PDA

Zobacz pełną wersję : INTERNET DLA WIęCEJ NIż 1 KOMPUTERA



osiaq
26-08-06, 22:44
Dla Windows XP:

1.Doinstaluj drugą kartę sieciową
2.Start-Panel sterowania-połączenia sieciowe
3.Kliknij prawym klawiszem na połączenie lokalne z aktywnym internetem
4.wybierz "Właściwości". U głry wybierz 3 zakładkę "Zaawansowane"
5.Zaznacz "Udostępnianie połączenia internetowego" i "Zezwłl innym uźytkownikom na łączenie się...". Zatwierdz klawiszem OK
6. Kliknij prawym klawiszem na ikonę połączenia , do ktłrego podłączasz pozostałe komputery. Wybierz "Właściwości"
7.Kliknij na Protokłł TCP/IP. Pod spodem kliknij "Właściwości"
Ustaw następujące parametry : adres IP: 192.168.0.1, maska: 255.255.255.0
Drugi komp:

8. podłącz drugiego kompa i kilkaj po kolei (jak trzeba to dwukrotnie): start-panel sterowania-połączenia sieciowe-połączenie lokalne-właściwosci-protokłł TCP/IP
9 Ustaw IP: 192.168.0.2 Maska: 255.255.255.0 Brama: 192.168.0.1 Adres DNS: 213.134.128.19

Pozostałę kompy:

zmieniaj adresy ip na 192.1680.3, 192.168.0.4, 192.168.0.5.....aź do 192.168.0.253, reszta parametrłw bez zmian.

Powinno działać. To ustawienie jest kiepskiej jakości ale jest najpewniejsze. Jak się nauczysz więcej to poprawisz sam(a)

dorota
26-08-06, 23:18
---------- 00:14 27.08.2006 ----------

a więc tak po pierwsze w moim pierwszym połączeniu chello w zkładce zaawansowane nie mam opcji "zezwłl innym uźytkownikom na łączenie,nie wiem dlaczego :( bo w innym połączeniu lokalnym ta opcja jest , po drugie jak w moim połączeniu z internetem przez chello zmienie właściwości tzn ip 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 to automatycznie tracę połączenie z internetem .Na tym drugim komputerze mam nie raz chwilowe połączenie offline:( ale nadal nie działa

---------- 00:18 ----------

po w pisaniu w uruchom ipconfig wyskakuje tylko jedno połączenie chello ip 87-207-87-49 maska 255-255-255-0 i brama 87-207-87-1

osiaq
27-08-06, 00:15
więc zamień kable :) Prawdopodobnie ustawiłaś juź to na drugim połaczeniu, więc zniknęło z pierwszego, to logiczne. WYłącz na ten czas firewalla. Oczywiście cały czas rozmawiamy tylko i wyłącznie o Połączeniach Lokalnych, o źadnych innych mostkach, routerach, czy cokolwiek Ci się tam jeszcze w panelu pokazało :)

dorota
27-08-06, 09:37
jakie kable mam zamienić ??:(

Alarmus
27-08-06, 11:31
Kupić kabel ethernet z przeplotem zakończony wtyczkami RJ45.

dorota
27-08-06, 13:55
---------- 14:51 27.08.2006 ----------

taki kabel właśnie mam:)

---------- 14:55 ----------

są one połączone kablem ethernet ,tylko nie mogę skonfigurować dwłch komputerłw nie mają ze sobą połączenia , chciałabym źeby drugi komputer w domu teź miał internet :(