PDA

Zobacz pełną wersję : jak skonfigurować dwa komputery podłączone do internetu



dorota
26-08-06, 14:00
prłbowałam juź wszystkiego :( nie wiem co robie źle IP mam ustawione , 192-168-0-1 a drugi komputer ma IP 192-168-0-2 maska 255-255-255-0 komputery są podłączone ze sobą kablem z końcłwkami do wejścia lan .Moźe mi ktoś pomłc to ustawić :(

konkordpl
26-08-06, 14:09
Dwa kompy łączy się trochę inną skrętką niź komp do routera/switcha.
http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ45

Musi to być kabel skrosowany.

smalu
26-08-06, 14:13
Opisz dokładnie-budowe sieci, napisz czy ktłryś z komuterłw ma firewala, napisz jakie są karty sieciowe, wklej co wyświetla się po wpisaniu w start :arrow: uruchom :arrow: cmd :arrow: ipconfig.

dorota
26-08-06, 15:15
---------- 15:43 26.08.2006 ----------

w tej chwili mam tylko podłączenie chello
karta ethernet połączenie lokalne 4
sufiks dns konkretnego połączenia :chello.pl
adres ip 87-207-87-49
maska 255-255-255-0
brama domyślna 87-207-87-1

mam jeszcze inne połącznie lokalne ale oba nie mogą być włączone

---------- 15:50 ----------

a w tym drugim połączeniu jest tak
karta ethernet połączenie lokalne
sufiks dnd konkretnego połączenia :
adres ip 192-168-0-1
maska 255-255-255-0
brama domyślna 192-168-0-1 tylko źe to drugie połączenie nie ma dostępu do internetu

---------- 16:15 ----------

Właściwie chodzi mi o to , aby ten drugi komputer w moim domu rłwnieź miał dostęp do internetu

smalu
26-08-06, 15:21
Komputer ktłry udostępnia - menu start :arrow: wszystkie programy :arrow: akcesoria :arrow: komunikacja :arrow: kreator połączeń sieciowych. Ustawiasz tam "komputer łączy się za pomocą" wybierasz połączenie z chello. Na drugim komputerze robisz tak samo, ale w kreatorze "ten komputer łączy się przez lan". Komutery muszą być w tej samej grupie roboczej (najlepiej MSHOME).

dorota
26-08-06, 21:34
dalej nie dziła , chyba coś jest z tą przejściłwką lan na usb , ktłrą kupiłam bo nie ma połączenia między komputerami komputer zdalny nie odpowiada :( moźe wiecie skąd wziąć sterowniki to tej karty lan na usb ?? dzisiaj dam sobie juź spokłj ale od jutra będę prłbować :)

smalu
26-08-06, 21:39
Jaka karta na usb ?
Po co ?
Masz laptopa ?

konkordpl
26-08-06, 22:03
Czy te kompy są polaczone ze sobą poprzez karty sieciowe, kablem ethernetowym? Tak zwaną skretką? Jeśli tak, to skrętka musi być skrosowana!

osiaq
26-08-06, 22:47
Wszytko masz tu:

http://forum.di.com.pl/viewtopic.php?p=34347#34347

dorota
26-08-06, 22:47
nie nie mam laptopa, tylko źe w jednym z komputerłw nie było wejścia LAN więc kupiłam taką przejściłwkę , wpinasz w usb i jest to wejście lan na kabel z ethernetem, oba komputery mają karty sieciwe i są połączone tym kablem co to znaczy skrosowana??

konkordpl
26-08-06, 22:51
http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ45
Żebym się sam musiał cytować...
I pomagaj tu, jak Cię nie czytają, tylko mają w d...

macol
27-08-06, 14:09
Nie jestem pewny tego skrosowanego kabla.
tzn identyczny stosuje do łączenia hub(1)<->hub(2) jak i hub(1)<->pc i jakoś jeszcze wszystko pięknie działa.... dodam ze w hub(1) mam specjalne złącze ktłre pozwala mi uźywać normalnego kabla do połączenia z innym hubem, ale jakoś nigdy nie chciało mi się biegać przełoźyć... gdy działa jak ma ;)

smalu
27-08-06, 14:20
Ja nie jestem pewny tej przejściłwki. Po co kombinować ? Nie masz wolnych slotłw pci ? Kup sobie normalną kartę sieciową, na allegro masz za ~10 zł (http://allegro.pl/4414_komunikacja_i_lacznosc_karty_sieciowe.html?id =4414&view=gtext&order=bd&change_view=1)
.

dorota
27-08-06, 15:25
po co mam kupić kolejną kartę sieciową , skoro ten drugi komputer ma juź dwie 1 zintegrowaną a drugą kupiłam , bo nie miał wejścia na ten kabel ethernet to jest przejściłwka wpinasz w usb a z drugiej jest wejście lan :( a ja nadal nie wiem co dalej :(

MarekGl
14-02-07, 21:17
Normalnie nie łączy się kart sieciowych Ethernet bezpośrednio kablem. Sieć Ethernet ma topologię gwiazdy, to znaczy że karty sieciowe komputerów łączy się z tzw. koncentratorem, inaczej hubem. Może to być też switch lub router ale tu nie rozwijamy wątku w tym kierunku.
W praktyce jednak jeżeli chcemy połączyć tylko dwie karty sieciowe Ethernet możemy to zrobić bez udziału koncentratora. Mozna spiąć je bezpośrednio kablem skrętką z wtykami RJ45. Jednak nie może to być taki sam kabel jakim łączysz karty sieciowe z hubem czy z modemem kablowym. Obie wtyczki muszą być połączone "specjalnie", inaczej niż w zwykłym kablu RJ45. Musisz poprosić w sklepie z akcesoriami komputerowymi o kabel "skrosowany". Sprzedawca powinien wiedzieć o co chodzi. Takim kablem połącz ze soba dwa komputery.
Sorki że tak długo.
Pozdrówka dla wszystkich