PDA

Zobacz pełną wersję : instalacja sim city 3000, "Podsystem Win16 nie mógł uruchomić trybu chronionego..."



MateuszBP_13
14-03-07, 13:23
Bardzo proszę o pomoc!
Mam problem z kompem. Kiedy chcę zainstalować grę Sim City 3000 wyskakuje mi tako oto błąd:
Podsystem Win16 nie mógł uruchomić trybu chronionego, DOSX.EXE musi być w AUTOEXEC.NT oraz ścieżce wyszukiwania. Gra jest oryginalna.
Z góry dziękuje!!

lukk
19-03-07, 19:59
Coś z oprogramowaniem jest skopane, zainstaluj system na świeżo formatowanej partycji,i najnowsze sterowniki-powinno pomóc.

szary_user
21-03-07, 18:30
MateuszBP_13 wytłumacz po jaką cholerę dublujesz post w różnych działach forum http://forum.di.com.pl/showthread.php?t=4664 ?


Coś z oprogramowaniem jest skopane, zainstaluj system na świeżo formatowanej partycji,i najnowsze sterowniki-powinno pomóc. sterowniki do czego ? Chcesz doradzać jak jaśnie hrabia MateuszBP nie raczył podać nawet systemu operacyjnego na którym chce grę uruchomić. Lukk, z każdym twoim postem na tym forum nabieram pewności, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Do "jaśnie pana" MateuszBP_13 uzupełnij post według tej podpowiedzi, to może coś poradzimy. Za bezzasadne dublowanie postu (podpadające pod spam) masz u mnie minus.

DragonFire
30-03-07, 11:38
"Podsystem Win16 nie mógł uruchomić trybu chronionego, DOSX.EXE musi być w AUTOEXEC.NT"
więc to daje do myślenia, że to jest system Windows 2000 lub XP - a stery do nich są identyczne.

ta gra nie jest za stara na takie numery? trzeba by pokombinować, może to da sie uruchomić poprzez DosBox? nie pamiętam już jakie polecenia trzeba było wpisać w autoexec.nt, aby np. Settlers 2 chciały chodzić pod XP.

Alpha
01-04-07, 02:19
Niestety nie jestem teraz na Windows, ale ten komunikat wydaje mi się w pierwszym podejściu jasny:


Podsystem Win16 nie mógł uruchomić trybu chronionego, DOSX.EXE musi być w AUTOEXEC.NT oraz ścieżce wyszukiwania.

Dokładnie tak! Na dysku powinieneś mieć extendera DOSX, o ile pamiętam w windowssystem32. On przełącza procesor do trybu chronionego. Ścieżka, na której ten DOSX znajdziesz, powinna być wymieniona w poleceniu path, razem z np. c:windows itp.
Albo dopisz to edytując autoexec, albo w panelu sterowania jest opcja, ale wybacz, z pamięci nie podam okna, w którym ustawia się zmienne środowiska dla okna poleceń... Komunikat mówi, że ów DOSX miałby być również wywoływany w autoexec. Mysle, że niekoniecznie musi, ale zrób to, jeśłi sama ścieżka nie pomoże.

Jeszcze tylko zgodzę się z Szarym. Luk wypowiada się, jakby nie wiedział, o czym mówimy. Reinstalacja na czystym - to jest środek, ale na coś zupełnie innego.

lukk
02-04-07, 17:31
Przepraszam, czasem pale coś bez zastanowienia.