PDA

Zobacz pe┼én─ů wersj─Ö : Gry si─Ö wieszaj─ů, help.



malakaj1981
31-05-06, 12:26
Witam. mam problem.
Przy kapke nowszych grach np Worms 3D, Driver czy Heroes V(na najs│abszych ustawieniach) po max 5 min grania gra siŕ przywiesza na chwile (znika obraz) a po chwili wykrzacza siŕ ca│kiem albo zawiesza system. Robi│em format ale to nic nie da│o. Takie cuda wystŕpuja od ok miesi▒ca. mam system win XP+SP1a+SP2.
Kompa opisa│em poni┐ej:

P│yta g│ˇwna:
Typ procesora AMD Athlon XP, 1833 MHz (11 x 167) 2500+
Nazwa p│yty g│ˇwnej Epox EP-8K9A(I)(5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)
Mikrouk│ad p│yty g│ˇwnej VIA VT8377 Apollo KT400
Pami੠fizyczna 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u Award (07/23/03)

Ekran:
Karta wideo RADEON 9550 Secondary (256 MB)
Karta wideo RADEON 9550 (256 MB)
Akcelerator 3D ATI Radeon 9550 (RV350)
Monitor KDS Visual Sensation VS-21e [21" CRT] (0202010843)

W│aÂciwoÂci BIOS'u:
Sprzedawca Phoenix Technologies, LTD
Wersja 6.00 PG
Data wydania 07/23/2003
Rozmiar 256 KB
Urz▒dzenia startowe Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM, ATAPI ZIP, LS-120
Mo┐liwoÂci Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD
Obs│ugiwane standardy DMI, APM, ACPI, ESCD, PnP
Mo┐liwoÂci rozbudowy ISA, PCI, AGP, USB
Z gˇry dziŕki za pomoc

babcia_samo_zło
31-05-06, 12:37
co┼Ť w ten ton :?: (http://forum.di.com.pl/viewtopic.php?t=3234&highlight=omega)

Nimitz
31-05-06, 13:03
Zasilacz albo karta graficzna si─Ö przegrzewa. Ale najpierw sprawd┼║ zasilacz.

malakaj1981
31-05-06, 13:52
OK sprawdze ale jak ?

Nimitz
31-05-06, 13:55
Otwarta obudowa przyda si─Ö do testowania grafiki, zesilacz - po┼╝ycz od kogo┼Ť mocniejszy i podepinij :-)

malakaj1981
31-05-06, 14:19
ok sprawdze i dam zna co wyszło

Siriah
31-05-06, 14:20
Od siebie dodam - zanim zaczniesz biega─ç po kolegach i szuka─ç innego zasilacza...

Wyszy┼Ť─ç z kurzu cooler na procu. Je┼╝eli mo┼╝esz - zdejmij ca┼éy cooler, porz─ůdnie go przedmuchaj i przesmaruj procek silikonow─ů past─ů termoprzewodz─ůc─ů.

Dygnitarz
31-05-06, 17:40
- sprawd┼║ temperatury (procek, grafa, mobo);
- sprawd┼║ napi─Öcia w idle i pod obci─ů┼╝eniem;
- napisz jaki masz zasilacz;
- obadaj kondensatory na mobo (sprawd┼║, czy nie s─ů wybrzuszone/dziurawe/pokryte jak─ů┼Ť substancj─ů);
- sprawd┼║ inne sterowniki karty graficznej;

adidas15
31-05-06, 18:32
A w┼éa┼Ťnie co do substancji ja mam czego┼Ť takiego pe┼éno w koputerze czym to jest spowodowane i czy to jako┼Ť wp┼éywa na prace komputera ?

malakaj1981
31-05-06, 18:47
Przedmucham i posmaruje. Dzi─Öki Siriah

Nie wiem czy o to dokładnie ci chodziło Dygnitarz
Temperatury:
P┼éyta g┼é├│wna 35 ░C (95 ░F)
Procesor 37 ░C (99 ░F)
WDC WD2000JB-00KFA0 39 ░C (102 ░F)

Wentylatory:
Procesor 4219 RPM

Zasilacz:
CODEGEN 300W
Sterowniki też sprawdzałem różne

babcia_samo_zło
31-05-06, 19:04
Sorry za OT.

Trzymajcie mnie bo wyjde z siebie i beda problemy ;)

kopute┼╝e
:shock:

adidas15 wiesz do czego służy http://forum.di.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_spelling.gif (http://forum.di.com.pl/spelling.php?p=28875)

adidas15
31-05-06, 19:33
sory jaka┼Ť liter├│wka mi sie zdarzy┼éa tekst by┼é tak ┼éatwy ┼╝e nie s─ůdzi┼éem ┼╝e ... sory ... Odpowiecie na moje pytanie ??

Siriah
01-06-06, 00:28
Zasilacz:
CODEGEN 300W
To chyba wiele t│umaczy... :wink: Zrˇb jeszcze reklamŕ CodeGen'owi i powiedz, ┐e zasilacz dzia│a Ci wiŕcej ni┐ 3 lata... :D
Polecam choŠby takiego HuntKey'a (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=HUNTKEY+BP300PP) + 15 z│ wysy│ka wyjdzie Ci 114 z│ za porz▒dny zasilacz... No chyba ┐e chcesz co bardziej wypaÂnego - rozs▒dny stosunek ceny do jakoÂci zapewni▒ Ci inne modele HuntKey'a/NeoTec'a (ta sama firma tylko przed i po zmianie nazwy)


A w│aÂnie co do substancji ja mam czego takiego pe│no w koputerze czym to jest spowodowane i czy to jako wp│ywa na prace komputera ?
Stary! A o jakiej substancji Ty piszesz? Jak na moje oko - b│yszczysz, jak zwykle... :?

Dygnitarz
01-06-06, 00:46
Fajnie. Czyli temperatury wykluczamy. Podaj jeszcze jakie masz napi─Öcia. Dobrze by by┼éo gdyby┼Ť wykorzysta┼é normalny miernik. W ostateczno┼Ťci skorzystaj ze speedfana (http://www.almico.com/speedfan.php). Popatrz, czy napi─Öcia 3,3; 5 i 12V mieszcz─ů si─Ö w granicy -/+ 5%. Uruchom jak─ů┼Ť gr─Ö i obserwuj wskazania. Je┼Ťli np. 12V spadnie do 10 to najprawdopodobniej masz winowajc─Ö.


A w┼éa┼Ťnie co do substancji ja mam czego┼Ť takiego pe┼éno w koputerze czym to jest spowodowane
Je┼Ťli masz to na kondzio┼ékach/p┼éycie to wygl─ůda na to, ┼╝e kondensatory popu┼Ťci┼éy elektrolit ;-)


czy to jako┼Ť wp┼éywa na prace komputera ?
Niom. Komp si─Ö wtedy potrafi zawiesza─ç, nie uruchamia─ç po naci┼Ťni─Öciu przycisku "POWER" itd.

malakaj1981
01-06-06, 09:15
---------- 08:58 01.06.2006 ----------

Je┼Ťli to si─Ö okarze zasilacz to troche "p├│┼é biedy" bo karte wymienia┼éem niedawno.
Sprawdzi┼éem SpeedFanem i wysz┼éo co┼Ť takiego:
Fan1 : 4327 RPM
Temp1: 35C
Temp2: 45C
HDO: 38C
Temp1: 33C

VCORE :1,65V -5V: 0,28V
+3.3V: 1,63V +5VSB:5,40V
+5V: 4,84V VBAT: 3,18V
+12V: 12.65V
-12V: 1,54

---------- 09:15 ----------

Przepraszam pomy┼éka mia┼éem na my┼Ťli ┼╝e si─Ö OKA┼╗E

adidas15
01-06-06, 10:20
To umie elektrolitu w kompie jest z p├│┼é szklanki :lol: A wszystko dzia┼éa :D A dlaczego pu┼Ťci┼éy ?? mo┼╝e przez zbyt wysokie napi─Öcie kt├│re da┼éem przy podkr─Öcaniu ?....

Alarmus
01-06-06, 12:09
dlaczego pu┼Ťci┼éy ?? mo┼╝e przez zbyt wysokie napi─Öcie kt├│re da┼éem przy podkr─Öcaniu ?Na pewno, kondensatory elektrolityczne maj─ů ustalon─ů g├│rn─ů napi─Öcia, a w komputerach ze wzgl─Ödu na miniaturyzacj─Ö nie robi si─Ö zapas├│w ani pojemno┼Ťci ani dopuszczalnego napi─Öcia, bo w jednym i drugim przypadku rosn─ů gabaryty elementu.

malakaj1981
12-06-06, 13:37
---------- 13:20 12.06.2006 ----------

Mam pytanko. Co mo┼╝ecie powiedzie─ç o zasilaczu TRACER 400W PFC HELLFIRE, bo mog─Ö kupi─ç taki tanio ale nie wiem czy jest sens. I co to s─ů filtry EMI i PFC, bo jest napisane, ┼╝e s─ů wymagane.

---------- 13:37 ----------

A je┼Ťli tamten to "szrot" :D to mo┼╝e kt├│ry┼Ť z tych:

Platin Power 420W,19dB,PFC,SFC ;
TRACER ~450W POT─śGA ;
ATON EPS-400ATX ALUMINIUM, DUAL FAN ;
HELL FIRE TRACER 400W ;
TACENS Radix 410W /18dB, 120mm Fan

Nimitz
12-06-06, 14:26
Chieftec 420W, zasilacze Hiper. Tracer`a sobie daruj. Lepiej zainwestowa─ç w solidny zasilacz.

P.S. Zobacz sobie tak─ů ciekawostk─Ö - Zasilacz do obudowy YESICO FL-480 TMS

malakaj1981
12-06-06, 15:51
dzi─Öki Nimitz
YESICO jest fajny lecz niestety cena te┼╝ "fajna" :D
a co powiesz na NEOTEC 380W? b─Ödzie co┼Ť z tego zasi┼éka?

Nimitz
12-06-06, 16:31
My┼Ťle ┼╝e b─Ödzie ok, chocia┼╝ nigdy nie mia┼éem okazji testowa─ç zasilacza z tej stajni ;-)

Dygnitarz
12-06-06, 16:36
z dro┼╝szych np:
neotec, tagan, chieftec (ale nie te nowsze, bo nie s─ů ju┼╝ od sirteca);

z tanich, lecz dobrych tylko i wy┼é─ůcznie ;) :
fortron i ew. modecom (byle nie modele feel).
Zajrzyj na http://www.allegro.pl/item108645534_fortron_fsp400_60pfn_supercichy_wroc law.html

malakaj1981
12-06-06, 17:22
dzi─Öki panowie
chyba wezm─Ö NEOTEC-a cena jest promocyjna
dzi─Öki za doradzenie

smalu
12-06-06, 17:25
Ja osobi┼Ťcie kupi┼ébym mustanga :D
http://www.allegro.pl/item107840306_nowy_zasilacz_mustang_400w_ppfc_20_2 4_pin.html

Nimitz
12-06-06, 18:05
Cena faktycznie promocyjna :D

smalu
12-06-06, 18:12
Kalkulator potrzebnej mocy zasilacza :
http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp

Dygnitarz
12-06-06, 23:00
Ja osobi┼Ťcie kupi┼ébym mustanga
LOL, oczywi┼Ťcie ┼╝artujesz? :lol:
OMG, a ludzie to jeszcze kupuj─ů :o

malakaj1981
20-06-06, 16:26
Wszystkim dzi─Ökuje za pomoc ale niestety problem jest nadal.
Mam juz do┼Ť─ç tego kompa i problem├│w z nim. -SPRZEDAJE SZROTA-

smalu
27-06-06, 16:46
A jak sprzedajesz ?
Najlepiej by┼éo by sprzeda─ç na allegro, na cz─Ö┼Ťci (najwi─Öcej by┼Ť dosta┼é).