PDA

Zobacz pełną wersję : Związek zawodowy

babcia_samo_zło
16-11-06, 19:18
W poniedziaÅ‚ek podpisujÄ™ nowÄ… umowÄ™ z pracodawcÄ…. Czas wiÄ™c najwyÅźszy na zawalczenie o siebie i innych. Najlepszy jak wiadomo jest zwiÄ…zek zawodowy. Bylem na stronie www.solidarnosc.wroc.pl, poczytaÅ‚em, w teorii wszystko wyglÄ…da Å‚atwo i przyjemnie ale chciaÅ‚bym siÄ™ dowiedzieć od "zaufanych" jak to wyglÄ…da w praktyce. BawiÅ‚ siÄ™ ktoÅ› w takie coÅ›?

zweibierbitte
16-11-06, 20:43
Zale¿y od pracodawcy. S± tacy, którym ZZ s± potrzebne jako kolejny listek laurowy w wieñcu, tacy, co nie maj± wyj¶cia i tacy co za próbê za³o¿enia zaj...bi±. IMHO zwi±zki w Polsce nie do koñca zajmuj± sie tym czym powinny (vide górnictwo) lub s± za s³abe by cokolwiek zdzia³aæ (sieci marketów - tam gdzie s±, s± tylko figurantami). Poza tym nie wiem czy "S" jest jeszcze ZZ czy ju¿ parti± polityczn±. Z do¶wiadczenia wiem, ¿e ZZ'ty czêsto nie do koñca broni± praw pracowniczych, bo:
1. udaj±, ¿e nie wiedz± o co chodzi, lub "nic siê nie sta³o",
2. boj± siê o w³asne d..py,
3. s± przykrywk± dla pracodawcy - "dbamy o interes za³ogi",
4. wol± zajmowaæ siê polityk±.
Tak wiêc droga Babciu - zobacz czy s± inne ZZ, porównaj oferty, wybierz najtañsz± (z twojego punktu widzenia) i zastanów siê czy trzeba je zak³adaæ/rozwijaæ tam gdzie pracujesz, bo mo¿e nie ma takiej potrzeby.
Podam przyk³ad: pracowa³em w polskiej firmie, niby super i cool, pó¼niej zacz±³em pracowaæ w sieci marketów i zdziwi³em siê jakie dotychczas przywileje i prawa mnie omija³y, okaza³o siê, ¿e obcy "kapitalista" przestrzega naszych praw pracowniczych lepiej ni¿ my sami (pomijam "b³edy i wypaczenia" np. takiej Biedronki), czas pracy, socjalka, ubiór roboczy, BHP itd. itp. po prostu by³o bez zarzutu, co zreszt± potwierdza³ regularnie nasy³any PIP.
A ZZ, z kolei, w innej firmie, w której pracowa³em zosta³ za³o¿ony po to by chroniæ wywalanych z roboty nierobów i z³odziei (policja wiêkszo¶æ z nich wy³uska³a na szczê¶cie).
Tak wiêc musisz siê powa¿nie zastanowiæ i rozwa¿yæ za i przeciw, oraz skupiæ siê nie tylko na krótkoterminowych korzy¶ciach.
Pozdrawiam, a temat jest jak rzeka - d³ugi, g³eboki i pe³en meandrów, a pytanie "czy" jest mocno niepolityczne obecnie.