Zobacz pełną wersję : Rozpoznawanie kodów kreskowych
Witam serdecznie.
Piszę program w C#, który między innymi musi rozpoznać kod kreskowy na zeskanowanym dokumencie. Czy jest jakaś kontrolka, która umożliwia rozpoznawanie kodów kreskowych na dokumentach, albo czy ktoś wie jak to zrobić?
Nie ma takiej kontrolki :) Nie ma potrzeby :)
Standardowo każdy skaner podłączony jest do pętli klawiatury i konwertuje kod sam (od tego jest) na zwykłe znaki ASCII.
Zrób test: ustaw kursor na notatniku i przeskanuj jakiś kod. Otrzymasz coś typu
7623476354765
Napisz dokładniej nad czym pracujesz, to i więcej będziemy Ci mogli pomóc
albo czy ktoś wie jak to zrobić?
wystarczy że ustawisz kursor w textboxie przed skanowaniem, a skaner sam już zrobi resztę ;)
Może niezbyt jasno się wyraziłem o co mi chodzi, za co bardzo przepraszam. Program który piszę to program, który ma służyć między innymi do archiwizacji dokumentów. Aplikacja ma działać w następujący sposób. Do skanera z podajnikiem zostanie włożone np 100 dokumentów. Na każdym z nich jest w rogu kod kreskowy (jest to pewien numer). Program powinien działać tak, że dany dokument zostanie zeskanowany, a kod kreskowy rozszyfrowany (czyli zamieniony na dany numer) Dany dokument zostanie zapisany do bazy SQL-owej, a jako klucz w tabeli zostanie wykorzystany właśnie numer, który jest kodem kreskowym na dokumencie. I chodzi mi właśnie o to czy z pdf-a czy np: z bmp można jakoś odczytać kod kreskowy.
chyba to powinno pomóc :)
http://www.dtksoft.com/barreader.php