PDA

Zobacz pełną wersję : PhpBB jako skrypt serwisu ogłoszeniowego?

Ryb
15-12-06, 17:03
Na poczÄ…tku chciaÅ‚em napisać, Åźe nie wiedziaÅ‚em gdzie umieÅ›cić ten temat wiÄ™c umieÅ›ciÅ‚em go w ogÃÅ‚lnym dziale "Strony www i serwery".

ChcÄ™ uruchomić tematyczny serwis ogÅ‚oszeniowy, nie znam za bardzo skryptÃÅ‚w ogÅ‚oszeniowych, szukaÅ‚em trochÄ™ i mojÄ… uwagÄ™ przykuÅ‚ skrypt PhpClassfields, ale nie moÅźna umieszczać w nim swoich reklam ( w moim przypadku adsense - chcÄ™ sprawdzić czy naprawdÄ™ przeciÄ™tny, szary internauta i poczÄ…tkujÄ…cy webmaster moÅźe coÅ› z tego zarobić). PomyÅ›laÅ‚em sobie, Åźe moÅźe sprÃÅ‚bować z PhpBB, widziaÅ‚em odpowiednie mody seo, ktÃÅ‚re uÅ‚atwiÅ‚y by mi pozycjonowanie, duÅźy wybÃÅ‚r stylÃÅ‚w i moÅźna w nim umieszczać reklamy z tego co siÄ™ orientuje (ale mogÄ™ siÄ™ mylić). Tematyka serwisu to "turystyka". Jak myÅ›licie? Taki skrypt bÄ™dzie siÄ™ nadawaÅ‚, czy przeciÄ™tnÄ… osobÄ™, ktÃÅ‚ra chce zamieÅ›cić ogÅ‚oszenie bÄ™dzie on :stupid: odstraszaÅ‚? Z gÃÅ‚ry dziÄ™ki za odpowiedzi

Piotrek
15-12-06, 17:32
Po pierwsze - witaj na Forum InternautÃÅ‚w :) WybraÅ‚eÅ› dobrÄ… kategoriÄ™!

MyÅ›lÄ™, Åźe to ciekawe rozwiÄ…zanie. O ile te modyfikacje przerobiÄ… phpbb tak by faktycznie phpBB dzialal jak tablica ogÅ‚oszeÅ„ - to czemu nie. Zobacz u nas, vBulletin daje "fabrycznie" moÅźliwoÅ›ci akceptowania ogÅ‚oszeÅ„ przez osoby, ktÃÅ‚re nie sÄ… zarejstrowane, moderowania nowych wÄ…tkÃÅ‚w. Z pewnoÅ›ciÄ… phpBB z odpowiednimi modyfikacjami da sobie radÄ™.

Sugerowalbym jednak dobÃÅ‚r takiego stylu, ktÃÅ‚ry nieco zmieni wyglad phpBB, by nie wprowadzal w blad - ktos sobie pomysli ze wszedl na forum a nie na tablice ogÅ‚oszeÅ„.

W moich zakÅ‚adkach dot. skryptÃÅ‚w ogÅ‚oszeniowych znalazlem link:
http://www.hotscripts.pl/PHP/Skrypty-i-komponenty/Ogloszenia

moÅźesz tam za jakiÅ› czas zajrzeć, bo chwilowo wyÅ›wietla siÄ™ blad bazy danych

phpclassfields, to fajny skrypt i nie rozumiem dlaczego uwaÅźasz ze nie moÅźna tam umieÅ›cić reklam google? O ile dobrze kojarzÄ™, to jest to skrypt template based (z szablonami stylow), wiec wrzucasz kod google do odpowiedniego pliku tpl i po sprawie.

Zobacz: http://www.net-ster.com

im się udało :)

r-mi
15-12-06, 23:43
Pomys³ wed³ug mnie taki sobie . Brakuje w nim jakiej¶ "innowacji" czy jak to siê tam teraz nazywa. W³a¶ciwie nie ma tutaj nawet ¿adnego pomys³u. "Zróbmy 38261 serwis z og³oszeniami". Moim zdaniem wygl±da to tak:

albo masz wypasiony skrypt który posiada mo¿liwo¶ci takie, których nie ma nikt inny w Polsce (np. automatyczne prowadzenie rezerwacji takie jak a'la gomio zintegrowane z jakim¶ programem partnerskim, etc.) - masz ciekaw± ofertê dla firm z bran¿y turystycznej - bo budowa czego¶ takiego od podstaw kosztuje na co ma³e firmy nie koniecznie maj± kasê.

albo nawi±zujesz wspó³pracê z przedstawicielami osób / firm oferuj±cych "towary" z bran¿y turystycznej (+ np. jakie¶ zni¿ki) - masz ciekawe oferty dla klientów.

To nie lata '90 - s± setki takich "tematycznych stron z og³oszeniami" i u¿ytkownicy sami na ni± nie przyjd±. Takie strony ju¿ by³y. Ty na razie masz jedynie opó¼nienie - jakie¶ 15 lat.

Je¶li nie umiesz dopisaæ adsensa i chcesz korzystaæ z darmowego phpbb to "problem skryptu" w ogóle odpada. Sam nie napiszesz, a ¿eby kto¶ ci to dobrze napisa³ to chyba nie masz kasy, wiêc mo¿esz sobie to nawet zrobiæ jako stronê czystego tekstu z odno¶nikami do zdjêæ - je¶li oferty bêd± ciekawe to bez ró¿nicy. Mo¿e te¿ byæ phpBB, w sumie to na pierwszy rzut oka ju¿ by mnie odstraszy³o... jednak je¶li dobrze to zamaskujesz fakt mo¿e spe³niæ swoj± funkcjê... jednak ciekaw± ofert± dla firm to nie bêdzie, dlatego sam powiniene¶ zadbaæ o dobr± wspó³pracê z dostarczycielami og³oszeñ w ten sposób witryna by³a ciekawa dla klientów. Kiedy ich ilo¶æ przekroczy pewien poziom to og³oszeniodawcy sami bêd± siê staraæ.

Adsense... wed³ug mnie g³upi pomys³ - bo prowizje ze sprzeda¿y w takich serwisach s± do¶æ wysokie (np. 100z³ za sprzedany "z polecenia" tygodniowy wyjazd). Za adsense zarobisz jakie¶ 15-80c / 1000 wy¶wietleñ. I to raczej bêdzie kwota z tego ni¿szego progu - bo skoro to serwis z og³oszeniami (gdzie u¿ytkownik w zamy¶le chce co¶ kupiæ - ¶wietny serwis pod program partnerski) to po co ma klikaæ w adsense?

Pomy¶la³em sobie, ¿e mo¿e spróbowaæ z PhpBB, widzia³em odpowiednie mody seo, które u³atwi³y by mi pozycjonowanieNie licz zbytnio na to, ¿e te mody zbyt du¿o u³atwi± a czasy kiedy google nie indeksowa³o .php ju¿ dawno minê³y. Poza tym mody do phpBB s± na prawdê kiepskiej jako¶ci i mo¿esz mieæ pó¼niej spore problemy je¶li zainstalujesz jakie¶ badziewie a serwis siê rozro¶nie.

chcê sprawdziæ czy naprawdê przeciêtny, szary internauta i pocz±tkuj±cy webmaster mo¿e co¶ z tego zarobiæJe¶li tylko chcesz sprawdziæ, to daruj sobie. ¯eby prowadziæ taki serwis trzeba mieæ spore umiejêtno¶ci i trochê kasy albo ma³e umiejêtno¶ci i du¿o kasy. Poza tym przyda³oby siê, gdyby¶ NA PRAWDÊ chcia³ stworzyæ taki serwis a nie tylko sprawdziæ, czy na tym zarobisz. Zarobisz (mo¿e) jak sporo w to zainwestujesz (czasu, kasy, etc.). Wiêc albo siê we¼ za to na powa¿nie albo daruj sobie bo stracisz tylko czas.

Gsortyn
23-02-11, 18:05
Na pewną frazę ten wątek jest dobrze wypozycjonowany, więc go odkopie.
Ostatnio zainteresowałem się właśnie tematem zrobienia małego serwisu ogłoszeniowego, no i znalazłem coś takiego:

WordPress Classified Ads Theme (http://www.appthemes.com/cp/go.php?r=6591&i=l1)

Pod względem usability bardzo dobry, wygląd łatwo zmienić, a przy tym jest tani. Na mały serwis jest doskonały.

Swoją drogą, to ciężko znaleźć w internecie coś sensownego na ten temat, bo ludzie nie chcą się dzielić wiedzą o prostym sposobie zrobienia własnego serwisu ogłoszeniowego.

zbigniewa
09-07-12, 08:04
WordPress dodatkowo, pozwala przystosować stronę pod pozycjonowanie. Są czasem problemy po aktualizacjach, czasem się coś wysypie ale proporcjonalnie do kosztów stworzenia serwisu jest według mnie bardzo dobry.

szybkijaneek
05-03-13, 22:51
Dużo przeżyłem z tym skryptem i wiem, że każda modyfikacja, a szczególnie już te większe, strasznie obciążają forum. Myślę, że lepiej byłoby uzyć wordpressa lub jakiegoś gotowego rozwiązania z ogłoszeniami.

Poszukaj w Googlach pod frazą "blog klocuś" - gość ma masę fajnych skryptów.

nick12
24-10-18, 16:37
A ja polecam darmowy skrypt Notice, znajdziesz do pobrania na githubie :)