PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilanie notebooka



maciej3
09-07-06, 18:51
Dlaczego najpierw trzeba wsadzic końcówke kabla do komputera a dopiero potem wetknąc wtyczkę do kontaktu?! (Tak mam napisane w instrukcji)

Alarmus
09-07-06, 18:54
Zasilacze impulsowe mogą nie przeżyć pracy bez obciążenia.

maciej3
09-07-06, 18:56
Zasilacze impulsowe mogą nie przeżyć pracy bez obciążenia.Co to są zasilacze impulsowe i dlaczego mogą nie przeżyc pracy bez obciążenia?

smalu
09-07-06, 20:36
Zasilacz impulsowy, zasilacz beztransformatorowy - składa się z przetwornicy częstotliwości zamieniającej napięcie wejściowe (np. 230V) na żądane napięcie wyjściowe (np. 12V). Napięcie to jest prostowane poprzez diodę (prostownik półokresowy), lub mostek Graetza składający się z czterech diod (prostownik pełnookresowy). Wyprostowane napięcie może być wygładzone poprzez specjalne filtry składające się z cewki, opornika, dławika i kondensatorów elektrolitycznych. Zazwyczaj zasilacze impulsowe posiadają również specjalne układy stabilizacyjne, zabezpieczenia przeciwzwarciowe i przeciwprzepięciowe.

Siriah
10-07-06, 00:34
O JA!!!
Toś mi smalu zaimponował!
Powiedz tylko - pisałeś z baśki, czy to Ctrl+C -> Ctrl+V?

Zefir_psv
10-07-06, 03:20
Prawie identycznie jest w wikipedii. Głównie chodzi o to, że zasilacz nie podaje ciągłego napięcia, tylko serię impulsów z tak wysoką częstotliwością, jak by to był prąd stały.
Troszku OT: ja do zasilacza impulsowego od kompa podłączyłem wzmacniacz (taki samochodowy, na DC) i działał :)

Alarmus
10-07-06, 05:59
Ja po drugim pytani M! zwątpiłem i wykład z elektroniki odpuściłem sobie, ale widzę, że są na forum samobójcy. :D

smalu
10-07-06, 07:27
Prawie identycznie jest w wikipedii.
Bo nie wstawiłem schematu :)


O JA!!!
Toś mi smalu zaimponował!
Powiedz tylko - pisałeś z baśki, czy to Ctrl+C -> Ctrl+V?
Heh, na fizyce miałem tylko 1 moduł (w świecie materii) i początek drugiego (mechaniki i ciepło). Elektryczność i magnetyzm to trzeci moduł :)


Ja po drugim pytani M! zwątpiłem i wykład z elektroniki odpuściłem sobie, ale widzę, że są na forum samobójcy.

A ja po nicku M! zwątpiłem bo pomyślałem, że to tandetna imitacja MM... :wink:

Jurgi
11-07-06, 10:50
Hm, Smalu, skoro jesteś taki dobry, to mi powiedz, czy ładowarka do komórki to jest zwykły zasilacz transformatorowy? Czy impulsowy? Czy jeszcze coś innego? Mam taką po padłej komórce i chciałbym wykorzystać, ale niestety nie wiem nawet, jakie napięcie daje, a nie mam czym sprawdzić.
A może ktoś się orientuje, czy/jak można komórkę podłączyć do zasilania bez baterii (bezpośrednio do ładowarki, czy jakiegoś zasilacza)?

smalu
11-07-06, 14:42
Smalu
smalu się piszę, gdybym chciał aby było to pisane z dużej litery, to bym się zarejestrował jako "Smalu" a nie "smalu".



skoro jesteś taki dobry
Po czym twierdzisz, że jestem dobry ?


czy ładowarka do komórki to jest zwykły zasilacz transformatorowy? Czy impulsowy?
Raczej impulsowy.

A może ktoś się orientuje, czy/jak można komórkę podłączyć do zasilania bez baterii (bezpośrednio do ładowarki, czy jakiegoś zasilacza)?
Można symulować baterię np. kupując zasilacz uniwersalny
(http://www.allegro.pl/item113882848_zasilacz_thomson_pow_500_wyprzedaz_. html)
i zamiast "+" z bateri dać "+" z kabla i tak samo z "-"


Mam taką po padłej komórce i chciałbym wykorzystać, ale niestety nie wiem nawet, jakie napięcie daje, a nie mam czym sprawdzić.
A na naklejce przylepionej na ładowarce nie ma podanego napięcia ?

Jurgi
11-07-06, 21:43
Ano właśnie nie ma żadnej przylepionej ani wytłoczonej tabliczki znamionowej.
Symulować baterię próbowałem, ale ma ona pięć styków i doprawdy trudno mi zgadnąć, jak to ma działać. Metoda prób i błędów nie poskutkowała. Może jak rozkręcę złoma, to wyczaję, a jak nie, to na śmietnik…