PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup komputera - prosze o pomoc



Toros
31-08-06, 18:04
Z gory przepraszam jezeli zakladam ten temat nie tam gdzie trzeba ale jestem nowy na tym forum takze nie wiedzialem gdzie moge ten temat umiescic jezeli tu nie pasuje to prosze moderatora o przesuniecie na wlasciwe miejsce. A teraz do rzeczy bardzo prosze o pomoc w sprawie no wlasnie zakupu kompa :P tyle sie ostatnio wszytkiego pojawilo nie sposob mi wszystkich nowosci ogarnac i porownywac kazdego komponentu z kolejnym dlatego prosze was o pomoc w wyborze :). Do rzeczy na kompa mam okolo 3000zl gora 3500zl ale wolabym zamknac sie w tych 3000 ja wybralem sobie poszczegolne komponenty powiedzcie mi co sadzicie a moze zmienicie wszytko z przyjemnoscia przeczytam wasze komenatarze dzieki.

Płyta głłwna
ASUS M2N-SLI Dlx, nForece 570 SLI MPC, DualDDR2-800. SATA2.RAID,FW,2xGBLAN,ATX

Cena: 548.99 zł

Procesor
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200 Socket AM2 BOX

Cena: 812.78 zł

Pamięć operacyjna
GeIL Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz

Cena: 971 zł

LUB

GeIL Dual 2x 512MB DDR2 800 MHz

Cena: 518 zl

Dysk twardy SATA
Dysk Seagate Barracuda 7200.9; 80GB, Serial ATA/300. 7200RPM, 8MBcache, NCQ,Ros.

Cena: 186.32 zł

Napęd dyskietek FDD
FDD Nec 3.5" 1,44MB, czarny

Cena: 29.00 zł

LUB

FDD Samsung 3.5" 1,44MB, czarny

Cena: 29.00 zł

Nagrywarka DVD
LG SuperMulti DVD+/-R 16x, DVD+RW 8x, CD-RW 32x, DVD+R DL 8x retail, k.czarny

Cena: 154.12 zł

LUB

NEC DVD+/-RW ND-4571A LabelFlash

Cena: 165 zł

Karta graficzna
Gigabyte Geforce 7600GS, 512MB DDR2. TV&DVI, D-SUB, PCI-E, SilentPipe, BOX

Cena: 546.22 zł

LUB

GeForce 6800GS Palit 512MB TV/DVI (AGPx8)

Cena: 829 zł

Obudowa
Extractor

Cena: 198.00 zł


Suma: 2993,43 zł - 3740.09

Ceny sa opcjonalne te podane obok to takie mniej wiecej. Czekam na komentarze dzieki :wink:

macol
31-08-06, 18:31
Napęd dyskietek FDD
A po co to? Do czego to słuźy? To nie jest przypadkiem ten napęd bardzo popularny w poprzedniej epoce? :D

Toros
31-08-06, 18:39
hehe na studiach fdd sie przydaje :P ale prosze o komenatrze tego zestawu bo mam pewne dylematy :/

Siriah
31-08-06, 19:23
komentarz na temat tytuu tematu - "prosz o pomoc" nic nie mwi. Tytu powinien w przyblieniu precyzowa temat skryty gbiej...
do zestawu:
Pierwsze podstawowe pytanie - do czego ten komputer? W zalenoci od odpowiedzi, moemy gada dalej...
Dalej...
Chcesz wywali 800 na proca, tysiacza na pami... a ydzisz na jaki normalny dysk? Czowieku - 80 GB? Gdy za kilka zotych wicej moesz kupi 160-200??? Nie kumam...
W nagrywarkach brakuje mi Lite-On'a - a tak wanie bym proponowa...
Karta graficzna: nie dosy, e Palit, to jeszcze na AGP - skoro masz zamiar wzi pyt na PCI-E - to po co? Chyba, e masz za duo miejsca na pkach...
O pycie, procku, pamici i grafice - pogadamy jak bdziesz wiedzia, do czego ten komp ma suy...

WebLion
31-08-06, 20:20
Zmoderowałem temat wątku.
Odnośnie samej maszyny - jak juź napisał Siriah:
do czego ten komputer?Ma to być maszyna do pisania? Do gier? Do Internetu? Do pracy i zabawy z grafiką? Do czego?

Toros
31-08-06, 20:28
Tytuł powinien w przybliźeniu precyzować temat skryty głębiej...
b]do czego ten komputer?[/b] Dalej...
a źydzisz na jakiś normalny dysk?

heh dzieki za poprawienie tytulu :P ten komputer ma byc tak w 20% do pracy ktora nie wymaga poteznego sprzetu a w 80% do filmow i gier, hehe tak z tym dyskiem to zeczywiscie jest klopot ale 80gb z nagrywara dvd moze da rade oj wiesz jakbym mial kase to pewnie ze bym wiekszy kupil, poprostu pomyslalem sobie ze najlatwiej bedzie zejsc z dysku zeby troche grosza zaoszczedzic i zeby w cos innego zaladowac :P

benq
31-08-06, 20:54
W nagrywarkach brakuje mi Lite-On'a - a tak wanie bym proponowa...

Ja nie mam przyjemnych dowiadcze z tymi nagrywarkami, polecabym bardziej NEC albo LG.
Jeli komp ma by do gier to bym proponowa lepsz kart graficzn oczywicie na PCI-E (AGP to ju przeszo) i zmniejszenie ramu (po co ci 2 gb?) 1 gb w zupenoci wystarczy.

Siriah
31-08-06, 22:07
waciwie - to powiem tak - robiem kiedy w firmie - dystrybutor - w serwisie. Handlowalimy min. Lite'On'em i LG. Pniej pracowaem przy sklepie w serwisie. Teraz dziaam jako samodzielny serwis komputerowy. W yciu - nigdy, nikomu - nawet wrogow - nie polec LG. Robi w miar fajne monitory, ale optyki - nie-nie... Nie nadawaj si do niczego, chyba, e kto lubi ezxcentryczne przyciski do papieru, albo podstawki pod monitor.

A) 1 GB RAM'u wystarczy, zawsze mona dooy jaz zabraknie;
B) po co GAIL? zamierzasz jako strasznie go podkrca? we normalne KingMax'y albo KingStone'y - zaoszczdzon kas przeznacz na ponisze;
C) 80 GB - nawet przy 3 nagrywarkach Blu-Ray - to za mao - za niewiele wicej kupisz 160-200 GB;
D) gry = jak najlepsza grafika- polecabym Gainward, ale prawd mwic, nie wiem czy jeszcze istniej... :D Nie kupuj kart ktre w nazwie maj "gefore7800XPGL GTA XB 512MB DDR2/3/5 XTZ DT" - Kup co co ma w nazwie jak firm - z tych odrobin lepszych ni Palit - bo toto to na poziomie ECS'a jest... Firmowe karty s robione na: porzdnych czciach, pamiciach i innych... Czsto osigi maj lepsze o 10-25% ni tanie shity (teoretycznie na identycznych rdzeniach). Grafa - oczywicie - tylko i wycznie na PCI-E

Black
31-08-06, 22:44
- Po czorta Ci taki proc? Lepiej w grafike zainwestuj. Polecam albo najnowszego radka albo geforce'a. Zaoszczedzone pienidze z procka, wadujesz w karte.
- Jeli nie chcesz podkrca ramu, to kingstone/kingmax. Jak chcesz krci, z czystym sumieniem polecam GEIL'a.
- Nagrywarka LG jest dobra dla teciowej jeli za bardzo si naprzykrza :twisted: Taki art kry, e wrogom da najlepiej w prezencie komputer, z zasilaczem Codegon i nagrywark LG, przy odrobinie szczcia si wroga wykoczy :P
(Sam miaem LG i to nie jeden napd, a trzy. aden nie dziaa poprawnie i wszystkie szlag trafi.)
- Nie zauwayem zasilacza w tym spisie, a bez dobrego potwora, nie pocigniesz.
- Dobrze mie wikszy dysk, nie obejrzysz si, a tu brak miejsca :P

Toros
31-08-06, 23:24
1.Co do zasilki to myslalem o chieftec 420W chociaz hmm w komentarzach mozna przeczytac ze grzeje i glosno chodzi takze nie wiem juz :/

2.Co do ramu to kingston wydaje sie byc drozszy --> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30518 niz gail --> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27986 ale pewnie cos przegapilem jak zawsze :P. Zeczywiscie moze redukcja do 1gb bedzie dobrym posunieciem, zastanowie sie nad tym jeszcze wreszcie 400zl roznicy.

3.Co do grafy to ciekawa uwaga zeby zmienic firme zastanowie sie nad tym ale powiedzcie mi jak prezentuje sie ten "Gigabyte Geforce 7600GS, 512MB DDR2." bo nigdzie niczego konkretnego nie moge o niej znalesc jedynie ciekawy opis na komputroniku a z testow to znalalazlem tylko 7600GS 256 i "rednio" sie zaprezentowaa takze tu tez nie wiem

4.Co do nagrywary to LG odpada dzieki za porade ale w takim razie jak sie prezentuje NEC DVD+/-RW ND-4571A LabelFlash ?? czy moze cos jeszcze innego :> (padla propozycja Lite-On'a, ale jaka :>? Taka znalazlem ja http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31289 )

5.Co do dysku to znalazlem Seagate Barracuda 7200.10; 200GB, Serial ATA/300. 7200RPM,8MBcache,NCQ,RoHS za 301,79z albo Samsung Spin Point P120S SP2004C, 200GB, Serial ATA/300. 7200RPM, 8MB cache, ale jakos do samsunga nie jestem przekonany.

6.Co do proca to AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600 Socket AM2 BOX stoi 630,30z AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3800 Socket AM2 BOX 696,46z a AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200 Socket AM2 BOX 812,79z, oplaca sie zainwestowac czy tez nie?

majkelos
01-09-06, 00:20
Nagrywarki NECa nie polecam, stary CDRW Samsunga czyta lepiej porysowane plytki, NEC dzialal dobrze jakis rok. Co do jakosci twardych dyskow: w stacjonarnym dysk Samsunga dziala juz ze 4 lata, w laptopie jakis rok, bez bad sectorow i zadnych cyrkow. Moze jestem wyjatkiem, ale nic zlego o Samsungu nie moge powiedziec (o telefonach, notebookach, monitorach, dyskach, czy nagrywarkach)

Black
01-09-06, 01:06
Bzdura, sam mam takiego chiefteca i chodzi jak złoto i wcale nie hałasuje. Imho gruba przesada ludzi chyba wyczulonych nieziemsko na hałas :P
Ja jak pisałem, bym w lepszą karte zainwestował, bo na 7600 we wszystko na max detalach nie pograsz, na 7800/7900 lub tym radku najwyzszym juź tak.

Co do nagrywarki, polecam coś z Benq albo Plextora.

Nimitz
01-09-06, 14:36
Toros
Grafa Gigabyte, sam mam takie coś i powiem, źe chodzi przyzwoicie i jak ktoś wpadnie pograć w coś Dumo czy Kłejko podobnego, to śmiga aź miło. Co do NEC`a i LabelFlash`a to po kiego grzyba Ci to? Dawaj Lite-On`a, mam nagrywarkę SHW-16H5S z LightScribe i daje rade. Co do dyskacza - dołłź kilka złotych i weź taki z 16MB cache, niby mały przyrost, ale i w codziennej pracy moźna to odczuć. No i najlepiej sprawdził się w mojej opinii Wester Digital seria Caviar, sam mam teraz 250 na SATA z 16MB cache i działa super, chociaź czasem jest zdziebko za głośny. Obudowa - mam Chieftec (BH-01B-B-B) z 400W zasilaczem tej samej firmy. Duźo ludzi młwi, źe Chieftec kiedyś i ten teraz to juź nie to samo. Ja się z tym nie zgadzam, bo prłcz wagi obudowy i zasiłki reszta jest światna i mądrze rozwiązana. Co do procka - aź tak zaleźy Ci na wydajności procesora, źe jednocześnie jedziesz po kosztach dysku i grafiki? Teraz to nie będzie problem, ale za płł roku wejdzie jakaś gra i dysk albo grafika staną się wąskim gardłem konfiguracji. Sprzęt dobieraj odpowiednio, bo narazie pierwotna konfiguracja przypomina tą z Teskacza czy innego wielkiego markietu w stylu podwłjny proces 5GHz (sic!), grafika jakiś shit, dysk z odrzutłw z 99% procentowym prawdopodobieństwem na bad sectory od pierwszego uruchomienia, płytka taka, źe bałbym się to do zasilacza podpinać. AAAAAA, właśnie, moźesz sobie darować tą mobo Asus`a, poszukaj jakiegoś Gigabyte, jakościowo dobre, a tańsze powinny być. Pamięci tak samo jak koledzy - Kingmax np DDR 512 PC400 z timingami CL 2,5 razy 2 PO co 800MHz skoro Twłj procesor i tak działałby na magistrali 400 (jak wynika z danych komputronik.pl)

Toros
01-09-06, 18:05
Toros
Co do dyskacza - dołłź kilka złotych i weź taki z 16MB cache, niby mały przyrost, ale i w codziennej pracy moźna to odczuć.

płytka taka, źe bałbym się to do zasilacza podpinać.

PO co 800MHz skoro Twłj procesor i tak działałby na magistrali 400 (jak wynika z danych komputronik.pl)


co do dysku masz racje i zmienie go na jakis ale musze poszukac cos odpowiedniego

wyjasnij dlaczego bys sie bal podlaczyc? bardzo dobre przeczytalem opinie na temat tej plyty takze nie wiem co jest z nia nie tak :|?

co to ramu jak okreslil to moj kumpel "amd jest na szynce 400 i to starczy bo jak trzeba bylo wiecej to by zrobili wicej i h*j" hehe moze malo naukowe stwierdzenie ale moze cos w tym jest :P


Edit: co do grafy to zostala mi polecona taka GeForce 7600 GT Asus 256MB TV & DVI (PCI-E) ---> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26705

Edit2: znalazlem dysk Seagate Barracuda 7200.10; 250GB, Serial ATA/300.7200RPM,16MBcache,NCQ,RoHS cena 326,86zł jak sie widzi??

Prosze o dalsze komenarze :D

Black
01-09-06, 20:54
Toros--> Jemu chyba chodziło o płyte głłwną uźytą w supermarketowych komputerach :twisted: Tak, one to dopiero bolą :P

Co do polecenia, karta dobra, ale przy najnowszych grach wysiądzie, choć cenowo i jakościowo dobrze dobrana. Z pytaniami w komentarzach bym się wstrzymał, bo niestety często w takich miejscach trafiają się ludzie, ktłrzy tylko by podkręcali i wszystko się kręci wokłł tego :P