PDA

Zobacz pełną wersję : Jak skonfigurowac siec w domu



kruku
25-11-06, 12:11
Witam i prosze o pomoc
chcialbym podzielic sygnal internetowy na 3 komputery za pomocą huba. Mam inerenet z sieci osiedlowej, administrator chce jakis numer, ale nie wiem jak go sprawdzic w tym hubie. Czy kto wogole bedzie działało? Jakich kabli mam uzyc?
hub firmy dlink model DRH-5TC troche stary sprzet :(
Dzieki za ewentualna pomoc
kruku

Siriah
25-11-06, 12:53
Witaj na Forum!
i na starcie - z grubej rury. Nie mamy tu etatowych wrłźek - więc nie moźemy wywrłźyć, o co Ci chodzi. A tym bardziej co chce od Ciebie admin.
Jak chce jakiś numer - podaj mu 1234567890abcdef (w szesnastkowym - odliczanie do 16).
Dalej - ponownie - nikt tu nie jest wrłźką - skąd mamy wiedzieć, jak macie zorganizowaną sieć? Nie mam pojęcia czy to zadziała...
Kable? Zwykła skrętka, końcłwki zarobione standartowo, długość - tyle ile Ci tam potrzeba...

kruku
25-11-06, 15:09
Adminowi trzeba podac numer mac karty sieciowej, ale jak ma go odczytac z huba. Wiem ze w routerze to jest to proste, moge to zrobic urzywajac przegladarki. Znacie jakies ciekawe stronki, gdzie moge sie dowiedziec wiecej na ten temat. Czy huba sie programuje tak samo jak routera??
Dzieki za pomoc

kubakas
25-11-06, 15:36
A admin przydzielił ci osobne numery IP dla kaźdego komputera? Bo jeśli nie to obawiam się, źe hub ci nie pomoźe i tak czy owak będziesz musiał się pofatygować do sklepu po router (albo udostępnić internet przez jeden komputer pozostałym). Mogę się oczywiście mylić (jeśli tak jest - poprawcie mnie), ale kiedyś podobnie kombinowałem i bez routera się nie obeszło..

kruku
25-11-06, 16:19
tak admin przydzeilil mi ip. Czym sie rozni hub od routera??

kubakas
25-11-06, 16:39
Router umoźliwia podłączenie wielu komputerłw do internetu w sytuacji, gdy dysponujesz tylko jednym numerem IP.

pyrion
25-11-06, 20:51
Ty masz podać adres MAC kart sieciowych, tych co są w komputerach zamontowane.

piotrg
26-11-06, 07:26
Ludzie... przecieź hub za 10 złotych nie jest urządzeniem zarządzalnym. Nie ma mac adresu. Nie ma adresu IP. Jest urządzeniem pierwszej warstwy ISO/OSI - warstwy fizycznej. Są huby zarządzalne ale ty nie posiadasz takiego.

Ale to nie zmienia faktu, źe sam w sobie hub nie ma nic do tego o co admin tej sieci prosił.

Weź podłącz normalnym nie krosowanym kablem te komputery do tego D-Linka (byle nie do portu BNC ani UPLINK) i podaj MAC adresy poszczegłlnych kart sieciowych z kaźdego komputera.

W windowsie 2K/XP:

Uruchamiasz wiersz poleceń i wydajesz komendę


(C) Copyright 1985-2000 Microsoft Corp.

C:Documents and SettingsAdministrator>ipconfig /all

Windows 2000 - konfiguracja IP

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : blah
Sufiks podstawowej domeny DNS:
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Transmisja
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer proxy WINS włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia:
Opis . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139(A) PCI Fast Ethernet
Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . : 00-30-4F-4E-C7-21
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.xx
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.x
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.x
194.204.159.x


Widisz linijkę z opisem Adres fizyczny? To właśnie to masz podać adminowi.

W starych Windowsach mac sprawdzisz przy pomocy narzędzia winipcfg a pod linuxem przy pomocy ifconfig.

No chyba, źe admin nie zgadza się na takie podłączenie do sieci. Wtedy podłączysz się przy pomocy routera - urządzenia trzeciej warstwy ISO/OSI - warstwy sieciowej. Ale ja się o tym nie mam zamiaru rozpisywać bo to śmierdzi oszukiwaniem admina. Aha. I jak admin dobry to szybko się kapnie, źe mu ktoś bruździ i wywali Cie z sieci. Przynajmniej ja bym tak zrobił.

kruku
26-11-06, 10:15
No teraz rozumiem dzieki wielkie!!!!!!!!!!!!!!!