PDA

Zobacz pełną wersję : rozdzielenie sygnalu z wireless Router'em



tressor
06-06-06, 16:57
Witam, mam problem, w sumie to wyglada tak: kobieta ma internet satelitarny, czyli stoi na telewizorze modem. Do tego podlaczony ma router (NETGEAR DG834GT), kablem. A z routerem laczy sie za pomoca wireless. Tylko, ze router jakos dziwnie nie chce rozdzielac sygnalu na kilka komputerow. Jezeli jest jeden podlaczony, drugi nie moze uzyskac polaczenia, a jak sie juz polaczy, znow ten pierwszy wywala. I tak na zmiane. Odziwo, router nie ma zadnych ustawien, znaczy sa ustawienia ale jedyne co mozna w nich zrobic to poustawiac hasla dostepu, wiec czegos w stylu konfiguracja nie znalazlem. Odinstalowalem router i zainstalowalem jeszcze raz. Nic nie pomoglo. Zrestartowalem, tez bez efektow. W prompcie 'ipconfig' na poszczegolnych laptopach wyswietla IP routera takie samo, SUBMASK tez ok 255.255.255.0 i IP laptopa pierwszego 192.168.1.2 drugiego 192.168.1.3, przy trzecim laptopie sprawa wyglada dziwnie bo pod adresem IP komputera wyskakuja mi dziwne literki w stylu MAC address (df:u28:277dd:87: .... cos takiego) wiec tego kompletnie juz nie rozumiem. Przy pingowaniu z jednego na drugi - 100% lost. Ustawilem we wlasciwosciach TCP/IP zeby automatycznie odbieralo przypisane IP, wlaczylem DNS, nie pomoglo, znow gdy sam ustawilem IP dla kazdego z laptopow, efekt byl ten sam. Dziwne jest to dla mnie, ze nie mozna rozdzielic sygnalu na poszczegolne komputery przez router. I zamiast spedzic 30 minut do godziny siedzialem 2,5h bez efektu tylko z wnioskiem, ze moze dostawca internetu mogl zablokowac jakos to, by dany sygnal nie byl rozdzielany na poszczegolne komputery, znaczy nie mozna byloby go przeinaczyc w siec lokalna. Pozostaje tylko moim zdaniem jedno wyjscie. Korzystajac z komputera na ktorym jest zainstalowany internet, wlaczyc dzielenie plikow itd. a na pozostalych dwoch laptopach utworzyc polaczenie z tym komputerem i za pomoca tego laczyc sie z internetem. Ale wtedy zawsze ten jeden musialby byc wlaczony. Wtedy router nie jest nam w ogole potrzebny i mozna go oddac do sklepu, a WIFI karty pozostalych dwoch laptopow trzeba byloby tak przekonfigurowac, zeby uzywane bylyby tylko do laczenia z innymi kompuetrami. Znaczy chyba trzeba wlaczyc NETBIOSa, czy jakos tak..
Chce polaczyc te trzy laptopy do internetu, a nie wiem co robie zle. Prosze o jakas rade.
Pozdrawiam i Dziekuje z gory.

piotrg
06-06-06, 21:59
Zaczn od laptopa numer trzy - tego z dziwnym adresem. Laptop ten ma zainstalowany protok IPv6 - spokojnie mona go wywali z wiersza polece:


ipv6 uninstall

Co do tego Netgeara... Przed chwil przegldnem jego instrukcj...

Panel administracyjny standardowo dostpny jest pod adresem http://192.168.0.1. Uytkownik to zawsze admin a standardowe haso to albo
password albo 1234 i tu sobie moesz to konfigurowa - z tym, e to i tak nie pomoe.

Piszesz, e Internet masz via sat. Ok. W porzdku. Czyli cao wyglda mniej wicej tak:


Antena -> Modem SAT -> Router Netgear -> Komputery

Zaoenie oglnie dobre jednak kupie po prostu zy router. To co masz to router ADSL. W instrukcji jak byk stoi, e do portu wan MUSI by dostarczony sygna ADSL a nie zwyky ethernet. Z modemu sat wychodzi Ci zwyky ethernet.

Nigdy Ci to w tej konfiguracji nie zadziaa. Tak... Ja wiem - prawdziwi faceci nigdy nie czytaj adnych instrukcji. A potem prbuj podczy router ADSL do Ethernetu bo wtyczka pasuje... Czemu miao by nie dziaa jak wtyczka pasuje...

Jak moesz - oddaj ten router i kup taki do normalnego Ethernetu - najlepiej wersj wspierajc klonowanie MAC'w

tressor
09-06-06, 19:00
Sorry, za tak pozna odpowiedz. Dzieki za rade, szczerze mowiac watpie ze wpadl bym na to. Niestety do tego routera nie dalaczyli nic w sklepie wiecej, niz piecio stronowa instrukcje pt, 'how to install'. Router na ethernet mowisz.. postaram sie znalesc cos takiego, nie wiem czy mi sie uda, z tego co wiem to obecnie wiekszosc routerow WIFI to wlasnie ADSL. Ale bede szukal :)
Dzieki i pozdrawiam

krYsti
09-06-06, 21:09
nic w sklepie wiecej, niz piecio stronowa
Po polsku pięciostronicową chyba będzie.


postaram sie znalesc cos takiego, nie wiem czy mi sie uda, z tego co wiem to obecnie wiekszosc routerow WIFI to wlasnie ADSL.
Uda Ci się, uda. Wystarczy poszukać. Jest tego pełno w każdym sklepie komputerowym.

tressor
09-06-06, 22:02
dzieki panie Janie :)