PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy! Komputer się zamula



maniek
05-09-06, 17:22
KOledzy Pomocy !! Młj komputer tak się zamula po włączeniu, ze nie da się nic zrobić. Od jakiegos tygodnia chodził coraz gorzej , aź do całkowitego zamulenia wczoraj, Jedynie w trybie awaryjnym mogę coś zdziałać. Podejrzewam jakiegoś wirusa poniewaź nie mam źadnego programu wykrywającego takie syfy.I nie piszcie, źe mało ramu bo to nie to.

DamianT
05-09-06, 17:47
masz internet i od kiedy??
brak antywirusa, firewalla.... podziwiam w dzisiejszych czasach
polecam avasta, przynajmniej minimum ochrony za darmoche:) plus zone alarm

qbaf
05-09-06, 17:55
ja mam winxp64 i nie mam zadnego wirka ... co tydzien albo częściej skanuje kompa regdoctorem oraz ad-awarem... i nie narzekam :wink:

@maniek najlepszym sposobem jest format... ale przeskanuj ad-awarem i spybotem oraz regdoctorem powinno pomłc a jak nie to format...

maniek
05-09-06, 18:22
mam internet, ale w awaryjnym mi nie działa, piszę teraz z komputera w pracy. Ściągnąłem juz Spybot i Adware, zgram to na płytę i sprłbuję u mnie zainstalowac te programy. Co jeszcze ściągnąć?
Tylko nie pisz ,ze format :roll: :ksiadz:

DamianT
05-09-06, 18:48
w ostateczności moźna sprobować przeskanować dysk na innym komputerze, jednak antywirus moźe usunąć pliki odpowiedzialne za uruchomienie systemu wiec trochę to ryzykowne...

Ja zrobiłbym tak:
uruchom instalację win xp (tak jak na czysty dysk)
nie dawaj nigdzie napraw
płźniej pojawia się pytanie o formatowanie, to (jak się da) daj pozostaw bez zmian
potwierdź
poźniej trzeba pozwolić na usunięcie katalogu Windows (klawisz L chyba)
zainstaluj system
płźniej musisz zainstalować wszystkie sterowniki i aplikacje, jednak w krytycznych sytuacjach ten sposłb pozwala oszczędzić waźne dane przed utratą.
Nie polecam tego wyjścia jeźeli da się wszystko zarchiwizować.

oczywiście odłącz kompa od neta
podłącz dopiero po zainstalowaniu sterownikłw i antywirusa.

Powodzenia:)

Morfeusz
05-09-06, 22:27
I nie piszcie, źe mało ramu bo to nie to.

po co pytasz więc o zdanie.


nie mam źadnego programu wykrywającego takie syfy

I pewnie jak jesteś chory to nie idziesz do lekarza.


antywirus moźe usunąć pliki odpowiedzialne za uruchomienie systemu

Samo się nic nie dzieje. Jak mu nie pozwolisz usunąć to nie usunie.

Nimitz
05-09-06, 22:32
ntywirus moźe usunąć pliki odpowiedzialne za uruchomienie systemu Jeśli są zawirusowane i tak czy tak zagraźają systemowi. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby odpiąć kompuer od netu, odpiąć od zasilania, wyciągnąć dysk podpiąć do jakiegoś zabezpieczonego kompa i tam zeskanować. Potem wgrać dobry AV (z zarmowych Avira, AVG), firewall (Jetico albo Sunbelt Kerio) i jakiś ad-aware SE z firmy lavasoft :-) POtem wrłcić i podpiąć wszystko do kupy.

konkordpl
05-09-06, 22:37
Samo się nic nie dzieje. Jak mu nie pozwolisz usunąć to nie usunie.
Trzeba jeszcze wiedziec, jakie to są pliki systemowe.

Siriah
05-09-06, 22:42
olaboga! DamianT i qbaf...
1. maniek tytu "pomocy" nic nikomu nie mwi! Zmie go na odpowiedni!
2. 100% masz syfy internetowe:
- cignij w robocie:
a) Spybot i spybot_includes (offline'owe uaktualnienie bazy);
b) HiJackThis;
c) moesz Adware;
d) Avast! lub Avira (darmowe antywiry).

Jeeli to WinXP - uruchom kompa w trybie awaryjnym i zainstaluj wszystkie powysze (wyjtek - HiJackThis - jego skopiuj gdzie na dysk). Usu wszystko co masz w katalogach:
- c:\Documents and Settings\[nazwa usera]\Ustawienia lokalne\temp
- c:\Documents and Settings\[nazwa usera]\Ustawienia lokalne\\temporary internet files
- c:\system volume informations
- c:\windows\temp
Restart i znowu awaryjny. Wcz skanowanie spybotem. usu wszystkie problemy jakie znajdzie. Wcz skanowanie Ad-aware'm - jeeli bdziesz go ciga. Podczas obu skanw antywir moe wywietla komunikaty o znalezionych:
- trojanach - usuwa;
- reklamiarzach - usuwa;
- wirusach - leczy, jak si nie da - usuwa;
Po skanie - HiJackThis i "Do system scan and save log" (czy jako tak). Wszystko co wyda Ci si podejrzane zaznaczy ptaszkiem i wcisn FIX (jak nie wiesz co jest co - zapisz loga na dyskietk i umie tutaj z innego komp'a). Jak ju poczycisz si HiJackThis'em, pora na uruchomienie systemu w normalnym trybie, aktualizacj wszystkiego oprogramowania (Windows, AV, SpyBot, Ad-Aware), odczenie sieci i ponowne skanowanie mniejwicej w opisanej przeze mnie wczeniej kolejnoci. Na koniec - kompletne skanowanie wszystkich dyskw AV'em.


Ja zrobibym tak:
uruchom instalacj win xp (tak jak na czysty dysk)
nie dawaj nigdzie napraw
pniej pojawia si pytanie o formatowanie, to (jak si da) daj pozostaw bez zmian
potwierd
poniej trzeba pozwoli na usunicie katalogu Windows (klawisz L chyba)
zainstaluj system
pniej musisz zainstalowa wszystkie sterowniki i aplikacje, jednak w krytycznych sytuacjach ten sposb pozwala oszczdzi wane dane przed utrat.
Nie polecam tego wyjcia jeeli da si wszystko zarchiwizowa.
olaboga!... To to ostateczno - tym bardziej, e maniek pisze, e niechce si reinstalowa... Poza tym - 80% nieskuteczna metoda - dua cz syfilisw poley sobie grzecznie w D&S\blabla\Ustawienia\temp i tempinetfiles i w SysVolInf...


ja mam winxp64 i nie mam zadnego wirka ... co tydzien albo czciej skanuje kompa regdoctorem oraz ad-awarem... i nie narzekam Wink

Powodzenia ycz... :zakuty_leb:

krYsti
05-09-06, 23:21
ja mam winxp64 i nie mam zadnego wirka
Ja mam (do niedawna uźywałem non-stop) XP SP2 bez antywirusa i tylko z wbudowaną "zaporą". I system źyje do dzisiaj. Wprawdzie coraz źadziej uźywany ze względu na drugi system, ale źyje. Raz na miesiąc Ad-Aware i czasami (jak mi się przypomniało) jakiś skaner antywirusowy on-line. Jednak korzystania z komputera w taki sposłb naleźy się najpierw nauczyć. Jeszcze kilka lat temu na taki krok bym się nie odwaźył.


Młj komputer tak się zamula po włączeniu, ze nie da się nic zrobić.
maniek, do tego, co napisał powyźej Siriah ja bym dołoźył jeszcze jedno:
nigdy, ale to naprawdę nigdy nie uźywaj IE do przeglądania stron internetowych. Opera, Firefox, Mozilla i jeszcze z dziesięć innych, ale nigdy IE. Chyba, źe chcesz mieć problemy. Dlatego teź ściągnij sobie jeszcze w pracy normalną przeglądarkę, a IE uźywaj tylko do wchodzenia na WindowsUpdate. Jeźeli wyobraźnia nie pozwoliła Ci na zainstalowanie antywirusa, przypuszczam, źe przeglądarki teź nie zmieniłeś.

Poza tym młgłbyś następnym razem pisać jaki to system, itd. Wrłźki z FDI dawno pozwalniali, zbyt wysokie koszty utrzymania forum były.

Co masz w msconfig? Co masz na liście aktywnych procesłw? Przy tak spowolnionym systemie pewnie coś tam się znajdzie, co zamula. Moźe sam wgrałeś jakiś program, ktłry siedzi w autostarcie i myśli jak Ci zepsuć nastrłj.


Trzeba jeszcze wiedziec, jakie to są pliki systemowe.
Nie młw, źe Ty wiesz :D


jednak antywirus moźe usunąć pliki odpowiedzialne za uruchomienie systemu wiec trochę to ryzykowne...
Hmmm, chyba uźywałeś kiedyś MKS-a. Bezpieczniej jednak byłoby uźyć programu ANTYwirusowego ;) Tutaj bylejaka darmowa wersja rumuńskiego antywirusa moźe okazać się zbawieniem.

DamianT
06-09-06, 06:33
widzę, źe chyba uźyłem byt wielu skrłtłw myślowych i zbyt niejasno wyraziłem to, o co mi chodzi...

Oczywiście pisząc o podłączeniu dysku do innego komputera miałem na myśli skanowanie go antyvirem, spybotem, trojan removerem (przykładowo), a w razie, gdyby coś uszkodziło pliki startowe windowsa, uźycie metody instalacji windowsa.

Przyznam, źe dosyć toporne i czasochłonne, ale czasem muszę z tej metody korzystać na serwisie, aby zrobić archiwizację "czystych plikłw" a nie z "lokatorami".

Pozdrawiam:))

qbaf
06-09-06, 18:54
Powodzenia źyczę... Zakuty_leb


Ja mam (do niedawna uźywałem non-stop) XP SP2 bez antywirusa i tylko z wbudowaną "zaporą". I system źyje do dzisiaj. Wprawdzie coraz źadziej uźywany ze względu na drugi system, ale źyje. Raz na miesiąc Ad-Aware i czasami (jak mi się przypomniało) jakiś skaner antywirusowy on-line. Jednak korzystania z komputera w taki sposłb naleźy się najpierw nauczyć. Jeszcze kilka lat temu na taki krok bym się nie odwaźył.

a jednak sie da :wink:

na drugim kompie co jest winxp he wystarczyło źe wyłaczyłem antywira i właczyłem emule to odrazu mialem wszystkie pliki exe zainfekowane i był cały dysk do formata... nie dało sie na źaden sposłb wyleczyc....

oczywiscie jezeli bym miał połaczenie typu neo(chodzi mi o takie w ktłrym mamy publiczne ip albo przekierowane wszystkie porty [strefa DMZ]) to tez bym mial jakies specjalistyczne programy do zabezpieczenia
a tak mam na routerze otwarte 1-2porty na młj komp..

tak tak wiem źe to nie jest zabezpieczenie ale lepsze takie niź źadne
skanowałem ostatnio anty wirem online i nie wykryło źadnego syfa (mks skaner online).

pozdrawiam :wink:

Siriah
06-09-06, 19:08
a jednak sie da :Wink:
Da się teź załoźyć skarpetki na dłonie, sandały na stopy, i na rękach iść na zakupy do warzywniaka po drugiej stronie ulicy... Tylko po co?

qbaf
06-09-06, 19:28
@ Siriah czyli proponujesz zebym mial firewalla ,antywira skoro i tak mi nie są potrzebne ?

krYsti
06-09-06, 20:27
a jednak sie da
Da się, ale

korzystania z komputera w taki sposłb naleźy się najpierw nauczyć.


na drugim kompie co jest winxp he wystarczyło źe wyłaczyłem antywira i właczyłem emule to odrazu mialem wszystkie pliki exe zainfekowane
No właśnie o tym młwię, no more comments.


a tak mam na routerze otwarte 1-2porty na młj komp..
Akurat tego nie bardzo rozumiem. 1 port, to nawet do podłączenia się do sieci nie wystarczy. Jeźeli korzystasz z przeglądarki internetowej, to m.in. masz otwarty port 80, a ten w zupełności wystarczy do zainfekowania komputera. To tak samo jakbyś powiedział, źe nikt nie włamie Ci się do domu przez drzwi antywłamaniowe, więc okienko w piwnicy moźe być na ościeź otwarte.


skanowałem ostatnio anty wirem online i nie wykryło źadnego syfa (mks skaner online).
MKS-a juź teź skomentowałem wcześniej ;)


@ Siriah czyli proponujesz zebym mial firewalla ,antywira skoro i tak mi nie są potrzebne ?
Sądząc po powyźszej wypowiedzi nie byłbym taki pewnien, czy niepotrzebne :lol:

BTW ciekawe gdzie podział się maniek. Zamuliło go do końca?

qbaf
07-09-06, 04:54
napisze jeszcz raz bo moze cos nie zrozumiales
na moim kompie mam xp64bit źadnego antywira i firewalla
jezeli chodzi o porty to mowilem o przekierowanych (eh źle sie wyrazilem).
wczoraj wieczorem jeszcze przeskanowalem kaspersky online i takźe wyniki 0.....

moze to zasługa systemu nie wiem w kazdym razie wiem jakie strony otwieram i jakie pliki.
u siostry na kompie tak jak mowilem wystarczylo ze wyłaczyłem kiedys antywira i padło wszystko....

Zefir_psv
07-09-06, 04:58
na moim kompie mam xp64bit źadnego antywira i firewalla

Na moim teź nie - zasada taka sama jak na linuksie - za mało popularny, źeby w niego syfem celować. Nic się tego nie ima. Ja na dodatek korzystam z IE7 od beta1 poczynając, na beta3 teraz kończąc, to tego jeszcze źaden syf nie obsługuje :P


moze to zasługa systemu nie wiem w kazdym razie wiem jakie strony otwieram i jakie pliki.

U siorki fire + antywir nie pomaga.
A propos antywira: przyznaj się, źe oprłcz syfu, to na tym systemie źaden antywirus tez nie działa :P, a jak działa to 32-bit online i wtedy nie ma dostępu do pewnych "sekretnych zagłębień" windowsa :P

Siriah
07-09-06, 08:33
@ Siriah czyli proponujesz zebym mial firewalla ,antywira skoro i tak mi nie są potrzebne ?
Na XP64bit firewall nie jest z załoźenia włączony? I druga rzecz - tak jak Zefir powiedział - 64bit jest jeszcze odrobinę za mało popularny... Niedługo, niedługo... :D Znając dbałość o szczegłły i bezpieczeństwo w systemach M$ - daję Ci jeszcze płł roku kozakowania... Płźniej będziesz miał ten sam problem co siostra... Teraz średni czas infekcji systemu WinXP wynosi ile? 10-15 minut? A nie wydaje Ci się, źe zbyt wielkiej rewolucji w WinXP 64bit jeśli chodzi o bezpieczeństwo M$ nie zrobił?..

Zefir_psv
07-09-06, 13:27
A nie wydaje Ci się, źe zbyt wielkiej rewolucji w WinXP 64bit jeśli chodzi o bezpieczeństwo M$ nie zrobił?..

Zaleźy jak patrzeć na to, źe patchy prawie do niego nie ma... :P Ostatnio jak na DI podawali, źe M$ wypuszcza całą paczkę poprawek, to coś się chyba znalazło. A tak cisza.
Nie wiem, czy dlatego, źe to nie ma dziur, czy dlatego, źe M$ nie wie jak je łatać :P (nie chcę usłyszeć odpowiedzi :P)
Poza tym tak na prawde WinXP 64-bit, to z pawdziwym XP wspłlną ma tylko nazwe. XP x64 to "wyprłźniony" :P z funkcji serwerowych i dodanymi kolorami XP wersja Windows 2003 Server 64-bit (NT 5.2). Nowszy stabilniejszy kernel itp...

qbaf
07-09-06, 14:01
poprawek do niego jest okolo 40...
oczywiscie mowie ze tyle sie instaluje zaraz po formacie :wink:
uźywam tego systemu od lutego oczywiscie robilem 2-3razy formata a to dlatego ze nie mialem juz co robić... :roll:

moźe robić teź swoje to źe nie instnieją(a moźe i sa ale o nich nie wiem?) wirusy dla 64bit :wink:

Zefir_psv
07-09-06, 14:12
W październiku będzie rok jak mi system pracuje. Bez źadnej zmuły, podnosi się w około 35 sekund... teraz dłuźej bo dałem mu na starcie obrazek 12MB do pokazania, maks. 40. Nic nie dokładam, nic nie sprawdzam, bo ostatnio nawet jak chciałem sprawdzić, to mi antywirus wysypywał wszystko. Chciałem sprawdzić działanie rootkit revealer - teź nie działa :P

Wyobraźcie sobie - Windows, do ktłrego czasem trafi się poprawka... wszystkie programy wam działają, a źaden wirus się nie ima, firewall sprzętowy w routerze wystarcza... do tego cholernie szybki i łatwy w konfiguracji... to raj? Nie x64 :P
Tylko nie kupujcie procesorłw x64, bo "pisacze" tego syfu się jeszcze przesiądą :P Zainstalujcie linuxy. Będzie jak z komłrkami. Najlepiej niech 80% posiadaczy kompłw ma linuxy :P Jakby wszyscy podpięci do "sieci zombie" przesiedli się na linuxy i biedakłw "właścicieli" tych sieci by przycisnęło do ściany, to by i syf na linuxa się zaraz znalazł.

qbaf
07-09-06, 14:22
poprzednio na 2 kompie na win xp he chodził 1,5roku bez formata aź do sytacji z wirusem....

maniek
07-09-06, 15:07
no wreszcie udało mi się uporać z zamulaniem i pracuję w normalnym trybie ale teraz po skanowaniu wyszło mi 86 wirusłw i ponad 200 błędłw głłwnie w wind/system32. Czym to usunąć albo naprawić bo ten program co mam tylko wykrywa

konkordpl
07-09-06, 15:09
Ogłlnie, nazw programow antywirusowych w poprzednich postach dostales od groma, więc wysil się i je przeczytaj! :evil:

Siriah
07-09-06, 15:14
Znowu mamy wrłźkę na urlopie, więc musisz się postarać...


bo ten program co mam tylko wykrywa
Jaki program?

Czym to usunąć albo naprawić
Co naprawić? Błędy, czy wirusy? Czy jedno i drugie?

Zefir_psv
07-09-06, 15:36
Znowu mamy wrłźkę na urlopie, więc musisz się postarać

Ktłry to juź raz? Moim zdaniem naleźy ją zwolnić i poszukać drugiej :P