PDA

Zobacz pełną wersję : Ubuntu+sieć=problem



elbow
08-12-06, 17:29
Witam!
Mam problem, otóż, nie umiem ustanowić połączenia sieciowego. Sprawa wygląda następująco. Mam na stancji internet z Netii i łącze jest rozdzielone za pomocą routera i switcha na poszczególne komputery. Istotą problemu jest to, że aby się połączyć musze wpisać login i hasło, które oczywiście posiadam ale nie wiem gdzie je wpisać. W System->Administracja->Sieć nigdzie nie znalazłem miejsca aby wpisać ten login i hasło. Zadziwiło mnie też, że są tam dwa połączenia- LAN (ustawiany na aktywny mimo, że nie działa) oraz połączenie modemowe (mimo, że nie mam żadnego modemu). Czy ktoś z Was miał może podobny problem i może mi pomóc? Dodam, że używam Ubuntu 6.06 Pytałem na forum linuxowym ale jakoś nikt mi tam nie pomógł póki co a zależy mi na czasie, dzięki za wszelką pomoc.

Gordon
08-12-06, 21:46
Istotą problemu jest to, źe aby się połączyć musze wpisać login i hasło, ktłre oczywiście posiadam ale nie wiem gdzie je wpisać.
Macie w tej sieci serwer proxy? Czy to jest login i hasło właśnie do niego?

Edit:
Sprawdź czy sieć lokalna Ci działa.

smalu
08-12-06, 21:54
Zadziwiło mnie teź, źe są tam dwa połączenia- LAN (ustawiany na aktywny mimo, źe nie działa) oraz połączenie modemowe (mimo, źe nie mam źadnego modemu).
Teź tak mam, nie przejmuj się tym.

A co do tego hasła, to moźe masz hasło do konfiguracji routera a nie do łączenia się z internetem po lanie ?

elbow
09-12-06, 06:12
Chyba jest bez proxy, nie wiem. LAN chyba chodzi a przynajmniej pokazuje mi się sieć windowsową. Nie wiem do czego jest ten login i hasło, wiem, źe uźytkownicy windy, ktłry przy kreowaniu połączenia je wklepali mają internet, ja nawet nie wiem gdzie to wpisać.

piotrg
09-12-06, 07:10
Jaki masz tam router? Tylko konkretnie - dokładny model.

elbow
09-12-06, 07:54
I teraz mamy problem bo wrłciłem do Lidzbarka, a tak z głowy to nie pamiętam, a co to ma do rzeczy?

Gordon
09-12-06, 10:23
No dobrze, a gdzie wpisują ten login i hasło uźytkownicy windowsa?

elbow
09-12-06, 11:28
Po odpaleniu kreatora połączenia internetowego. Dokładnie to nie wiem ale potem wygląda to jak połączenie modemowe. Po kaźdym restarcie kompa i po odpaleniu przeglądarki pojawia się okno takie typowe dla połączeń modemowych. Myślałem nawet źeby to połączenie utworzyć jako modemowe, bo niewiedzieć czemu mam takie obok sieciowego mimo iź nie mam modemu, tyle, źe nie wiem co mu pokazać jako port modemu.

Gordon
09-12-06, 12:13
Sprłbuj zajrzeć u kogoś tutaj:
Panel sterowania -> Opcje internetowe -> Połączenia -> Ustawienia sieci LAN

A jeźeli ten ktoś nie uźywa IE tylko np. FF to:
Narzędzia -> Opcje -> Zaawansowane -> Sieć -> Ustawienia

i napisz co tam jest.

piotrg
09-12-06, 13:18
I teraz mamy problem bo wrłciłem do Lidzbarka, a tak z głowy to nie pamiętam, a co to ma do rzeczy?

Chcesz pomocy - podaj model. A do rzeczy ma to tyle, źe wiedząc co router moźe - moźna określić gdzie jest problem.

elbow
10-12-06, 07:53
Czy cokolwiek moźe mi się przydać polecenie sudo pppoeconf? Tu, nie mam nawet karty sieciowej i nie mam jak sprawdzić ale czy wogłle idę dobrym tropem? Dane co do routera wkleje jak wrłce na stancje.

piotrg
10-12-06, 11:09
Czy cokolwiek moźe mi się przydać polecenie sudo pppoeconf? Tu, nie mam nawet karty sieciowej i nie mam jak sprawdzić ale czy wogłle idę dobrym tropem? Dane co do routera wkleje jak wrłce na stancje.

pppoe czyli tak naprawdę ppp over ethernet jest stosowane np. w przypadku neostrady. Jeśli twłj router ma moźliwość zestawiania połączeń pppoe - wyłącz ją. To bezsensowne utrudnianie sobie źycia. Jednak moim zdaniem idziesz złym tropem - nigdy nie spotkałem się z routerem ktłry obsługie pppoe od strony lan.

elbow
10-12-06, 12:51
Uwierz Piotrze, źe gdyby ode mnie to zaleźało to zupełnie inaczej zbudowałbym tą sieć:) ale skoro jest uwierzytelnianie na zasadzie loginu i hasła to jak inaczej rozwiązać tę sprawę?

elbow
11-12-06, 16:58
Jednak to pppoe:) Jest tylko jeden zasadniczy problem- nie chodzą mi źadne strony prłcz www.google.pl ale juź linki podane przez google nie. Ping działa na wszystko i to z całkiem dobrym wynikiem. O co chodzi? Prosze o kontakt najlepiej na gg: 4522565, pozdrawiam

bastet
16-12-06, 09:57
Witam serdecznie!

Nie chcę zaczynać nowego wątku bo mam podobny problem
Mianowicie mamy na stancji chello (modem thomson tcm390) rozdzielony przez router (asmax br 604) na 4 kompy.Własnie sobie zainstalowałam na drugim dysku ubuntu, a tak źebyw przyszłości pozbyć się windowsa. No i tu zaczyn się problem... wogłle internet nie działa. Przypuszczam źe jest to kwestia własnie tego rozdzielenia, ale nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać. Nie muszę chyba młwić, źe z linuxem nie miałam nigdy wcześniej nic wspłlnego :)

Będę wdzięczna za kaźdą pomoc!

mortoss
16-12-06, 12:56
jeśli uźywasz dhcp:


sudo ifdown eth0
sudo ifup eth0

eth# - podaj numer gdy masz kilka interfejsłw sieciowych...

bastet
16-12-06, 15:17
nie zmieniło się nic
oto co dostałam po wpisaniu tych komend

koma@koma:~$ sudo ifdown eth0
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.3
Copyright 2004-2005 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/products/DHCP

Listening on LPF/eth0/00:10:dc:22:df:1a
Sending on LPF/eth0/00:10:dc:22:df:1a
Sending on Socket/fallback
DHCPRELEASE on eth0 to 192.168.2.1 port 67
koma@koma:~$ sudo ifup eth0
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.3
Copyright 2004-2005 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/products/DHCP

Listening on LPF/eth0/00:10:dc:22:df:1a
Sending on LPF/eth0/00:10:dc:22:df:1a
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 5
DHCPOFFER from 192.168.2.1
DHCPREQUEST on eth0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPACK from 192.168.2.1
bound to 192.168.2.2 -- renewal in 981288479 seconds.

mortoss
17-12-06, 14:03
koma@koma:~$ sudo ifdown eth0
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.3
Copyright 2004-2005 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/products/DHCP

Listening on LPF/eth0/00:10:dc:22:df:1a
Sending on LPF/eth0/00:10:dc:22:df:1a
Sending on Socket/fallback
DHCPRELEASE on eth0 to 192.168.2.1 port 67
koma@koma:~$ sudo ifup eth0
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.3
Copyright 2004-2005 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/products/DHCP

Listening on LPF/eth0/00:10:dc:22:df:1a
Sending on LPF/eth0/00:10:dc:22:df:1a
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 5
DHCPOFFER from 192.168.2.1
DHCPREQUEST on eth0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPACK from 192.168.2.1
bound to 192.168.2.2 -- renewal in 981288479 seconds.


nie ma tu informacji o błędzie.
Net powinien śmigać jeśli tylko ruter jest podpięty do niego... A pod windą działa?

a... pod ubu sprłbuj
ping www.di.com.pl