Zobacz pełną wersję : PhpBB jako skrypt serwisu ogłoszeniowego?
Na poczÄ…tku chciaÅ‚em napisać, Åźe nie wiedziaÅ‚em gdzie umieÅ›cić ten temat wiÄ™c umieÅ›ciÅ‚em go w ogÃÅ‚lnym dziale "Strony www i serwery".
ChcÄ™ uruchomić tematyczny serwis ogÅ‚oszeniowy, nie znam za bardzo skryptÃÅ‚w ogÅ‚oszeniowych, szukaÅ‚em trochÄ™ i mojÄ… uwagÄ™ przykuÅ‚ skrypt PhpClassfields, ale nie moÅźna umieszczać w nim swoich reklam ( w moim przypadku adsense - chcÄ™ sprawdzić czy naprawdÄ™ przeciÄ™tny, szary internauta i poczÄ…tkujÄ…cy webmaster moÅźe coÅ› z tego zarobić). PomyÅ›laÅ‚em sobie, Åźe moÅźe sprÃÅ‚bować z PhpBB, widziaÅ‚em odpowiednie mody seo, ktÃÅ‚re uÅ‚atwiÅ‚y by mi pozycjonowanie, duÅźy wybÃÅ‚r stylÃÅ‚w i moÅźna w nim umieszczać reklamy z tego co siÄ™ orientuje (ale mogÄ™ siÄ™ mylić). Tematyka serwisu to "turystyka". Jak myÅ›licie? Taki skrypt bÄ™dzie siÄ™ nadawaÅ‚, czy przeciÄ™tnÄ… osobÄ™, ktÃÅ‚ra chce zamieÅ›cić ogÅ‚oszenie bÄ™dzie on :stupid: odstraszaÅ‚? Z gÃÅ‚ry dziÄ™ki za odpowiedzi
Po pierwsze - witaj na Forum InternautÃÅ‚w :) WybraÅ‚eÅ› dobrÄ… kategoriÄ™!
MyÅ›lÄ™, Åźe to ciekawe rozwiÄ…zanie. O ile te modyfikacje przerobiÄ… phpbb tak by faktycznie phpBB dzialal jak tablica ogÅ‚oszeÅ„ - to czemu nie. Zobacz u nas, vBulletin daje "fabrycznie" moÅźliwoÅ›ci akceptowania ogÅ‚oszeÅ„ przez osoby, ktÃÅ‚re nie sÄ… zarejstrowane, moderowania nowych wÄ…tkÃÅ‚w. Z pewnoÅ›ciÄ… phpBB z odpowiednimi modyfikacjami da sobie radÄ™.
Sugerowalbym jednak dobÃÅ‚r takiego stylu, ktÃÅ‚ry nieco zmieni wyglad phpBB, by nie wprowadzal w blad - ktos sobie pomysli ze wszedl na forum a nie na tablice ogÅ‚oszeÅ„.
W moich zakÅ‚adkach dot. skryptÃÅ‚w ogÅ‚oszeniowych znalazlem link:
http://www.hotscripts.pl/PHP/Skrypty-i-komponenty/Ogloszenia
moÅźesz tam za jakiÅ› czas zajrzeć, bo chwilowo wyÅ›wietla siÄ™ blad bazy danych
phpclassfields, to fajny skrypt i nie rozumiem dlaczego uwaÅźasz ze nie moÅźna tam umieÅ›cić reklam google? O ile dobrze kojarzÄ™, to jest to skrypt template based (z szablonami stylow), wiec wrzucasz kod google do odpowiedniego pliku tpl i po sprawie.
Zobacz: http://www.net-ster.com
im się udało :)
Pomys³ wed³ug mnie taki sobie . Brakuje w nim jakiej¶ "innowacji" czy jak to siê tam teraz nazywa. W³a¶ciwie nie ma tutaj nawet ¿adnego pomys³u. "Zróbmy 38261 serwis z og³oszeniami". Moim zdaniem wygl±da to tak:
albo masz wypasiony skrypt który posiada mo¿liwo¶ci takie, których nie ma nikt inny w Polsce (np. automatyczne prowadzenie rezerwacji takie jak a'la gomio zintegrowane z jakim¶ programem partnerskim, etc.) - masz ciekaw± ofertê dla firm z bran¿y turystycznej - bo budowa czego¶ takiego od podstaw kosztuje na co ma³e firmy nie koniecznie maj± kasê.
albo nawi±zujesz wspó³pracê z przedstawicielami osób / firm oferuj±cych "towary" z bran¿y turystycznej (+ np. jakie¶ zni¿ki) - masz ciekawe oferty dla klientów.
To nie lata '90 - s± setki takich "tematycznych stron z og³oszeniami" i u¿ytkownicy sami na ni± nie przyjd±. Takie strony ju¿ by³y. Ty na razie masz jedynie opó¼nienie - jakie¶ 15 lat.
Je¶li nie umiesz dopisaæ adsensa i chcesz korzystaæ z darmowego phpbb to "problem skryptu" w ogóle odpada. Sam nie napiszesz, a ¿eby kto¶ ci to dobrze napisa³ to chyba nie masz kasy, wiêc mo¿esz sobie to nawet zrobiæ jako stronê czystego tekstu z odno¶nikami do zdjêæ - je¶li oferty bêd± ciekawe to bez ró¿nicy. Mo¿e te¿ byæ phpBB, w sumie to na pierwszy rzut oka ju¿ by mnie odstraszy³o... jednak je¶li dobrze to zamaskujesz fakt mo¿e spe³niæ swoj± funkcjê... jednak ciekaw± ofert± dla firm to nie bêdzie, dlatego sam powiniene¶ zadbaæ o dobr± wspó³pracê z dostarczycielami og³oszeñ w ten sposób witryna by³a ciekawa dla klientów. Kiedy ich ilo¶æ przekroczy pewien poziom to og³oszeniodawcy sami bêd± siê staraæ.
Adsense... wed³ug mnie g³upi pomys³ - bo prowizje ze sprzeda¿y w takich serwisach s± do¶æ wysokie (np. 100z³ za sprzedany "z polecenia" tygodniowy wyjazd). Za adsense zarobisz jakie¶ 15-80c / 1000 wy¶wietleñ. I to raczej bêdzie kwota z tego ni¿szego progu - bo skoro to serwis z og³oszeniami (gdzie u¿ytkownik w zamy¶le chce co¶ kupiæ - ¶wietny serwis pod program partnerski) to po co ma klikaæ w adsense?
Pomy¶la³em sobie, ¿e mo¿e spróbowaæ z PhpBB, widzia³em odpowiednie mody seo, które u³atwi³y by mi pozycjonowanieNie licz zbytnio na to, ¿e te mody zbyt du¿o u³atwi± a czasy kiedy google nie indeksowa³o .php ju¿ dawno minê³y. Poza tym mody do phpBB s± na prawdê kiepskiej jako¶ci i mo¿esz mieæ pó¼niej spore problemy je¶li zainstalujesz jakie¶ badziewie a serwis siê rozro¶nie.
chcê sprawdziæ czy naprawdê przeciêtny, szary internauta i pocz±tkuj±cy webmaster mo¿e co¶ z tego zarobiæJe¶li tylko chcesz sprawdziæ, to daruj sobie. ¯eby prowadziæ taki serwis trzeba mieæ spore umiejêtno¶ci i trochê kasy albo ma³e umiejêtno¶ci i du¿o kasy. Poza tym przyda³oby siê, gdyby¶ NA PRAWDÊ chcia³ stworzyæ taki serwis a nie tylko sprawdziæ, czy na tym zarobisz. Zarobisz (mo¿e) jak sporo w to zainwestujesz (czasu, kasy, etc.). Wiêc albo siê we¼ za to na powa¿nie albo daruj sobie bo stracisz tylko czas.
Na pewną frazę ten wątek jest dobrze wypozycjonowany, więc go odkopie.
Ostatnio zainteresowałem się właśnie tematem zrobienia małego serwisu ogłoszeniowego, no i znalazłem coś takiego:
WordPress Classified Ads Theme (http://www.appthemes.com/cp/go.php?r=6591&i=l1)
Pod względem usability bardzo dobry, wygląd łatwo zmienić, a przy tym jest tani. Na mały serwis jest doskonały.
Swoją drogą, to ciężko znaleźć w internecie coś sensownego na ten temat, bo ludzie nie chcą się dzielić wiedzą o prostym sposobie zrobienia własnego serwisu ogłoszeniowego.
WordPress dodatkowo, pozwala przystosować stronę pod pozycjonowanie. Są czasem problemy po aktualizacjach, czasem się coś wysypie ale proporcjonalnie do kosztów stworzenia serwisu jest według mnie bardzo dobry.
szybkijaneek
05-03-13, 22:51
Dużo przeżyłem z tym skryptem i wiem, że każda modyfikacja, a szczególnie już te większe, strasznie obciążają forum. Myślę, że lepiej byłoby uzyć wordpressa lub jakiegoś gotowego rozwiązania z ogłoszeniami.
Poszukaj w Googlach pod frazą "blog klocuś" - gość ma masę fajnych skryptów.
A ja polecam darmowy skrypt Notice, znajdziesz do pobrania na githubie :)