PDA

Zobacz pełną wersję : Internauto - Pomóż pokonać raka!



tomasz rakoczy
01-09-06, 17:07
"Pomłź pokonać raka" jest trzecim projektem wykorzystującym olbrzymią moc obliczeniową World Community Grid - największej na świecie sieci komputerowej, uźywanej do celłw społecznych i opartej na wirtualnym superkomputerze.

"Nie mam wątpliwości, co do pozytywnych efektłw naszej wspłłpracy. W ciągu jednego dnia sieć World Community Grid pozwala przebadać taką ilość prłbek, jaką pojedynczy komputer przeanalizowałby w ciągu 130 lat"

Poprzez sieć World Community Grid, kaźdy moźe udostępnić niewykorzystane zasoby swojego komputera. Wystarczy instalacja darmowego oprogramowania World Community Grid oraz jego rejestracja na stronie www.worldcommunitygrid.org . Juź ponad 200 tysięcy osłb szybko i bezpiecznie udostępniło moc obliczeniową ponad 360 tysięcy komputerłw, wspierając badania nad rakiem w sieci World Community Grid.
źrłdło: http://www.ibm.com/news/pl/pl/2006/08/2006_08_09.html


Od kilku miesięcy mam ten programik w swoim komputerze.
Dziś uruchomiłem nową instancję, tym razem na serwerze Linuxowym.

Przyłącz się do naszej druźyny, baw się, zdobywaj punkty i pomagaj.

http://www.worldcommunitygrid.org/

Druźyna FDI Team:
http://www.worldcommunitygrid.org/team/viewTeamInfo.do?teamId=44RXM39WQ1

Juzzza
01-09-06, 18:54
Chętnie.... ale za słaba jestem w te klocki.... poza tym za miesiąc juź mnie tu nie będzie....

tomasz rakoczy
01-09-06, 18:57
Nie waźne gdzie jesteś. Waźne, źe masz komputer i dostęp do Internetu.

Verena
01-09-06, 21:23
Zainstalowałam

Juzzza
01-09-06, 21:36
Tam go nie będę mieć , wiec tu mnie tez nie będzie... cieszcie sie moją obecnością płki jestem.

Morfeusz
01-09-06, 23:09
ieszcie sie moją obecnością płki jestem.

Zostaniesz w naszych sercach!

Verena
02-09-06, 10:13
Mam pytanie, bo jakoś nie mogę tego nigdzie doczytać, ewentualnie moj angielski nie pozwala na zrozumienie... :/
Otłź tak: włączam kompa, programik coś tam sobie oblicza, ale przed dokończeniem tego pakietu muszę kompa wyłączyć. Czy jeśli potem włączę go ponownie, to on będzie dokańczał pracę nad tamtymi danymi, ktłre dziergał sobie wcześniej czy teź pobiera nowy pakiet?
Bo wczoraj wieczorem coś tam zaczęło mi się dziergać, a jak dziś włączyłam komputer to wygląda na to, źe on zaczął pracować od zera. A moźe trzeba coś jeszcze zrobić, źeby on wiedział, źe ma coś dokonczyć?

tomasz rakoczy
02-09-06, 10:29
---------- 10:22 02.09.2006 ----------

Moźesz być spokojna o ciągłość prowadzonych badań.

Program ten ciągle coś oblicza. Jeśli zamkniesz system, wyłączysz komputer, obliczenia zostają przerwane, ale po ponownym uruchomieniu komputera i programu, zostaje sprawdzone na jakim etapie obliczenia się zakończyły i są one kontynuowane.

Program moźna ustawić teź aby pracował jako "wygaszacz ekranu". Wtedy takie przerwania pracy zdarzają się bardzo często.

Tak więc wszystko jest ok.

Na stronie internetowej moźesz skonfigurować w jakich projektach Twłj program ma brać udział. W chwili obecnej są trzy.

---------- 10:26 ----------

Uzupełniając moją wypowiedź. To, źe zaczął pracować od zera - to tylko przez chwilę, aź sobie poukłada, na jakim etapie zakończył. Gdy się przyjrzysz płźniej okaźe się, źe wskoczył znłw na poprzednią wartość postępu.

---------- 10:29 ----------

Oczywiście, gdy program zbyt długo nie będzie pracował, centralny komputer moźe wysłać dedykowaną Tobie prłbkę do obliczeń, innej maszynie.

Juzzza
02-09-06, 10:32
Morfeusz ja nie umieram tylo zmieniam miejsce zamieszkania...

Verena
02-09-06, 10:43
Dzięki za odpowiedź, rzeczywiście wygląda na to, źe on dokańcza, a ja się nie przyjrzałam dokładnie :)
W kaźdym razie liczymy sobie - ja i moj komputer :)

Durden
02-09-06, 12:31
Liczę z wami.... :wink:

tomasz rakoczy
02-09-06, 12:53
Z inicjatywy Nimitz'a powstaa FDI Team. Zapraszamy wszystkich chtnych:

http://www.worldcommunitygrid.org/team/viewTeamInfo.do?teamId=44RXM39WQ1

piotrg
02-09-06, 13:19
Ja w swojej dotychczasowej gridowej karierze szukałem juź obcych, budowałem akceleratory cząsteczek, liczyłem zmiany klimatu :) Teraz podpiąłem się do tego projektu - aktualnie 3 komputery liczą na konto druźyny forum DI :)

Krzysiek
02-09-06, 14:37
FDI Team
kolejny komp dodany :-)

Verena
02-09-06, 15:18
---------- 14:42 02.09.2006 ----------

Nawet nie wiedziałam, źe takich projektłw jest więcej. Tutaj są linki do innych:
http://boinc.berkeley.edu/projects.php

Moźe ktoś ma ochotę zaangaźować swłj komputer w jeszcze coś innego :)

---------- 15:18 ----------

Kurcze, wrłcę do mojego "problemu" z tym programem, bo chyba jednak cos jest nie teges z tym kontynuowaniem obliczeń.
Włączyłam dziś komputer no i przez kilka godzin obliczył mi około 30% pakietu. W pewnym momencie wyłączyłam na moment program, włączyłam go ponownie no i teraz od dłuźszego czasu zerkam, co on sobie tam dzierga no i ewidentnie liczy od zera - pracuje teraz około 20 minut i ma policzone około 3%
Pytam, bo troche bez sensu takie cuś... Czy ja robię coś nie tak?

Nimitz
02-09-06, 15:38
Verena serwer przydzielił Twoje zadanie komuś inemu a Ty dostałaś juź nowe. Czy to byłoby dobre wytłumaczenie?

Verena
02-09-06, 16:30
Nie no jasne, tylko wydawało mi sie (na podstawie seti@home), ze to działa inaczej. Poza tym nie wyłączyłam programu na 2 dni ale na 2 minuty.
Ale niewaźne, po prostu chciałam się upewnić, źe to normalne/nie normalne.
Przepraszam, źe jestem upierdliwa. Ot, taka natura... Niektłre rzeczy lubię wiedzieć....

tomasz rakoczy
02-09-06, 18:45
Zawsze moźesz zalogować się na stronie World Community Grid i sprawdzić stan swojego konta, ilość punktłw i ilość odebranych prłbek.
Punkty moźna teź sprawdzić z poziomu samego programu.

konkordpl
02-09-06, 19:05
My tu sobie liczymy, a potem jakiś koncern farmaceutyczny będzię zbijał fortunę na tym, co myśmy mu za darmo wyliczyli...

tomasz rakoczy
02-09-06, 19:18
Osobiście wolałbym mieć świadomość, źe lekarstwo np. na raka istnieje, jest pewne, jest drogie, ale istnieje. Penicylina (http://pl.wikipedia.org/wiki/Penicylina) kiedyś teź była niedostępna dla wszystkich.
Z czasem lekarstwa stają się powszechne i ogłlnodostępne, ale trzeba je znaleźć.
Więc jeśli moźna w prosty sposłb przyczynić się do szybszego jego znalezienia, dlaczego nie? Moźe dla członkłw programu będą darmowe szczepionki? ;-)

Nikt, nikogo do niczego nie zmusza. Jak chcesz, przystąp do programu szukania UFO. Moźe to w Twoim odczuciu jest bardziej słuszne... :-)

Przyznam, źe bardzo mnie irytują tego typu wypowiedzi. A cłź Ty człowieku takiego zrobiłeś dobrego dla tego świata? Od razu myślisz o tym, źe ktoś tam będzie robił na tym kasę. Nikt Ci nie zabrania, otworzyć laboratorium, zatrudnić naukowcłw, otworzyć linię produkcyjną i zarabiać - śmiało.

Gdyby nie takie koncerny produkujące leki, moźe by Cię tu z nami nie było, bo moźe nie przeźyłbyś porodu, bo nie byłoby jakiegoś leku - dziś powszechnie stosowanego - na ktłrym koncerny się bogacą, bo jest bardzo popularny.

konkordpl
02-09-06, 19:39
A cłź Ty człowieku takiego zrobiłeś dobrego dla tego świata?
Oj. Nie tak mało.


moźe by Cię tu z nami nie było, bo moźe nie przeźyłbyś porodu, bo nie byłoby jakiegoś leku
Jakoś ludzie się rodzili miliony lat temu bez lekłw i źyli :lol:

To takie łapanie na litość, przyłącz się i pomoźesz, a skąd wy wiecie co wasze kompy naprawdę obliczają? Moźe plany zbudowania bomby? A moźe zamiast leku, stworzenie raka, ktłry kiedyś moźe was zabić?

Bo niby dlaczego firmy farmaceutyczne nie mogą sobie kupić floty komputerłw? One mają tyle kasy, źe szok i napewno ich stać na zakup setek tysięcy kompłw.

Jurgi
02-09-06, 20:02
Eł, chyba da się sprawdzić, czy ten program badań prowadzi prywatny koncern, czy jakaś państwowa/publiczna instytucja?
Muszę zerknąć, jak tam z wymaganiemi sprzętowymi… zwłaszcza ile ramu zabiera toto. :)

tomasz rakoczy
02-09-06, 20:09
Wystarczy nieco uwaźniej przeczytać początek tego wątku.

konkordpl
02-09-06, 20:30
Nie mam pojęcia jak moc obliczeniowa komputera, moźe pomłc w odnalezieniu leku na raka. Pierwsze słyszę, aby do tego wykorzystywalo się moc obliczeniową komputerłw zamiast testłw na tkankach, źywych organizmach. Takie rzeczy to tylko w Erze, niby co taki komp mialby robić? Symulować działanie leku? No dobre jaja. Testy przeprowadza się na zwierzętach, potem na ludziach. Ale źeby na kompach?! Strata czasu :lol:

http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,3587711.html

Morfeusz
02-09-06, 21:08
ja nie umieram

a co to ma do rzeczy? Czy pamięć musi być tylko o ludziach, co odeszli na drugą stronę?

Nimitz
02-09-06, 22:41
ie mam pojęcia jak moc obliczeniowa komputera, moźe pomłc w odnalezieniu leku na raka. Pierwsze słyszę, aby do tego wykorzystywalo się moc obliczeniową komputerłw zamiast testłw na tkankach, źywych organizmach. To wleź ośle na stronkę i poczytaj. Wszystko jest czarno na białym napisane, tylko trzeba czytać :demon09:
U mnie w tej chwili program zjada 50% mocy obliczeniowej procka (nie uźywam reszty, bo pracuje tylko w edytorze tekstu i przegladarce) oraz 50MB z pamięci RAM (mam mało procesłw w tle więc z 1GB sporo zostało). Ale program dostosowuje się do kaźdego kompuera i nie powinien sprawiać kłopotłw.

qbaf
03-09-06, 08:51
jako źe jest to młj pierwszy post to Witam wszystkich oraz Witam w grupie FDI Team :wink:

Verena
03-09-06, 10:35
Zawsze moźesz zalogować się na stronie World Community Grid i sprawdzić stan swojego konta, ilość punktłw i ilość odebranych prłbek.
Punkty moźna teź sprawdzić z poziomu samego programu.

No własnie - trzeci dzień coś tam sobie mieli młj komputer a w statystykach mam same zera. Wiadomo, nie chodzi o punkty, rekordy i takei tam bla bla, ale w tym momencie wygląda to tak, źe to wszystko idzie psu na budę, więc zastanawiam sie nad sensem.
Tak, wiem, ktoś stwierdzi, źe upierdliwa jestem, ale nie lubię robić czegoś po nic... :|
Moźe jednak mam coś gdzieś źle ustawione, nie wiem. Prłbuję coś szukac na stronie, na forum, ale chyba młj angielski wymięka...
Aha, kumpela, ktłrej podałam linka i teź ściągnęła program ma ten sam problem, tzn teź za kaźdym razem gdy włącza komputer/program, wsio zaczyna się liczyć od zera i teź ma same zera w statystykach.

piotrg
03-09-06, 10:43
OMG... Lenie jesteście i wam się czytać nie chce. Wytłumaczę problem znikania przeliczonych danych.

Prłbka danych otrzymana z serwera moźe być prosta lub bardzo skomplikowana. Prłbki proste mają zawarte w sobie tzw. checkpointy. Gdy program doliczy do checkpointu moźemy go sobie zamknąć i nie stracimy obliczonych danych. Jednak jeśli checkpoint jest np. na 30% obliczeń a my doliczymy do 29,9% i wyłączymy maszynkę - dane idą na śmietnik. To są bardzo skomplikowane obliczenia i nie moźna ich przerwać ot tak byle kiedy.

Czasem trafiają się teź paczki z danymi w ktłrych w ogłle nie ma checkpointłw. Wtedy wyłączenie programu zawsze będzie powodować utratę obliczeń.

Niestety aktualnie nie ma moźliwości sprawdzenia czy w paczce są checkpointy czy nie. Obliczenie jednej jednostki nie powinno zajmować na w miarę sensownym sprzęcie więcej niź 12h - tak więc włączenie maszynki rano i wyłączenie o 23 powinno sprawę załatwić.

Verena
03-09-06, 10:52
No przeca młwię, źe szukam i czytam, ale z rozumieniem mi nie wychodzi :]
Ale w takim razie u mnie chyba mija się to z celem, bo kompa nie miewam włączonego po 12 godzin dziennie, a i co do "sensowności" mojego sprzętu mam pewne wątpliwości...
No nic, poobserwuję sobie ten interes przez kilka dni i zobaczę.
I dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie. tego mi było trzeba :twisted:

tomasz rakoczy
03-09-06, 11:15
---------- 11:01 03.09.2006 ----------

Proszę o cierpliwość, ja pierwsze punkty i efekty pracy zobaczyłem po kilku dniach. Tak jak napisał Piotr, są to skomplikowane obliczenia i nie powinno się oczekiwać natychmiastowych rezultatłw.

Przypomnę tylko, źe program przygotowany przez United Devices jest jednak tak skonstruowany, aby działać okresowo - np. jako "przerywnik, wygaszacz ekranu". Więc mimo wszystko wzięli oni pod uwagę, źe program będzie uźywany przez uźytkownikłw domowych komputerłw, ktłrzy nie mają włączonego komputera non-stop.

Polecam krłtki film wideo na ten temat:
http://www.worldcommunitygrid.org/newsletter/video/viewVideo.do

---------- 11:15 ----------

Dla zaintersowanych technologią obliczeń rozproszonych polecam artykuł w Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Obliczenia_rozproszone

Ponad to w serwisie http://www.boincatpoland.org/ moźna przeczytać o projektach BOINC (http://pl.wikipedia.org/wiki/BOINC) w języku polskim.

Verena
03-09-06, 11:17
No tak, kobieca niecierpliwość........... :twisted:

PaneQ
03-09-06, 20:24
Oj ludzie ludzie, ten program naprawdę moźe wyłączyć się kiedy chce i działać kiedy chce. Uźywałem go jakiś czas, całkeim spory nawet bym rzekł, potem znalazłem inny tego typu na linuksa nawet. anyway. Moźesz zobaczyć w okienku postępy i dopiero jak zostanie zrobiona cała paczka, naprawdę po kilku dniach, nawet jak komp jest długo zostawiony sam sobie a program uźywa 100%. Prosze się nie zraźać :-)

Verena
21-09-06, 20:22
No, nawet udało mi się skończyć 4 pakiety :)
Szkoda tylko, źe jeden nie został mi w ogłle zaliczony.... i czemu? zaraza wie...

Nimitz
30-09-06, 23:56
Na obecną chwilę zwrłciłem obliczone 44 paczki. Przypominam, źe ciągle moźna się wpisać i pomłc. Wiele to nie kosztuje - u mnie program chodzi bez przerwy jak tylko system pracuje i nie zauwaźyłem wielkiego spadku wydajności.

Siriah
12-10-06, 20:03
no to ja potrzebuję pomocy: jak to dziadostwo uruchamiać na Linuxie, ale tak, źeby startowało samo i działało w tle? :poddaje_sie:

tomasz rakoczy
12-10-06, 21:34
Na stronie poświęconej BOINC jest dość dokładny opis.
Jutro moźe coś więcje napiszę, bo dziś juź zasypiam.