PDA

Zobacz pełną wersję : Świadczenia rodzinne

nocna lilith
31-01-07, 23:57
witam.
Mam pewien kÅ‚opot z zasiÅ‚kiem rodzinnym.Dwa lata temu w sierppniu przyznano mi prawo do zasiÅ‚ku rodzinnego(43 zÅ‚) na synka.Jestem samotnÄ… mamÄ… i w tamtym czasie byÅ‚am bezrobotna i bez prawa do zasiÅ‚ku.15 listopada dostaÅ‚am pracÄ™.ZapomniaÅ‚am o tym fakcie poinformować urzÄ…d gminy.Kiedy w tym roku skÅ‚adaÅ‚am podanie o zasiÅ‚ek rodzinny,stwierdzono Åźe nienaleÅźnie pobraÅ‚am tamten zasiÅ‚ek od stycznia do sierpnia i kazano mi go zwrÃÅ‚cić.Smieszne jest to Åźe wtedy zarabiaÅ‚am mniej niÅź teraz a na ten rok mi przyznano zasiÅ‚ek.PisaÅ‚am do Ministerstwa ale nie uzyskaÅ‚am Åźadnych informacji.MoÅźe ktoÅ› miaÅ‚ podobnÄ… sytuacjÄ™,moÅźe ktoÅ› mi coÅ› doradzi:sad:

MarcinM
01-02-07, 08:37
Smieszne jest to Åźe wtedy zarabiaÅ‚am mniej niÅź teraz a na ten rok mi przyznano zasiÅ‚ek.

Generalnie Å›rodki pomocy spoÅ‚ecznej sa inne w kaÅźdym roku i wiele tu zaleÅźy od ewentualnych zmian przepisÃÅ‚w i budÅźetu jednostek przyznajÄ…cych pomoc. Te jednostki podobnie jak szpitale muszÄ… orientacyjnie podać ministerstwu liczbe osÃÅ‚b korzystajÄ…cych z zasiÅ‚kÃÅ‚w i dlatego Å‚atwiej dostać zasiÅ‚ek, gdy siÄ™ czÅ‚owiek stara drugi rok z rzÄ™du.

To oczywiÅ›cie tylko moje gdybanie. Popytam znajomych, ktÃÅ‚rzy w tym siedzÄ…, ale nie gwarantujÄ™, ze siÄ™ czegoÅ› dowiem.