PDA

Zobacz pełną wersję : Jak przyspieszyć działanie komputera?



Franio
02-09-06, 12:19
Helo Helo To znowu Ja ten co w google.pl szukac nie umie...

Mam komputer :
Duron 1100MHz
256Mb Ram
GeForce 2MX 400 32mb

płyta głłwna hmmm AOpen ... jaka nie wiem spaliła mi się poprzednia GigaByte znaczy sie działa tylko jakies kontrolery od myszki i klawiatury nie pykały nie znam się

Dyski:
Fujitsu 10Gb (pamieta moj 1 komputer ehh kiedys 10gb to było cos a teraz nic)
Maxtor 39Gb

O co mi chodzi ...
A mianowicie o to , iź komputer diabelnie wolno chodzi ... a jak juź ucruchomie Skype Tlen InreadMail , emule ... to wogole ... Zdjecia wolno chodza ... filmy sie zacinaja ... i brrrrr ...

Za malo dysku ... od kiedy mam aparat to miejsce juz sie wyczerpalo ...

ale nie o tym ...

chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby za małe pieniądze usprawnić działanie tego sprzętu ... ? Nie uźywam komputera do grania w gry ... takźe nie potrzebuje jakiegoś super wypasu ... szczerze to chciałbym jak najmniej w to włoźyć kaski ...

Chce źeby komp działał szybko ... uźywam go do internetu , czasami photoshop , word i takie tam ... :) Filmy ...

Siriah
02-09-06, 12:50
Generalnie: do sprawnego dziaania XP potrzebuje 512 ramu - jeeli bdziesz mia 1GB te nic zego si nie stanie. :wink:
do RAM'u, ale jeeli chce osign przyzwoity efekt - przy rozbudowie ramu - najlepiej dokupi albo drug identyczn (chodzi mi o struktur pamici, a nie o wielko koci jako takiej), albo sprzedaj t i kup jedn wiksz.
Dwa: na Allegro, za niewielkie pienidze moesz kupi procka na wymian - jaki Barton powinien przynie widzialne przyspieszenie.
Po trzecie - czy aby ten Twj komputerek nie jest zasyfiay: fizycznie i software'owo. Czyli:
- wydmuchaj kurz ze rodka (szczeglnie z radiatora na procu);
- przesmaruj sam proc past termoprzewodzc;
- wyczy kompa ze zbdnego/szkodliwego oprogramowania (Regcleaner, SpyBot, AV)
Pozdro.

r-mi
02-09-06, 13:47
Wywal windows i zainstaluj od nowa. Usuń microsoft messenger, stwłrz plik wymiany o stałej wielkości na oddzielnej zdefragmentowanej partycji na innym dysku niź jest windows, wyrzuć niepotrzebne programy z autostartu (msconfig), wywal tapetę, wyłącz active desktop, przestaw wygląd na "klasyczny", wyłącz cleanmgr (porządkowanie dysku), ogranicz efekty wizualne.

Ja mam celka 400 i GB ram, na Win2000 wszystko znośnie chodzi. Najlepiej dokup ram, ten procek do wszystkiego wystarczy jeśli chodzi o programy. Ramu masz stanowczo za mało chociaź chyba teraz jak byś chciał kupić to bardzo przepłacisz. Nie wiem czy do takiego sprzętu się opłaca pakować cokolwiek oprłcz napędłw - ani karty PCI-E do tego nie wstawisz, ani porządnej pamięci, dzwiękłwki to teraz na płytach nowych montują nawet lepsze niź kupisz na karcie, procek... nie wiem po co wymieniać coś co produkowano 5 lat temu na coś co ma 4 lata i 8 miesięcy.

W ogłle to najlepiej sobie zainstaluj Windows2000 i jakiś firewall powinno być duźo szybciej.

Za cenę tego giga ramu to czasami moźna kupić coś fajnego na allegro, a juź na pewno kupisz za to płytę głłwną z "normalną" (teraz produkowaną) pamięcią, zostaje tylko procek i juź masz prawie nowego kompa bo napędy to sobie płźniej inne moźesz dokupić.

Siriah
02-09-06, 15:00
ani karty PCI-E do tego nie wstawisz

Nie uywam komputera do grania w gry...


ani porzdnej pamici
Wystarczy zwyka pami... Komp wg. opisu Frania, nie ma by jako extremalnie wykorzystywany...


procek... nie wiem po co wymienia co co produkowano 5 lat temu na co co ma 4 lata i 8 miesicy.
"Skoro nie wida rnicy - to po co przepaca" To chyba winka od Dosi mwia...
Jak dla mnie - strasznie zmylie pojcia... Co jakby Semprona 3000+ 64bit porwnywa do Athlona 64bit x2 4800+ Toledo.
"Nie ma sensu - przecie jedno i drugie w sierpniu tego roku produkowali... Daj spokj!..."- mwi r-mi
Tyle, e wymiana Durona 1100MHz na Bartona zamy 2500+ da spory przyrost wydajnoci. Nie wiesz po co wymienia?

chciabym si dowiedzie co zrobi aby za mae pienidze usprawni dziaanie tego sprztu... [...] Chce eby komp dziaa szybko ...


Za cen tego giga ramu to czasami mona kupi co fajnego na allegro, a ju na pewno kupisz za to pyt gwn z "normaln" (teraz produkowan) pamici, zostaje tylko procek i ju masz prawie nowego kompa bo napdy to sobie pniej inne moesz dokupi.
Cay czas chodzio raczej o - jak najtaniej, jak najmniejszym kosztem. Ty proponujesz:
wymie - pyt, pami, proca. Mwisz o rezygnacji z zakupu pamici, po to, eby kupi min. pami? Maso malane... :-p
Tak sobie patrzyem na allegro:
512 SDR za 145 z/szt. (http://allegro.pl/item124884076_512mb_pc_133_przesylka_0zl_okazja_.h tml)
512 DDR za 180z/szt. (http://allegro.pl/item122933325_512_400_twinmos_nowki_rok_gwarancji_ cl_2_5_.html)
Aukcja jeszcze trwa - Proc Barton 2500+, pyta MSI, 512 RAM'u - w tej chwili za 265 z (http://allegro.pl/item124280642_2500_barton_kt4v_ddr512_cm_aero7.htm l), a skoczy si pewnie w okolicy 350-450 z - jak nie wicej...

Jednak najrozsdniejsze wydaje mi si dokupienie tylko pamici i ewentualnie procka:
Jeeli Franio ma pyt pod SDR'y - na 512MB wyda145z
Jeeli Franio ma pyt pod DDR'y - na 512MB wyda180z
+ do tego Barton - jak si trafi 120-150 z

Chyba, e pyta jest jaka stara - starusieka... Podaj model tego Twojego AOpen'a


W ogle to najlepiej sobie zainstaluj Windows2000 i jaki firewall powinno by duo szybciej.
A w ogle - to najlepiej sobie zainstaluj UBuntu. :D Na pewno bdzie dziaa. I na pewno szybciej... :wink:

Jurgi
02-09-06, 15:22
Jak Photoshop/duo dziaajcych programw na raz, to przede wszystkim pami. W drugiej kolejno procek.
Przeczy sobie i ustaw kompa i wind wg rad r-mi - jeli przy takiej konfiguracji zacinaj si filmy, to co jest mocno nie w porzdku. U brata na Celeronie 800 (256 MB) odpalalimy filmy, w czasie gdy w tle odbywao si pene skanowanie antywirusem, a jeszcze co byo cignite z sieci i nic nie cio.
Zmie niektre programy na mniej obciajce, np. Tlena na Mirand, Incredit Mail na Pimmy, firewalla np. na Look'n'Stop (byle nie Zone Alarm, a jeli ju to jaki starszy). Do filmw zainstaluj kodek ffdshow. Odtwarzaj je np. Best Playerem, a nie WMP. Moesz zmieni Firefoxa na szybsz Oper (albo K-Meleona), ale nie namawiam, bo to ju kwestia upodoba.

Ja mam Durona 1000 (do niedawna 600), 192 MB i TNT2m64 i mi komp miga, robic sto rzeczy na raz.

r-mi
02-09-06, 16:46
Siriah ja pisałem raczej o "sklepowej" wersji takiego upgrade. Np na komputronik masz 1GB ramu PC-133 za jakieś 420zł i to OEMy. Na allegro na pewno taniej ale gwarancji na to raczej nie dostaniesz źadnej a zwaźywszy na to, źe to dość stary sprzęt a moduły miały czasami problemy źeby poprawnie działać to dość duźe ryzyko kupować je od nieznajomego bez uprzedniego sprawdzenia z płytą.

180x2 +150 = 510 ale będziesz miał szajs na starej płycie składany z komponentłw ludzi ktłrych nie znasz bez źadnej gwarancji i dalszych perspektyw, źe coś do tego dołoźysz. Jeśli w ogłle to z sobą zadziała ;) W sumie duźo lepiej by było wziąść ten zestaw z płytą MSI i bartonem bo przynajmniej masz pewność, źe to z sobą kompatybilne.

Barton płjdzie za ~400 a moźe więcej, odźałujesz jeszcze 280 i masz juź np. płytkę Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100 za 330 zł z zintegrowaną grafiką w sam raz do netu. Kupujesz normalną pamiątkę 512 w sklepie, szybką i z gwarancją za ~180, Sempron 2800+ BOX z wentylatorem i paruletnią gwarancją to ~170zł.

680zł. Bez kosztłw przesyłek, nerwłw (czy zadziała), i sprawne w 100% (z gwarancją a to czasem się bardzo przydaje!). A jak coś będziesz chciał do tego dokupić to nie będziesz się musiał zastanawiać, czy to na pewno zadziała. Sprzedasz to swoje AGP i stary RAM to pewnie teź z 40zł za to dostaniesz. A najlepiej to sprzedaj z płytą i prockiem moźe koło 130zł ktoś da. Dokładasz tylko 150zł i zamiast bartona + 1GBRam masz wszystko nowe.


Wystarczy zwykła pamięć... Komp wg. opisu Frania, nie ma być jakoś extremalnie wykorzystywany...
Ale porządna nie zaszkodzi zwłaszcza w tej samej cenie i z gwarancją. Chociaź fakt zwykła wystarczy.


Skoro nie widać rłźnicy - to po co przepłacać" To chyba świnka od Dosi młwiła...
Jak dla mnie - strasznie zmyliłeś pojęcia... Coś jakbyś Semprona 3000+ 64bit porłwnywał do Athlona 64bit x2 4800+ Toledo.

Z taką ilością ramu i przy tak słabych dyskach to pewnie nie zauwaźyłbyś rłźnicy między 64 bit athlonem 5GHZ a zwykłym celkiem ~800 ;) Według mnie zmiana procka na takie coś nie dość źe moźe powodować problemy z (starą juź) płytą to jest totalnie zbędna. A wymiana całkiem dupiatej płyty na trochę dupiatą teź trochę mija się z celem ;)


wymień - płytę, pamięć, proca. Młwisz o rezygnacji z zakupu pamięci, po to, źeby kupić min. pamięć? Masło maślane... :-p
Bo za ten badziew to sobie kupisz nową szybką pamięć w tej samej cenie i jeszcze ci zostanie ;) Oczywiście w sklepie nie na allegro, gdzie ceny są niźsze - ale o allegro juź pisałem.


A w ogłle - to najlepiej sobie zainstaluj UBuntu. Na pewno będzie działać. I na pewno szybciej...
Ale ja nie młwię o instalacji ubuntu ktłry działa inaczej i na ktłre jest inny soft tylko o instalacji Windows2000 ktłre działa duźo szybciej niź XP a rłźni się od niego tym, źe np. nie ma wbudowanego firewalla i jakichś innych dupereli typu mostek sieciowy ktłre tylko spowalniają system i źrą duźo ramu, poza tym aplikacje takie same jak na xp pod to uruchomisz.

Według mnie po prostu kup 512 ramu w sklepie czy na allegro (bo 700mb to dość a szkoda 180zł wywalać na przestarzałe, dość drogie kości). I tak odczujesz duźy wzrost wydajności bo masz mało pamięci i słabe dyski. Więcej kasy szkoda pakować w ten sprzęt bo wywalasz ją po prostu w błoto.

Siriah
02-09-06, 17:19
Siriah ja pisaem raczej o "sklepowej" wersji takiego upgrade. Np na komputronik masz 1GB ramu PC-133 za jakie 420z i to OEMy. Na allegro na pewno taniej ale gwarancji na to raczej nie dostaniesz adnej a zwaywszy na to, e to do stary sprzt a moduy miay czasami problemy eby poprawnie dziaa to do due ryzyko kupowa je od nieznajomego bez uprzedniego sprawdzenia z pyt.

180x2 +150 = 510 ale bdziesz mia szajs na starej pycie skadany z komponentw ludzi ktrych nie znasz bez adnej gwarancji i dalszych perspektyw, e co do tego dooysz. Jeli w ogle to z sob zadziaa Wink W sumie duo lepiej by byo wzi ten zestaw z pyt MSI i bartonem bo przynajmniej masz pewno, e to z sob kompatybilne.

Barton pjdzie za ~400 a moe wicej, odaujesz jeszcze 280 i masz ju np. pytk Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100 za 330 z z zintegrowan grafik w sam raz do netu. Kupujesz normaln pamitk 512 w sklepie, szybk i z gwarancj za ~180, Sempron 2800+ BOX z wentylatorem i paruletni gwarancj to ~170z.

680z. Bez kosztw przesyek, nerww (czy zadziaa), i sprawne w 100% (z gwarancj a to czasem si bardzo przydaje!). A jak co bdziesz chcia do tego dokupi to nie bdziesz si musia zastanawia, czy to na pewno zadziaa. Sprzedasz to swoje AGP i stary RAM to pewnie te z 40z za to dostaniesz. A najlepiej to sprzedaj z pyt i prockiem moe koo 130z kto da. Dokadasz tylko 150z i zamiast bartona + 1GBRam masz wszystko nowe.

Nie wiem czemu si tak czepie tego 1 GB ramu? Raz napisaem, e jeeli Franio ma ochot - niezaszkodzi! Caa reszta mojego klepania krcia si cay czas w okolicy 512MB.
Jeeli proponujesz komu modernizacj kompa za ~700z, ja proponuj ca jednostk za ~1000. Franio wyranie napisa - jak najmniejsze koszty.
Jeeli przeczytaby uwanie to co pisaem doczytaby, e:

Jeeli Franio ma pyt pod SDR'y - na 512MB wyda145z
Jeeli Franio ma pyt pod DDR'y - na 512MB wyda180z
+ do tego Barton - jak si trafi 120-150 z

Jednak najrozsdniejsze wydaje mi si dokupienie tylko pamici i ewentualnie procka
Czyli:
512 MB RAM (waciwie ktry bd)=180 z
ewentualnie Barton 2500+ = 150z
__________________________________
suma = 330 z
za mocno poprawiony zestaw - bo na wydajnoci zyska naprawd wiele.
Co bymy nie pisani - tak czy siak s to waciwie puste dywagacje - najpierw Franio musi powiedzie:
A) co ma za pyt;
B) ile to jest "za niewielk kas".

Jurgi
02-09-06, 17:49
Sprzedasz to swoje AGP i stary RAM to pewnie teź z 40zł za to dostaniesz.
No pewnie, ja wezmę. ;)

Franio
02-09-06, 17:52
płyta to: AOpen AK73 ( A ) - V

tak jest na środku napisane ...

nie duźo czyli zamknąć się w + , - 300 zł

Nie chodzi mi o super sprzet , w zasadzie ten starcza ... Byle tylko torszke bo przyspieszyć ... w gry i tak nie gram ...

Siriah
03-09-06, 01:31
nio - i po sprawie. proca nawet nie ma co rusza...Nic wiele lepszego tam nie wsadzisz - Bartonw Ci po prostu pyta nie obsuy (chocia jeeli wpadby Ci w apki jaki Athlon - na magistrali 266 - wymieniaj).
Czyli - tylko RAM:
- dokup identyczn ko (eby mia 2x256MB)
- jeeli masz wicej koci lub nie dasz rady znale identycznej 256 jak Twoja - wyjmij to co masz - sprzedaj i kup 2x256MB lub 1x512MB(chocia tu moesz mie problem w trafieniem koci, eby Ci chciaa chodzi i ebby caa bya widziana przez pyt).

r-mi - jeszcze jedna rzecz mi si nasuna...

najlepiej sobie zainstaluj Windows2000
Nie wiem czy wiesz, ale licencje M$'a nie dziaaj wstecz - posiadajc licencj na WinXP nie posiadasz z automatu licencji na 2000, ME, 98SE, 98, 95 i 3.11..

Nimitz
03-09-06, 22:07
Informacja dla wszystkich, sam pomysł ciekawy
http://www.microsoft.com/poland/edukacja/uczelnie/default.mspx
, ale wątpliwe, źeby młj wydział zdecydował się na dodatkowe 800 funtłw rocznie. Ale sprłbować warto. Moźe się uda. Dzięki za info r-mi :D

halvmork
04-09-06, 11:18
Najtańszym rozwiązaniem przy załoźeniu źe komputer nie słuźy do gier jest przesiadka na linuksa, przy czym musisz wiedzieć źe w linuksie są rłźne menadźery okienek, przy twoje konfiguracji stanowczo odradzam KDE i GNOME za mało masz ramu źeby działały wydajnie, za to XFCE lub Enlightenment będzie śmigać aź miło. Z dystrybucji dla początkującego poleciłbym Debiana, a jeśli chcesz w 100% wykorzystać swłj sprzęt wtedy zainteresuj się Gentoo. Moźesz teź sobie wyprłbować bez instalacji jak działa gentoo z Enlightenment ściągając z http://www.pentoo.ch/-PENTOO-.html i nagrywając na CD.

Franio
04-09-06, 18:34
Najtańszym rozwiązaniem przy załoźeniu źe [...]
pobrałem ... aktulanie uruchomiłem ... i jakoś mnie nie przekonuje ;/ ... nie wiem ale nie rozumiem tego montowania plikłw konsoli i innych rzeczy ;/ :( ... czcionki inne :P i wogłle ... win to win .. siła przyzwyczajenia ...

krYsti
05-09-06, 00:23
Dyski:
Fujitsu 10Gb (pamieta moj 1 komputer ehh kiedys 10gb to było cos a teraz nic)
Maxtor 39Gb
Nie wiem, czy ten pierwszy nie jest po prostu za wolny. Teź mam sprzęt z 256 MB RAM i Windows śmiga. Natomiast dyski 10 GB nie są produkowane juź od pewnego czasu i prędkość jest nie taka, jak w przypadku dowolnego "bardziej wspłłczesnego" dysku. Ja bym sprłbował ten pierwszy odłączyć i postawić system na Maxtorze. Albo w ogłle najlepiej kupić nowy duźy dysk. Skoro i tak narzekasz, źe nie masz miejsca na zdjęcia.

Kiedyś miałem taki komputer:
- AMD K5 166 MHz
- 128 MB RAM
- HDD Seagate 40 GB
- karta graficzna jakaś S3 z 4 MB pamięci
- Windows 98 SE
Na tym wszystkim Photoshop, internet, WinAMP i wiele innych programłw działało jak naleźy. No... filmłw nie dało się oglądać.

halvmork
05-09-06, 00:26
Najtańszym rozwiązaniem przy załoźeniu źe [...]
pobrałem ... aktulanie uruchomiłem ... i jakoś mnie nie przekonuje ;/ ... nie wiem ale nie rozumiem tego montowania plikłw konsoli i innych rzeczy ;/ :( ... czcionki inne :P i wogłle ... win to win .. siła przyzwyczajenia ...
Wiem, ze na poczatku jest bol, tyle roznych katalogow i wogole, ale nauczenie sie to naprawde nie wiele wysilku, zreszta sluze pomoca przez gg, linuks jest naprawde latwy i przyjazny trzeba tylko dac mu szanse aby sie poznac. Jesli sie zdecydujesz pomoge ci z Gentoo, system ten pozwala w 100% wykorzystac swoj sprzet bo mozna go oraz prawie wszystkie programy skompilowac na swoj procesor, po za tym jest wpelni spolszczony (pentoo nie bylo ale mozna by je bardzo latwo spolszczyc) a wiekszosc programow dziala jak w windows, instalacje nowego softu sa banlnie latwe, w gentoo odpalasz wlasnie konsole, piszesz su a pozniej emerge enemy-terrytory aby zainstalowac gre, mozesz miec wlasne proxy, apacha, squida, ssh, filmy, muza, osiolek, azureus, gg wszystko jest, dobra nie zachwalam wiecej w kazdym razie jak sie zdecydujesz pisz na gg pomoge ;)

ufoman
06-09-06, 22:58
Namłwisz takiego na gentoo, a potem będą ludzie się z nim męczyć.
Chce windowsłw - niech ma windowsy.

Zefir_psv
07-09-06, 04:26
A nie prociej dobrze skonfigurowa windowsa? :P Wywali syf, z ktrego si nie korzysta, nieuywane service'y, dostosowa ilo cache'u, optymalizacja dla: programw, dokup do 1GB RAM'u i wycz stronicowanie jajka. I najwaniejsze: przy 256MB wylacz style okienek, bo bedzie to samo co pod linuksem :P


za mao masz ramu eby dziaay wydajnie

:P

Dodatkowo sprawdz, czy wszystkie partycje masz NTFS z odpowiednim rozmiarem klastra, wylacz tworzenie nazw "8dot3" dla kazdego pliku. To wszystko zrobisz za pomoc: przystawki: Zarzdzanie komputerem, konsol cmd, edytorem rejestru.

halvmork
07-09-06, 09:15
Nie jest łatwiej bo:

1. trzeba bardzo dobrze znać windowsa i wiedzieć ktłre usługi zbędne i je wyłączyć
2. w windows nie ma moźliwości włączenia innego menadźera okien a zmiana stylu moim zdaniem wcale bardzo nie przyspiesza działania
3. windows podłączony do internetu koniecznie musi mnieć wgranego i włączonego antywirusa plus firewall-a a to zjada zasoby i przekłada się na wydajność

Zgadzam się z przedmłwcami, jeśli widndows ma zostać trzeba dokupić ramu, 512 MB to niezbędne minimum, dobrze teź by było uźyć jakiegoś softu ktłry scali plik wymiany w jeden kawawłek i przepisze go na początek dysku.

Siriah
07-09-06, 09:56
zmiana stylu moim zdaniem wcale bardzo nie przyspiesza dziaania

szczeglnie przy 512 MB+ i procku powyej 2GHz - poniej tych parametrw wyczenie wszystkich wizualnych pierd M$'a daje widoczne przyspieszenie dziaania samego systemu. A cay czas mwimy o sabej maszynie *(Duron1100)

halvmork
07-09-06, 10:28
Cały czas mam na myśli taką właśnie konfigurację czyli Duron i 256MB ram-u, moźna wyłączyć styl okienek oraz tapetę ale to i tak nie zaoszczędzi tyle ramu źeby komputer nie sięgał często do swap-a, bo to nie procesor tylko ram jest tu wąskim gardłem. Sprawdziłem to na komputerze HP z procesoerm P4 2GH HT i 256 MB ramu, jakich okienek bym nie ustawił i tak się system muli bo windows zaczytuje często dane ze swap-a, dopiero dodanie pamięci zauwaźalnie przyspieszyło działanie.

miron73
07-09-06, 10:49
Namłwisz takiego na gentoo, a potem będą ludzie się z nim męczyć.
Chce windowsłw - niech ma windowsy.
O! I to jest postawa jaka mi się podoba. Młwiąc szczerze wnerwiają mnie wszelkie neofity co to wszystkim i wszędzie wciskają Linuksa. To tak, jakby wszyscy mieli jeździć F1. No sorki - jak ktoś potrzebuje pojechać do sklepu po zakupy i czasem bryknąć za miasto to chciałby Forda. Po lekkim tuningu, ale wciąź Forda. W F1 to on się moźe zabić. Pomijając stan polskich drłg pozostają jeszcze umiejętności w prowadzeniu pojazdu.

Edit: halvmork - nie myśl, źe piłem do Ciebie (nie znam Cię na tyle aby Cię szufladkować).

Siriah
07-09-06, 11:07
Ja natomiast sprawdziem dziaa nie takiego zabiegu (wyczenie wszystkich wizualnych pierd M$'a) na Duton 750 i 128 MB i zauwayem wyranu wzrost wydajnoci... Wic kto na nas co nie tak czyta, albo mwi....

halvmork
07-09-06, 11:49
Hehe moźe obaj się mylimy lub obaj mamy rację... Ciekawe czy zgodzisz się z twierdzeniem źe wzrost wydajności będzie wiekszy po dołoźeniu dodatkowej pamięci niź po wyłączeniu "graficznych pierdłł" przy tej samej ilości czyli 256 MB

Zefir_psv
07-09-06, 13:45
Ciekawe czy zgodzisz się z twierdzeniem źe wzrost wydajności będzie wiekszy po dołoźeniu dodatkowej pamięci niź po wyłączeniu "graficznych pierdłł" przy tej samej ilości czyli 256 MB

I jedno i drugie na pewno pomoźe, a jak kaźde oddzielnie i ktłre bardziej? A komu to wiedzieć. Poza tym są jeszcze inne rzeczy o ktłrych pisałem.

miron73, dlaczego porłwnujesz Lina do F1, a Winblowsa do Forda? I ktłrego? :P :twisted:

Siriah
07-09-06, 15:05
popatrz prosz na moje posty 6 szt wyej (http://forum.di.com.pl/viewtopic.php?p=35609#35609)i 15 szt wyej (http://forum.di.com.pl/viewtopic.php?p=35124#35124).
Jako pierwsz rzecz jeli chodzi o przyspieszenie pracy kompa zalecaem zwikszenie pamici - do 512MB+ dla Win XP.
Jako drug - wymian procka - ale t moliwo eliminuje i sprowadza do nieopacalnoci sprzt Frania.
W midzyczasie zasugerowae, e wyczenie wszystkich wizualnych pierd M$'a nie zwiksza wydajnoci systemu. I z tym si z Tob nie zgadzam. Zwiksza - nawet przy posiadaniu 512 MB, chocia szczeglnie dobrze wida przyspieszenie pracy kompa przy 128-256 MB.

halvmork
07-09-06, 15:44
Czyli się zgadzamy, a jeśli chodzi o wyłączenie grafiki okienek i ewentualnie tapety to nie twierdzę źe to nie przyspieszy tylko źe nie będzie to aź tak zauwaźlane czy odczuwalne, ale wiadomo to juź są subiektywne odczucia, jak juź pisałem wcześniej sprawdzałem i dla mnie dalej się mulił windowsiak.



miron73, dlaczego porłwnujesz Lina do F1, a Winblowsa do Forda? I ktłrego? Razz Twisted Evil

wystarczy porłwnać moźliwości obu systemłw :lol:

PS. Pewnie do jakiegoś forda z rocznika 96 :wink:

Zefir_psv
07-09-06, 15:51
---------- 09:47 07.09.2006 ----------

Poza tym:


w windows nie ma moźliwości włączenia innego menadźera okien

Jest moźliwość. Trzeba tylko wiedzieć jak. Jest tylko inaczej niź w Linuxie. Oddzielnie jest podsystem graficzny, oddzielnie cała powłoka RAZEM z menedźerem okien - Windows. A w linie masz shella txt, pod ktłrym odpalasz podsystem graficzny, pod ktłrym odpalasz menedźer okien, albo automat robi to wszystko za ciebie.


windows podłączony do internetu koniecznie musi mnieć wgranego i włączonego antywirusa plus firewall-a

Nie musi, tak jak w moim przypadku.

I na koniec:


trzeba bardzo dobrze znać windowsa i wiedzieć ktłre usługi zbędne i je wyłączyć

Wystarczy znać się tak samo jak na Linuxie, źeby wiedzieć, ktłre demony mam mieć włączone, a ktłre nie. Ot i cała magia.
A na sam koniec: wystarczy poszperać jakiegoś tłikera, ktłry pozwoli "zaznaczać ptaszkami" co ma działać, a co nie. Co usunąć i co zmienić. Do tego w drugim oknie wystarczy odpalić help + google i moźna wieeeele zrobić. A jakby się człowiek douczył to wstawi odpowiednie przystawki do mmc i moźe bez regeditora jeszcze więcej zdziałać.

---------- 09:51 ----------


wystarczy porłwnać moźliwości obu systemłw

Chyba wszyscy "linuksowcy" mają błędne pojęcie o Winblowsie... polecam: http://forum.di.com.pl/viewtopic.php?p=33982. Zacznij lekturę od drugiej strony.

Więc wystarczy porłwnać i co z tego mamy? G... Nie jesteś w stanie porłwnać nawet bazy obydwu systemłw (kernela), a co dopiero młwić o reszcie.

halvmork
07-09-06, 16:27
Pisząc system nie miałem na myśli samego kernela. To jaki lekki menadźer okien polecasz na windowsa xp/2003 ? Czy 2 rłźnych uźytkownikłw moźe uźywać 2 rłźnych menadźerłw w tym samym czasie ? Jeśli masz jakąś dokumentację to chętnie poczytam :)

Zefir_psv
07-09-06, 18:52
To jaki lekki menadżer okien polecasz na windowsa xp/2003 ?

Zadnego. Nie wiem, czy sa lekkie, nie odczuwam na moim sprzecie. Wyprobuj: Litestep, Geoshell albo Xoblite (Blackbox).


Czy 2 rłżnych użytkownikłw może używać 2 rłźnych menadżerłw w tym samym czasie ?

Napisalem w poscie poprzednim, ktorego chyba nie przeczytales zbyt uwaznie: nie mozna zmienic samego menedzera okien. System jest inaczej zbudowany. Mozesz wymienic cala powloke. Powlok masz kilka powyzej. Odpowiem na pytanie ktorego nie zadales: TAK, dwoch roznych uzytkownikow moze korzystac w tym samym czasie z DWOCH ROZNYCH powlok. Do tego mozesz ustawic powloke z menedzerem okien, z ktorego bedzie korzystac winlogon do przeprowadzenia GINA [Graphical Identification aNd Authorization]

Jakies jeszcze pytania?

Tak, zmienialem sobie shella, zmienialem shella dla winlogon. Bawilem sie tym, dziala dobrze i jest to FAKT.

ufoman
08-09-06, 17:26
Nadchodzi prawdziwa ofensywa, czyli KDE dla Windows. Oby jak najszybciej. :)

Zefir_psv
08-09-06, 17:28
KDE dla Windows. Oby jak najszybciej

A co to zmieni? Jak na 70% kompow z Winblowsem bedzie KDE, to i w tym sie dziury znajda :P

ufoman
08-09-06, 17:33
Um... a czy ja wspomniałem o braku dziur? O bezpieczeństwie w ogłle? Nie przypominam sobie.

KDE podoba mi się duźo bardziej niź rłźne powłoki do Windows, toteź napisałem o nim.

Zefir_psv
08-09-06, 17:40
Jasne, wolny wybłr, tylko halvmork jakoś umilkł :P Moźe wrłci i popyta mnie jeszcze o moźliwości Winblowsa :P

ufoman
08-09-06, 17:44
Ach, ci linuksowi neofici... :)

Zefir_psv
08-09-06, 17:58
Ach, ci linuksowi neofici... Smile

... krytykuja źarliwych wyznawcłw Winblowsa :P

halvmork
08-09-06, 17:58
No jasne źe wrłci i popyta ;)

Oglądałem te powłoki, szkoda źe nie moźesz napisać jak to hula na słabszym sprzęcie, ja płki co nie mam moźliwości przetestowania.

Zefir_psv
08-09-06, 18:09
szkoda źe nie moźesz napisać jak to hula na słabszym sprzęcie

Przepraszam, źe mam taki szybki komputer :P Ale blackbox nie widze problemow, czemu nie mialby poleciec na czyms slabszym. geoshell jest duzy podobnie jak litestep, wiec na slaby odpada. Chociaz chyba szybsze to niz explorer z wszystkimi bajerami wlaczonymi.

macol
08-09-06, 18:35
Zadnego. Nie wiem, czy sa lekkie, nie odczuwam na moim sprzecie. Wyprobuj: Litestep, Geoshell albo Xoblite (Blackbox).
W czasie ostatniej dyskusji o shelach przeszukiwałem google i jakoś na nic nie mogłem trafić....
A teraz mam zabawkę na weekend :D

zweibierbitte
08-09-06, 18:45
Nie wiem czy pamiętacie ale Franio pisał o dokupieniu lub wymianie jakichś bebechłw w blaszaku, a tu mamy dyskusję na temat wyźszości jednego WM nad innym WM i do tego w zupełnie innym środowisku. Czy wy Panowie kulebele nie przesadzacie. :demon09:

Universal Satellite
26-10-11, 11:25
Dobra, a jeżeli chodzi o temat tego wątku, czyli przyspieszanie komputera? Mam windowsa xp, chodzi wolno, chciałbym go przyspieszyć, czyszczenie rejestru nie działa, odinstalowanie większej ilości programów nie wchodzi w grę, jestem sfrustrowany i zniechęcony. Aha... linuxa nie będę instalować, bo się nie znam na tej technologii....

Dex
26-10-11, 14:21
Wszelkie pomysły typu czyszczenie rejestru czy odinstalowywanie programów są chybione. Równie nieszczęsne są pomysły przesiadki na Linuxa. Chyba że masz ochotę na naukę nowego systemu.
Prawda jest taka, że nie uda ci się przyspieszyć sprzętu o 100% bo cudów na tym świecie nie ma. Jeśli dysk twardy pracuje jak trzeba i nie zapycha się, najlepszym rozwiązaniem jest dokupienie jak największej ilości RAM-u. W ten sposób nie odczujesz spowolnienia komputera po uruchomieniu kilku programów. Przynajmniej komputer będzie reagował w miarę rozsądnie.
Dokupienie RAM-u może okazać się problemem, bo starsze typy pamięci (DDR) mogą okazać się droższe niż te nowe (DDR2, DDR3), jeśli w ogóle je znajdziesz.
Twoja maszyna do przeglądania internetu wystarczy.
Photoshop? Jakieś proste operacje na małych bitmapach owszem. Chociaż to dość zaskakujące, że w ogóle wspominasz Photoshopa. Może lepiej użyć dużo lżejszy Corel Paint Shop Pro X2.
Filmy? Przy tych parametrach tylko mniejsze rozdzielczości. Nawet oglądanie materiałów video na YouTube może okazać się teraz problemem.
Rzecz w tym, że chcesz uruchamiać kilka programów na raz. Mając jednordzeniowy procesor, nie unikniesz zacinania i chwilowych spowolnień. Zwłaszcza operacje dyskowe bardzo mocno wpływają na płynność działania komputera. Dlatego tak ważne jest mieć tyle RAM-u, żeby system nie musiał posiłkować się plikiem wymiany, tzw. swap.
Moje wrażenie jest takie... 1. twoje wymagania wzrosły, 2. komputera mocno nie przyspieszysz, 3. może warto zainwestować w nowy, wystarczy combo CPU + GPU + Mainboard + RAM. Są w internecie oferty takich zestawów po niskiej cenie.
No i na koniec muszę ci powiedzieć, że pisanie tekstów "Chcę żeby komp działał szybko", "za małe pieniądze", "nie znam się" jest trochę niepoważnie. Każdy by chciał. DI Community raczej ci nie pomoże. Może zorganizujesz zrzutę na nową maszynę rodzinie :)