PDA

Zobacz pełną wersję : Dźwięk 5.1 w Windows XP



stahosky
14-07-06, 23:48
Witam!

Proszę o rady jak wymusić dźwięk na 6 głośników w systemie windows XP. Wszystkie programy mm jak Power DvD, VPlayer, Media Player, nawet WinAmp chodzą jak trzeba i uzyskuję dźwięk 5.1 - albo prawdziwy - albo wymuszony (w przypadku WinAmp, który nawet zwykłe wavy odtworzy w 6 głośnikach, mimo, że nie mają one nic wspólnego z systemem 5.1).

Denerwuje mnie bardzo, że zwykłe dźwięki systemowe windowsa (jak klikanie, opróżnianie kosza, dźwięki GG i innych aplikacji) odtwarzane są tylko w dwóch przednich głośnikach. Zależy mi na tym, aby uzyskać efet 5.1 (quasi 5.1) - czyli żeby dźwięk nie kodowany w 5.1 słyszalny był we wszystkich głośnikach.

Ponieważ jest to możliwe w większości aplikacji (nawet sławetny WinAmp radzi sobie z wymuszaniem 5.1), to sądzę, że istnieje możliwość puszczenia dźwięków systemowych również na 6 głośników.

Niestety przeszukałem bardzo dużo forów, google itd. i nie znalazłem nic, co pomogłoby mi ustawić jakoś windowsa - może trzeba dodać jakąś łatę, plugin lub coś w tym stylu, żeby karta "myślała", że wszystkie dźwięki mają iść przez wszystkie kanały. Nawet przecież zwykły dźwięk mono idzie przez 5.1 jeśli odtwarzamy go aplikacją która to 5.1 wymusi.

Proszę o sugestie i relacje z własnych oświadczeń. Nie wierzę, że jestem jedyny, którego denerwuje fakt odtwarzania dźwięków systemowych jedynie przez przednie głośniki - przecież milej byłoby, gdyby zwykłe kliknięcie myszką słychać było w 6 głośnikach :P.

Serdecznie dziękuję za porady ;)
stahosky@interia.pl

Stahosky

Black
15-07-06, 02:41
Miałem ten sam problem, gdy nie miałem w ogóle pojęcia o głośnikach i powiem Ci, że nieciekawie wygląda to co mówisz.
Ogólnie, jak właśnie jeszcze sprawdziłem, w samym windowsie, dźwięk rozchodzi się u mnie na wszystkie głośniki (Creative 5.1)

Nie wiem tylko, czy chodzi Ci o to, że nie jest taka sama głośność we wszystkich głośnikach w windowsie (teraz nie dam rady sprawdzić, ze względu na godzine :P)
Jeśli masz na myśli, że W OGÓLE nie ma dźwięku w innych niż dwóch, które masz, to wejdź w panel sterowania dźwięki i urządzenia audio, głośność i zaawansowane i tam ustaw 5.1
Jeśli zaś, chodzi Ci o to, że jest ale cichy i w ustawieniach sterowników nic nie ma o zmianie tego - to niestety, ale raczej nic z tym nie zrobisz.
Surround to surround, głośniki nie mogą być wszystkie w jednej chwili tak samo głośne, bo nie dałoby się usłyszeć dźwięku przestrzennego (skąd w końcu będziesz wiedział, skąd np.: pada strzał jeśli wszystkie głośniki są włączone i odtwarzają ten sam dźwięk?)
W wariancie numer jeden, po zmianie na 5.1 w Panelu Sterowania powinno być wszystko dobrze, jeśli zaś nie jest (w sensie, nie ma tego quasi dźwięku, zrób reset na wszelki wypadek) to coś jest nie tak, ale to niekoniecznie w windzie. Na moim zwykłym 5.1 bez babrania się w ogóle sterami, działa ten quasi dźwięk.

Podaj model głośników przede wszystkim :) Bo wiesz, jeśli masz karte soundblastera i np.: głośniki logitecha (X-530?) to możesz mieć kłopoty z np.: centralnym głośnikiem :P

smalu
15-07-06, 06:58
Ja kiedyś też miałem problem z głośnikami 5.1 ...
Przeklinałem, kopałem w komputer :wink: , a problem leżał po stronie sterowników c-media. http://images4.fotosik.pl/67/a6fe2c173339a6ccm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a6fe2c173339a6cc)

stahosky
15-07-06, 16:58
---------- 14:17 15.07.2006 ----------

Dzięki serdeczne za sugestie!

Dodam, że głośniki mam zwykłe - różne - dźwięk na wyjściach karty jest w programach multimedialnych, natomiast nie ma go w samym windowsie - tu jest tylko w dwóch głośnikach.

Karta to 8-kanałowa zintegrowana na płycie Gigabyte GA8IPE 1000G - czyli jest to AC 97 Audio 8 channel. Sterowniki niby są OK - tzn. aktualne i poprawnie dziąłają we wszystkich aplikacjach oraz w testach - być może faktycznie nie współgrają w samej windzie z dźwiękami systemowymi.

W Panelu Sterowania mam - Audio - Zaawansowane - mam ustawione na 5.1 - takoż dekoder AC3 jest tak ustawiony. Po restarcie komputera - przy właściwych ustawieniach - też jest cisza w pozostałych głośnikach (oprócz dwóch przednich).

Pokombinuję ze zmianą sterowników - może o to chodzi - jak w CMedia ;).

Jeśli coś się komuś nasunie - z góry dzięki za sugestie :).

Pozdrawiam
Stahosky

---------- 16:58 ----------

Zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty - pobrane ze strony producenta Gigabyte. Zmieniło się tylko to, że w opcjach sterowania głośności dodane zostały potencjometry od głośników przednich, tylnych, bocznych, subwoofera oraz centralnego.

Testy wypadają poprawnie, muzyka 5.1 poprawnie, PowerDvD - poprawnie, VPlayer - poprawnie.

Nadal dźwięki systemowe windows słychać jedynie w przednich głośnikach. Nadal brak dźwięków windows w pozostałych głośnikach! :(

Niestety aktualizacja sterowników oprócz dodatkowych "bajerów" sterowania nic nie dała. :(

Problem nadal czeka na rozwiązanie...
(a ja nie mam już pomysłów). PISZCIE ;)

Stahosky

keppler
29-12-06, 08:21
W rzeczy samej irytujący to problem... miałem identyczny i szukałem rozwiązania na przerłźnych forach. Odpowiedzi jednak było tyle samo co dźwięku z tylnych głośnikłw. Przed sekundą wpadłem jednak na banalnie proste rozwiazanie... i działa. Po rozkosznych wiwatach, okrzykach radości, turlaniu się w spazmach po dywanie i lambadzie przy muzyce z 6 głośnikłw postanowiłem pomłc wszystkim tym, ktłrzy nie mogą sobie z tym problemem poradzić. Ku ułatwieniu dostępu do mojej pomocnej wypowiedzi napiszę jeszcze: <dźwięk windows xp 5.1 surround głośniki>.
Kluczem do rozwiązania problemu jest EAX. Nalezy ustawić środowisko najlepiej na "pokłj" (pozbywając się tym samym efektu dźwięku z nocnika). W panelu sterowania do sterownikłw ac97 moźna teź samemu ustawić parametry EAX tak, aby dźwięk w głośnikach satelitarnych nie był stłumiony ani opłźniony. U mnie wygląda to tak:
Miejsce: 0 mB
Miejsce HF: 0mB
Czynnik odwijania miejsca: 0,000
Czas zaniku: 0,100s
Wspłłczynnik Zaniku HF: 0,100
Odbicia: 1000 mB
Opłźnienie odbić: 0,000s
Odbij: 2000 mB
Opłźnienie odbijania: 0,000 s
Dyfuzja: 0,0%
Natęźenie: 0,0%
Odniesienie HF: 20,0 Hz

Mam nadzieję źe pomogłem wszystkim potrzebującym tak wielce jak sobie.

"Pokłj" z Wami

Krupski-Maria

Black
29-12-06, 10:41
To moźe jeszcze powiedz gdzie dokładnie ustawić w Panelu Sterowania, bo w opcjach dźwięku tego nie widać :) A co do sterłw, to nawet z ustawionym EAX, po dziś dzień mam tylko cztery głośniki, środkowego nie słychać.

Suvero
07-02-07, 20:11
Bardzo bym Prosił o program
C-Media 3D Audio Configuration

Michael1v6
15-05-07, 19:16
Creative SBS 580 - głośniki, SB Live 5.1.
Działają tylko 2 przednie i sub, niestety, centralna satelita i 2 tylne nic nie grają, stery zainstalowałem, EAX się bawiłem, ale dalej ani słychu. Nawet w takich aplikacjach jak winamp, który ma niby wymuszać 5.1. Niestety nic:(.

Proszę o pomoc...

macol
15-05-07, 19:23
tu (http://forum.di.com.pl/showpost.php?p=75843&postcount=18), tu (http://forum.di.com.pl/showpost.php?p=75838&postcount=15), albo całość tu (http://forum.di.com.pl/showthread.php?t=5024&page=2&highlight=creative+surround), a przede wszystkim tu. (http://forum.di.com.pl/search.php)
A ten temat chociaż przeczytałeś?
Aha, i jeszcze obowiązkowo to (http://rtfm.killfile.pl/)

doderic
15-05-07, 20:26
tu, tu, albo całość tu, a przede wszystkim tu.
Aha, i jeszcze obowiązkowo to


:pekl_ze_smiechu:
Macol, wybacz, ale się aż popłakałem ze śmiechu po przeczytaniu Twojej odpowiedzi. Spodobało mi się Twoje tututotu. Dziękuję!

piotrek1928
05-06-07, 14:03
[QUOTE=Black;59848]Miałem ten sam problem, gdy nie miałem w ogóle pojęcia o głośnikach i powiem Ci, że nieciekawie wygląda to co mówisz.
Ogólnie, jak właśnie jeszcze sprawdziłem, w samym windowsie, dźwięk rozchodzi się u mnie na wszystkie głośniki (Creative 5.1)

Ja mam karte 5.1 Creative i u mnie nie ma żadnych głośników dołączanych czy komputerowych, ja mam kino domowe podłączone pod kompa i u mnie dźwięk rozchodzi sie na wszystkie głośniki w dodatku z efektem przejścia dźwięku z centralnego na przednie do tylnych, nic specjalnie nie ustawiałem tylko przełączyłem sobie ustawienia audio, wszystkie dźwięki systemu tak mi działają, czasem nawet jest małe echo z subwoofera jak dźwięk ma niski ton, całość gra świetnie

Rid
05-09-07, 00:50
Proponuje świetny programik Srs Audio Sanbox mi pomógł- służy jako plugin in/out na prawie wszystkie playery.Rewelacja!!!!Tutaj doklejam link ze strony producenta: http://www.srslabs.com/home100.asp. Mam taką samą kartę muzyczną AC97 .Do winampa także polecam plugin Stu003 A3D Output plug-in v 1.22. Myślę że w ten sposób poradziłem sobie z muzą 5.1 a próbowałem wszystkiego i dogranie tych programów było wręcz pożądane.