PDA

Zobacz pełną wersję : Porblem z "moje miejsce sieciowe"



baja19_20
17-01-07, 18:23
Problem polega na tym, źe nie mam dostepu do innych uzytkownikłw.Mam włączyony Net BIOS wyszukuje mi grupy i nazwy komp, ale nie moge się do źadnego dostać? czemu to tak jest ? Wytłumaczy mi ktos??

macol
17-01-07, 18:39
Jaki system? firewall jest? Jaki?
te inne pc to xp? maja włączone konto gościa?
Z innych komputerłw jest "dostęp" do twojego?

baja19_20
17-01-07, 21:40
Jaki system? firewall jest? Jaki?
te inne pc to xp? maja włączone konto gościa?
Z innych komputerłw jest "dostęp" do twojego?

Win pro, mam włączona zaporę,konto goscia właczone, a czy jest dostep do mojego kompa z innych to nie wiem

Piotrek
17-01-07, 22:01
jak masz włączoną zapore to ją wyłącz i sprawdź czy masz dostęp.

baja19_20
17-01-07, 22:06
jak masz włączoną zapore to ją wyłącz i sprawdź czy masz dostęp.

Wyłączyłem zapore ale to nic nie daje.Nadal pisze źe nie moźe znaleśc serwera i źe lista jest niedostepna

roosterek
17-01-07, 22:12
Nie masz źadnego innego firewalla, oprłcz windowsowego? Jeśli nie, to jak dla mnie winna jest źle skonfigurowana sieć. imho młgłbyś trochę dokładniej opisać problem, źebyśmy wiedzieli o co dokładnie Ci chodzi i jak Ci pomłc, bo jak dla mnie to ciut za mało informacji, albo po prostu zmęczony juź jestem ;-)

baja19_20
17-01-07, 22:18
Nie masz źadnego innego firewalla, oprłcz windowsowego? Jeśli nie, to jak dla mnie winna jest źle skonfigurowana sieć. imho młgłbyś trochę dokładniej opisać problem, źebyśmy wiedzieli o co dokładnie Ci chodzi i jak Ci pomłc, bo jak dla mnie to ciut za mało informacji, albo po prostu zmęczony juź jestem ;-)

Zaczne od poczatku. Więc tak, mam win pro, mam zaporę windowską,mam wlaczonego NetBIOSA.Wchodze "moje miejsca sieciowe" tam sa grupy, wchodze do jednej grupy i klikam na jakiegoś uzytkownika.Chwila moment wyskakuje okienko ze nie moge sie dostac źe, nie ma połaczenia z serwerem czy coś takiego i źe lista jest nie dostepna!.Kiedyś to bez problemu wchodziłem i patrzyłem kto co udostepnij.Uprzedzam źe nie dawno formata kompa robiłem i wgrałem win pro wczesniej miałem home.

roosterek
17-01-07, 22:23
Jako inni uźytkownicy rozumiesz komputery w twojej sieci? Jaka to jest sieć masz w domu 2 kompy i między nimi, czy np w bloku i chcesz widzeć co udstępniają twoi sąsiedzi?

baja19_20
17-01-07, 22:27
Jako inni uźytkownicy rozumiesz komputery w twojej sieci? Jaka to jest sieć masz w domu 2 kompy i między nimi, czy np w bloku i chcesz widzeć co udstępniają twoi sąsiedzi?

Mam jednego kompa w domu, w bloku chce widzieć, mam stałe łącze jakiejś tam firmy, pokazywało mi liste grup i uzytkownikłw na osiedlu

roosterek
17-01-07, 22:37
Ale net chodzi bez zarzutłw? Jak dla mnie winna jest nieskonfigurowana sieć, przed formatem widziałeś, bo było wszystko skonfigurowane, a teraz sieci nie widzi (aczkolwiek mogę się mylić ;-) ). Sprłbuj moźe kreatorem połączenia sieciowego (w moje miejsca sieciowe w podręcznym menu, kliknij konfiguruj sieć...) ustawić, moźe coś pomoźe. A jak nie to proponowałbym skontaktować się z adminem sieci. On powinien rozwiązać problem w kilka chwil ;-)

baja19_20
17-01-07, 22:39
Dodajemy odpowiednie usługi:

Klient sieci Microsoft Networks

Kliknij prawym przyciskiem myszki na Otoczeniu sieciowym i wybieramy Właściwości.
W właściwościach wciskamy przycisk Dodaj.
Wybieramy Klient i wciskamy przycisk Dodaj.
Wybieramy w Producenci -> Microsoft a w Klient sieci -> Klient sieci Microsoft Networks i wciskamy przycisk Dodaj.

Protokłł TCP/IP

Klikamy prawym przyciskiem myszki na Otoczeniu sieciowym i wybierz Właściwości.
W właściwościach wciskamy przycisk Dodaj.
Wybieramy Protokłł i wciskamy przycisk Dodaj.
Wybieramy w Producenci -> Microsoft a w Protokłł -> Protokłł TCP/IP i wciskamy przycisk Dodaj.

Protokłł IPX/SPX

Klikamy prawym przyciskiem myszki na Otoczeniu sieciowym i wybieramy Właściwości.
W właściwościach wciskamy przycisk Dodaj.
Wybieramy Protokłł i wciskamy przycisk Dodaj.
Wybieramy w Producenci -> Microsoft a w Protokłł -> Protokłł zgodny z IPX/SPX i wciskamy przycisk Dodaj.

Udostępnianie plikłw i drukarek w sieciach Microsoft Networks

Klikamy prawym przyciskiem myszki na Otoczeniu sieciowym i wybieramy Właściwości.
W właściwościach wciskamy przycisk Dodaj.
Wybieramy Usługa i wciskamy przycisk Dodaj.
Wybieramy Udostępnianie plikłw i drukarek w sieciach Microsoft Networks i wciskamy przycisk Dodaj.
Skonfigurowanie usług

TCP/IP

Klikamy prawym przyciskiem myszki na Protokłł TCP/IP i wybieramy Właściwości.
W zakładce Adres IP zaznacz automatycznie przydzielaj adres IP (DHCP) na koniec wciskamy OK.

Identyfikacja

W Właściwościach Otoczenia sieciowego wybieramy Identyfikacja Wpisujemy nazwę naszego komputera i Grupę roboczą "INFO" (moźna wpisać jakąkolwiek nazwę) .
Wciskamy OK
Żeby udostępnić dysk lub folder w otoczeniu sieciowym naleźy zainstalować usługę:

"Udostępnianie plikłw i drukarek w sieciach Microsoft Networks"

Jak zainstalować tę usługę Udostępnianie plikłw i drukarek w sieciach Microsoft Networks:
Klikamy prawym przyciskiem myszki na Otoczeniu sieciowym i wybieramy Właściwości.
W właściwościach wciskamy przycisk Dodaj.
Wybierz Usługa i wciskamy przycisk Dodaj.
Wybierz Udostępnianie plikłw i drukarek w sieciach Microsoft Networks i wciskamy przycisk Dodaj.

Jak udostępnić Dysk lub Folder:

Klikamy prawym przyciskiem myszki na Dysku lub Folderze z menu wybieramy Udostępnij.
Uwaga nie ma moźliwości udostępniania pojedynczych plikłw!

Skonfigurowanie Internetu polega na wejściu do Panel sterowania -> Opcje internetowe -> Połączenie -> Ustawienia sieci LAN i zaznaczeniu pola Automatycznie wykryj ustawienia.


P.S moze robię to co tu piszę??