20% dysku...

wojpap
19-05-06, 16:50
może to zarezerwowane miejsce na przyszłe poprawki :mrgreen:
no ale tym niech się martwią przyszli użytkownicy tego systemu, ja jak na razie pozostaje na linuksie, a jeżeli będę zmieniał w przyszłości to mam w planach coś z rodziny bsd

Black
19-05-06, 18:33
macol--> Tyle, że te 15 giga to najprawdopodobniej czystka instalka. Ze swapem i wirtualem itd. może nawet do 20, a nawet 25 giga wynieść. To mimo wszystko już dość dużo jak na system ;)

Mnie ciekawi jedno. Czy też będzie problem z sasserami i blasterami którymi winda infekuje się po 20 min :P W XP to tragiczne jest, goły system, a niezdatny do użytku.

Alarmus
19-05-06, 18:45
Wiesz... nowy system, nowe wymagania i co prawda nie wgbiaem si zbytnio w Vist i nie bardzo jest w krgu moich zainteresowa dopki nie wyjdzie wersja handlowa.
Zapewne wwczas zmieni mojego rzcha A2400+32bity na co nowszego i przed zakupem nie omieszkam zaatwi sobie jak wersj 30-sto dniow eby sprawdzi co to cudo moe i czy warte pienidzy.
25 GB na system, niby duo, niby w sam raz, tego nie wiem, poniewa nie widziaem jeszcze na oczy tego OS'a
Biorc pod uwag ceny dyskw i ich pojemno to chyba nie s wygrowane wymagania.


Udao mi si uruchomi w miare stabilnie XP na pentiumie 3 500 mhz, rivie tnt 2 i 128 mega ramW tej konfiguracji stanowczo za mao RAM'u, dodaj 512 i zobaczysz du rnic.

Black
19-05-06, 19:08
Właśnie zauważyłem swój błąd, nie napisałem rzymską. Chodzi o to, że udało mi się uruchomić XP na pentiumie III z 500 mhz na pokładzie :D Ja komputer mam zupełnie inny ;) Nie wiem czy będzie 30 dniowa, ja pewnie przed instalką u ludzi co zakupili/zdobyli inną drogą sprawdzę jak się sprawuje. Jak porządnie i śmiga aż miło, to pewnie zakupie. Boje się jednak, że to byłoby zbyt piękne, biorąc pod uwagę, że hakerzy jako punkt honoru postawią shaczenie windy :P

Dla mnie 25 gig to nawet dużo. Mam dysk 160 giga (w rzeczywistości 144 :( )
i w moim wypadku te 10 giga więcej na partycje C robi dość dużą różnice. Tyle, że to kwestia sposobu użycia komputera.

krYsti
19-05-06, 19:22
Znając możliwości Microsoftu, ten system faktycznie może zająć 15 GB. Trzeba wziąć poprawkę na to, że Windows, to nie tylko folder Windows. Dochodzi do tego Program Files, Documents And Settings, które wcale małe nie są. Do tego plik wymiany, który rośnie razem z Windowsem i pożera przy domyślnych ustawieniach co najmniej tyle miejsca na dysku, co mamy RAMu.

Po wyłączeniu 98% usług i obsłudze graficznego pulpitu chodziło. Może nie jak żyleta, ale 10 minut na otwarcie menu start się nie czekało
Proste pytanie: ile procent użytkowników potrafi wyłączyć 98% usług, żeby nie czekać 10 minut na otwarcie menu start?

Jakim cudem prawie osiem razy zwiększyli zajmowany obszar dysku. Windows Vista będzie na DVD? A może HD-DVD?
Pooglądaj sobie screeny z serwisów, które testują. Toż to tak przepchane wodotryskami, że parę giga musi zająć obsługa tych cudów.
Na pewno będzie na DVD.

Poza tym nikt nie ukrywa, że nagonka na nowości M$ powoduje nagonkę na nowszy sprzęt, żeby sprostać wymaganiom. Te firmy świetnie ze sobą prosperują, a że dyski tanieją, to przestaje się zwracać uwagę na taki szczegół, jak ilość miejsca na dysku. Minęły czasy, kiedy trzeba było odchudzać DOSa, żeby zaoszczędzić kilkaset bajtów.

Alarmus
19-05-06, 19:23
Chodzi o to, że udało mi się uruchomić XP na pentiumie III z 500 mhz Dokładnie zrozumiałem to samo i nadal twierdzę, że głównym problemem jest brak pamięci.
Kiedyś u siebie miałem 256 MB (WinXP) i niby było wszystko fajnie dopóki nie dokupiłem kolejnej kości 256 co razem dało 512, nooo tutaj system odżył.
Następnym krokiem mojej zachłanności do szybkości było wywalenie poprzednich pamięci i wymianę na 2X 512 MB, ale tutaj już nie zauważyłem różnicy, no może oprócz mojej satysfakcji, że mam 1GB mem. ;)

Black
19-05-06, 20:05
Jest tak jak mowisz :) Tyle e kiedy, jeden giga ramu to praktycznie nikt nie sysza o czym takim. Jak si miao 192, gra 256, to "kozaczyo si" :D Pewnie przesadzam, cho w 2002-3 (nie wiem w ktrym dokadnie wyszed xp'ek) kompy byy sabsze od dzisiejszych. Dzi dzieciaki ju maj 2-4 giga, a wtedy to si mwio, e tyle to chyba "rzdowy komputer" nie ma :P
Ech, to byy czasy ;) Ciekawe kiedy pierwszy SP wyjdzie do Visty :P

Alarmus
19-05-06, 20:11
Miałeś kiedyś Atari 800 XL z 64 KB (słownie: kilobajtami) na pokładzie?
Wiesz, że to działało?
Apropos... Windows XP we wrześniu tego roku skończy pełne 5 lat.

Black
19-05-06, 20:44
Kolorowe telewizory też były ;) Nie zaprzeczam niczemu pomijając mit o tym, że XP nie działa na słabym kompie. Działa i to nie tak, że da się tylko uruchomić menu start po 15 min. Da się normalnie pracować
Hmm 5 lat... może to i lepiej, z windowsów to jeden z bardziej udanych systemów pomijając 2k, choć imho tamte były mniej stabilne. Jedyny windows który mi się nigdy nie zawiesił, to 3.1 :D Tyle, że on bardziej funkcje reprezentacyjną pełnił

macol
19-05-06, 22:21
Microsoft zmienia polityk...
czy kto tu korzysta z bety?? ona zajmuje duo mniej ni 15gb, a system raczej juz nie spuchnie, bo od ostatniej bety przynajmniej teoretycznie adne wielkie nowoci w systemie nie maj si pojawia... wtpi eby te 15GB to byo zajte miejsce na dysku po instalacji... xp tez wymaga wicej ni zajmowa zaraz po instalacji.. pomijajc ju kwestie czy da si na tym 1,5gb pracowa...

Raczej problemw z Sasserami/blasterami nie bdzie. Vista ma mie standardowo wczony firewall na "wejcie'...

naley pamita e w czasie premiery xp'ka dyski miay pojemno 40-80gb jak dobrze, a teraz standardem staje si 200 gb, a do premiery systemu zostao ok 9 miesicy.

Plik wymiany przy 15 gb to "drobnostka" ktra zapewne jest ujta w 15 gb, bo jednak bez tego system niemone pracowa...




Dzi dzieciaki ju maj 2-4 giga, a wtedy to si mwio, e tyle to chyba "rzdowy komputer" nie ma
Ja jeszcze nie widziaem PC z 4 GB, a o 2GB tylko syszaem... 2 gb to moe jeszcze kto wykorzysta, ale 4gb, na co to komu... tego 3 rwnolegle uruchomione wersje dooma nie zuyj...

XP mi si zawiesi par razy(przez 3 lata), zawsze problemem byy bdne stery do karty graficznej, nigdy nie sam system... Systemy z seri win 3.x udao mi si zawiesi w pracowni komputerowej, w szkole, z 10 lat temu... 98/me za to wiecha si jak by si z czym ciga.. systemy z seri NT od 2000 za to prawie nigdy si nie zawieszay, jak juz to tak jak XP, z winy sterownikw...

Black
19-05-06, 23:02
Firewall uruchomiony na starcie = Problemy z portami itd. a sam FW będzie zapewne dziurawy jak ser szwajcarski. Niestety, ale w polityce bezpieczeństwa nie ufam M$. Nie dlatego, że ich nie lubie czy coś, ale przez ilość wrogów i popularność, haker chyba bierze za punkt honoru znalezienie luki i jej użycie.

4 giga nie są zbyt popularne, to fakt, ale 2 już w miare są, większość nowszych gierek bez tego się nie odpali, dlatego ludzie kupują.

Hmm, ja miałem odwrotnie. 98 mi się wieszał, ale ME pomijając, że mulił, to chodził bez zgrzytów. Po confingach i tweakowaniu z ME udało się wykrzesać sprawny i żywy system. NT i 2000 niestety nie miałem przyjemności obsługiwać.

...i tak najlepszy to win 3.1 albo Disc Operation System :D

macol
20-05-06, 00:46
Jakie problemy z portami... to bedzie zapewne(sam jeszcze się tym niebawilem) coś dla laików na zasadzie przepuść ruch aplikacji, albo blokuj całkowicie... A jak wiesz co to są porty to znjdz moje ustawienia gdzieś głęboko schowane i se ustawiaj, a jak chcesz mieć łatwy do nich dostęp to zmień firewalla... ale zawsze lepsze to niż brak jakiejkolwiek zapory na połączenia przychodzące....

Raczej ciężko znaleść grę która nieuruchomi się na 1gb ramu... chyba że ktoś zamierza grać na 4 monitorach jednocześnie, każdy w rozdzielczości 1600x1200... chociaz za to to chyba ram grafy odpowiada... Z me faktycznie dało się walczyć, ale system tak mulił że o jego sensownym użytkowaniu mowy niebyło... Samego NT sam nietestowalem też, ale 2000, xp jak i 2003 to jest rodzina NT, czyli zapewne sam NT musi być stabilny...
Obecnie pracuje na w2k3 sp1.. system ani razu mi sie niezawiesił - raz po instalacji jak mu trefne stery do grafy podrzuciłem, i nigdy więcej... a chodzi po 30 dni bez resetu... z reguły reset robie po wydaniu i instalacji łatek od ms, czyli 2-3 dni po pierwszym wtorku miesiąca...

Odnośnie wymagań, udało mi się uruchomić i używać przez 2-3 miesiące xp bez SP na p2 350Mhz, 192mb ram... chodził nieźle, na poziomie me na tym samym sprzęcie... lecz wrócielm do 2000 który jednak okazal się najlepszym systemem dla tamtego pc...

Nimitz
20-05-06, 01:33
Nie wiem jak Wy, ale ja postawiłem Windows XP SP2 na Durnie 800 ze 128 MB RAM i nie chodziło to tak strasznie. Powywalałem większość zbędnych usług i działało całkiem długo i całkiem przyzwoicie (nie mówię o grach i pamięciożernych aplikacjach). Nie wiem co się stało, ale mam dziwne wrażenie, że na Athlonie XP 64bit z 1024 MB RAM ten sam XP`ek chodzi wolniej (a przynajmniej samo ładowanie się systemu trwa dłużej). :?

Co do Visty - nie czekam na nią, bo nie jest mi potrzebna. Dopóki będzie wsparcie dla XP będę korzystał z tego systemu. Potem pewnie przesiądę się na Linux bo nie będzie mnie stać, na kupno Visty w wersji box.

Malaklipsa_Starszy
20-05-06, 09:52
ale ja postawiłem Windows XP SP2 na Durnie 800 ze 128 MB RAM i nie chodziło to tak strasznie
ha, ja w takiej konfiguracji (i Gforce 2 - 64) nawet ostro gralem w Morrowinda - dogrywalo sie troche dlugo i detali zbyt duzo nie poogladalem ale grac sie dalo bez "rzucania mięsem" (co prawda po jakichs 2 miesiacach w czasie grania komputer "zdechl" i już więcej się nie uruchomił (padł jednocześnie procek i karta graficzna (!) ) ale nigdy nie zostało udowodnione że to akurat przez Morka ;)

krYsti
23-05-06, 19:15
...Jakim cudem ten system operacyjny może wymagać 15 (!) giga ?
http://blogs.zdnet.com/images/eb_upgrade_advisor.png

babcia_samo_zło
23-05-06, 19:21
Ja ciagle czekam na swoja Win Vista Beta 2, w ciagu kilku tygodni podobno ma byc dostepna dla wszystkich, narazie tylko dla subskrybentów TechNet i MSDN. Wtedy bedzie mozna cos dokladniej powiedziec, narazie to troche gdybanie ;)

BtW
MS Office 2007 Beta 2 public, (http://www.microsoft.com/office/preview/beta/download/en/default.mspx)potrzebny jest tylko .NET passport

smalu
23-05-06, 19:27
http://allegro.pl/item105733165__windows_vista_32_bit_x64_oryginal_z _kluczem_.html
:?:

babcia_samo_zło
23-05-06, 19:30
http://allegro.pl/item105733165__windows_vista_32_bit_x64_oryginal_z _kluczem_.html

To jest beta z MSDN. Nie przeznaczona do handlu.

krYsti
23-05-06, 19:37
MS Office 2007 Beta 2 public, potrzebny jest tylko .NET passport
Właśnie ściągam ;)

Ja ciagle czekam na swoja Win Vista Beta 2
A ja jutro chyba będe gotowy do przenosin z windy na pingwinka. Jestem już po instalacji, jeszcze konfiguracja i jazda! Jak się sprawdzi, to może nawet wyrzucę Windowsa z dysku.

http://allegro.pl/item105733165__windows_vista_32_bit_x64_oryginal_z _kluczem_.html
Czy tą wersją można handlować? Coś mi się wydaje, że niekoniecznie.

babcia_samo_zło
23-05-06, 19:42
Jak się sprawdzi, to może nawet wyrzucę Windowsa z dysku.

Bez bluźnierstw prosze ;)


Czy tą wersją można handlować? Coś mi się wydaje, że niekoniecznie.
Nie, juz zglosilem naruszenie, kupowanie jej przez nieinformatyka moze byc niebezpieczne, nie jest jeszcze do konca idiotoodporna

krYsti
24-05-06, 12:59
Bez bluźnierstw prosze
A kto tu mówi o bluźnierstwach. Po prostu dwa systemy będą mnie męczyć. Na windowsach pracuje od dawna, zresztą mam w pracy całe stado komputerów z windami. Czas coś zmienić w swoim życiu.
Żony nie zmienię, bo dobra, pracy nie zmienię, bo dobra, komputera nie zmienię, bo dobry. Więc chociaż system zmienię ;)

nie jest jeszcze do konca idiotoodporna
Jestem ciekawy jak to będzie z tą idiotoodpornością w Viście. :-)

Nimitz
24-05-06, 15:11
Wszystko będzie pewnie oparte o graficzne kreatory bez możliwości jakiejkolwiek ingerencji ze strony użyszkodnika, żeby przypadkiem nie stłukł tego kruchego jajka (nie mylić z potoczną nazwą jądra systemu linux)

krYsti
24-05-06, 15:22
Tego się właśnie obawiam. Największa zmora admina, to zasada "nie działa, bo nie chce mu się działać, może jutro zadziała" i graficzne kreatory.

babcia_samo_zło
24-05-06, 16:47
W poniedzialek powinienem dostac Viste to sie wypowiem. A aukcja juz została usunięta : )

macol
24-05-06, 21:10
dla visty( i nie tylko - dla xp/2003 tez) ma być dostępny PowerShell, jakiś miesiąc temu zwany jeszcze Monad lub MSH, i też od około miesiąca jest dostępny RC1, więc do czasu premiery Visty może będzie ukończony...