PDA

Zobacz pełną wersję : raport o stanie rynku kolejowego

korek222
05-10-06, 11:32
do pobrania na stronach rynku kolejowego WWW.rynek-kolejowy.pl
zapraszam do dyskusji pozdro

Jurgi
05-10-06, 12:02
korek222… weź ty siÄ™ zapisz na jakieÅ› forum kolejowe moÅźe…

margas
05-10-06, 12:51
korek222… weź ty siÄ™ zapisz na jakieÅ› forum kolejowe moÅźe…
Pofatygowałem się za niego - Forum kolejowe (http://www.google.pl/search?q=forum++kolejowe&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official).

krYsti
05-10-06, 13:26
Czego Wy od niego chcecie? PrzecieÅź kaÅźdy wie, Åźe kaÅźdy uÅźyszkodnik FDI marzy po cichu, aby zostać kolejarzem. korek222 tylko nam pomaga zrealizować nasze marzenia :hipiska: :brawo:

Nimitz
05-10-06, 13:54
Ja tam chÄ™tnie czytam o kolei :-) A jak to jest połączone z ekonomicznym aspektem to juÅź caÅ‚kiem mi to leÅźy :D

wojpap
05-10-06, 20:12
no mi teÅź teraz leÅźy, ale poczekajmy jeszcze chwilkÄ™ ... :demon09:

Alarmus
05-10-06, 20:14
Nie bądźcie tacy wykolejeńcy! ;)

Jurgi
06-10-06, 05:13
Ciekawe, co siÄ™ staÅ‚o z mojÄ… starÄ… kolejkÄ… PIKO… :roll:

jkruza
06-10-06, 06:36
Ciekawe, co się stało z moją starą kolejką PIKO

Ha, moje TT czeka bezpiecznie w piwnicy u rodzicÃÅ‚w, aÅź moja pociecha do niej doroÅ›nie. JuÅź siÄ™ nie mogÄ™ doczekać... :D

pyrion
06-10-06, 10:25
A jak pociecha dorośnie do tej kolejki to i tak tatuś będzie się nią bawił. :D

Jurgi
06-10-06, 14:50
- Tatusiu, mogÄ™ siÄ™ juÅź pobawić kolejkÄ…?
- Idź odrÃÅ‚b lekcje, tatuÅ› ci przypilnuje kolejki…

jkruza
07-10-06, 21:58
A jak pociecha dorośnie do tej kolejki to i tak tatuś będzie się nią bawił

ToteÅź piszÄ™, Åźe nie mogÄ™ siÄ™ doczekać.... pretekstu, Åźeby siÄ™ pobawić :D

korek222
08-10-06, 21:45
a jednak u paru ludzi nie tylko z dziecinstwa pozostal sentyment do kolei powazniej to jeden z wazniejszych biznesow w kazdej gospodarce chocby ze wzgledu na inflacje i konkurencyjnosc zainteresowanym polecam raport jest nad czym pomyslec pozdro

Jurgi
08-10-06, 22:15
korek222: ProponujÄ™, ÅźebyÅ› oprÃÅ‚cz wielkich liter, polskich liter i interpunkcji zrezygnowaÅ‚ rÃÅ‚wnieÅź z uÅźywania spacji, bÄ™dzie ci jeszcze wygodniej:

ajednakuparuludzinietylkozdziecinstwapozostalsenty mentdokoleipowazniejtojedenzwazniejszychbiznesowwk azd
ejgospodarcechocbyzewzgledunainflacjeikonkurencyjn osczainteresowanympolecamraportjestnadczympomyslec pozdro
NastÄ™pnym etapem bÄ™dzie przeniesienie tej maniery do jÄ™zyka mÃÅ‚wionego, z pewnoÅ›ciÄ… ludzie bÄ™dÄ… ciÄ™ sÅ‚uchać (i czytać) jeszcze chÄ™tniej niÅź teraz.

Nimitz
08-10-06, 22:32
Moje wnioski po przeczytaniu raportu? Transport kolejowy towarowy to kolos, ktÃÅ‚ry ma potencjaÅ‚ ale go nie wykorzystuje mimo potÄ™Åźnych pieniÄ™dzy idÄ…cych z paÅ„stwa (chociaÅź Å›miesznie maÅ‚ych w porÃÅ‚wnaniu np do Austrii). Transport osobowy? NajniÅźszy z krajÃÅ‚w EU - dlaczego? PoniewaÅź pociÄ…gi sÄ… brudne, wolne, wiecznie spÃłźnione i co najgorsze - wciÄ…Åź niebezpieczne. Stan lini kolejowych? Tylko 25% to linie o dobrym stanie technicznych (50% dost. i 25% niezadowalajÄ…ce) - to Å›mieszne, Åźeby w 38 milionowym kraju transport kolejowy staÅ‚ na tak niskim poziomie. Połączenia osobowe sÄ… zamykane i coraz wiÄ™cej ludzi przerzuca siÄ™ na Å›rodki komunikacji publicznej lub samochody. Taka tendencja moÅźe doprowadzić do caÅ‚kowitego upadu transportu kolejnowego w naszym kraju. PodaobaÅ‚a mi siÄ™ sprzeczność oczekiwaÅ„ wobec PLK SA co pozwolÄ™ sobie zacytować:

zwiększyć wydatki na utrzymanie linii kolejowych,
obniÅźyć stawki dostÄ™pu dla wszystkich przewoźnikÃÅ‚w,
obniÅźyć koszty bez zwolnieÅ„ grupowych i zamykania nieczynnych linii kolejowych, stacji i bocznic,
zwiÄ™kszyć inwestycje ze Å›rodkÃÅ‚w wÅ‚asnych,
zapewnić środki finansowe na prefinansowanie inwestycji UE,
nie Å›ciÄ…gać naleÅźnoÅ›ci od dÅ‚uÅźnikÃÅ‚w z Grupy PKP.
To znaczy, Åźe spÃłłka PLK SA musiaÅ‚aby umieć robić cuda, bo na tym rynku speÅ‚nienie tych wymagaÅ„ jest nierealne (biÄ…rÄ…c pod uwagÄ™, Åźe nie dostajÄ… dofinansowania). Podobna sytuacja dotyczy PKP Przewozy Regionalne. Bez modernizacji taboru (polecam element raportu dot. wieku naszych pociÄ…gÃÅ‚w i wagonÃÅ‚w) oraz zmiany wizerunku kolei nie da siÄ™ osiÄ…gnąć nic poza ciÄ…gÅ‚ym zwiÄ™kszaniem dofinansowania. Pomijam aspekt oddÅ‚uÅźenia kolei jako nierealny - nie ma na to pieniÄ™dzy w kraju oraz wyłączenia spÃłłki PLK SA z grupy PKP - nie mam wystarczajÄ…cej iloÅ›ci informacji dot. tematu, Åźeby ustosunkować siÄ™ do takiej propozycji, chociaÅź biorÄ…c za przykÅ‚ad kopalnie Å›miaÅ‚o moÅźna stwierdzić, Åźe prywatyzacja czy nawet podziaÅ‚ duÅźych przedsiÄ™biorstw paÅ„stwowych daje im wiÄ™ksze szanse na przetrwanie na rynku niÅź trwanie jako wielkie molochy (przykÅ‚ad kopalni chyba "Bogdanka"). Raport powstaÅ‚ sporym nakÅ‚adem siÅ‚ i takiego nakÅ‚adu wymagaÅ‚ aby przetrwać do koÅ„ca. ProponujÄ™ nastÄ™pnym razem stworzyć jego 2 wersje - dla zainteresowanych znajÄ…cych temat i fachowÄ… terminologiÄ™ oraz dla zainteresowanych, ktÃÅ‚rzy nie majÄ… pojÄ™cia o aktach prawnych czy ekonomii (ktoÅ› taki na 100% nie dotrwa do koÅ„ca raportu).

korek222
19-10-06, 21:07
niestety rzeczy powazne wymagaja nie tylko czasu ale teÅź i wnikliwoÅ›ci ,jesli do Polski wjechaÅ‚o w ostatnich latach trzech ponad 2 i pÃłł miliona samochodow uÅźywanych a potencjaÅ‚ komunikacji zbiorowej publicznej spadÅ‚ to i nie dziwota ,Åźe w wielu aglomeracjach czas ogÅ‚osić stan komunikacyjnej katastrofy pozdrowienia

Jurgi
19-10-06, 21:30
Co to jest "katastrofa pozdrowienia"? :shock:

jkruza
19-10-06, 21:55
Co to jest "katastrofa pozdrowienia"?

To jest tak, jak powiesz "PozdrÃÅ‚w BabciÄ™", zapomniawszy, Åźe Babcia zmarÅ‚a miesiÄ…c temu.... :twisted:

caduceus
24-03-11, 13:29
ciekawe co teraz byście napisali o rynku kolejnowym :>