PDA

Zobacz pełną wersję : Internet na dwoch komputerach przez tpsa



mdean
07-08-03, 10:46
Mam połączone dwa komputery razem,za pomocą dwóch kart sieciowych. W jednym z nich jest modem.Nie mogę zrobic,zeby w tym drugim tez dziala internet. Wszystko dziala poprawnie oprocz tego. Moge grac w gry i przesylac pliki.Jak to zrobic?

mdean
07-08-03, 10:46
Mam połączone dwa komputery razem,za pomocą dwóch kart sieciowych. W jednym z nich jest modem.Nie mogę zrobic,zeby w tym drugim tez dziala internet. Wszystko dziala poprawnie oprocz tego. Moge grac w gry i przesylac pliki.Jak to zrobic?

lukasz
11-08-03, 13:15
Ciekawe... zainstaluj sobie jakis ics (internet connection sharing) (skoro sie o taka rzecz pytasz tutaj, to napewno masz window$... )albo winroute lub jakis inne proxy... nastepnym razem zajrzyj na http://dzielenie.internetu.ag.bocznica.org
Pogugluj najpierw!

lukasz
11-08-03, 13:15
Ciekawe... zainstaluj sobie jakis ics (internet connection sharing) (skoro sie o taka rzecz pytasz tutaj, to napewno masz window$... )albo winroute lub jakis inne proxy... nastepnym razem zajrzyj na http://dzielenie.internetu.ag.bocznica.org
Pogugluj najpierw!

Piotrek
11-08-03, 13:51
Dobrym rozwiązaniem byloby skorzystać z pogramu WinGate (www.wingate.com)... z początku program trudny do opanowania, ale warto z nim poprobowac. Ciekawą opcja programu jest mozliwosc całkowitego przekazania ruchu internetowego bez proxy. Innym rozwiazaniem jest w tym programie serwer proxy na komputerze dostępowym dla róznych usług.

Jest jeszcze ciekawy program WinProxy.

Jeżeli posiadasz WindowsXP najprostszym rozwiazaniem byłoby po prostu udostępnienie połaczenia modemowego, co ustawia się we właściwościach połączenia sieciowego na komputerze dostepowym.

Piotrek
11-08-03, 13:51
Dobrym rozwiązaniem byloby skorzystać z pogramu WinGate (www.wingate.com)... z początku program trudny do opanowania, ale warto z nim poprobowac. Ciekawą opcja programu jest mozliwosc całkowitego przekazania ruchu internetowego bez proxy. Innym rozwiazaniem jest w tym programie serwer proxy na komputerze dostępowym dla róznych usług.

Jest jeszcze ciekawy program WinProxy.

Jeżeli posiadasz WindowsXP najprostszym rozwiazaniem byłoby po prostu udostępnienie połaczenia modemowego, co ustawia się we właściwościach połączenia sieciowego na komputerze dostepowym.

edka
15-08-03, 15:57
Na forum WindowsOnline znalazłem taką odpowiedź:
"Oba muszą mieć karty sieciowe.
Jeden będzie pełnił funkcję udostępniania i musi mieć adres 192.168.0.1
Wpisz mu serwery dns tpsy 194.204.159.1 i 194.204.152.34
Drugi adres dowolny z 192.168.0.2......254 i ustwiona bramka na 192.168.0.1
W drugim albo wpisz jako dns 192.168.0.1 albo podaj dns tepsy
Przyjemnego serfowania"

edka
15-08-03, 15:57
Na forum WindowsOnline znalazłem taką odpowiedź:
"Oba muszą mieć karty sieciowe.
Jeden będzie pełnił funkcję udostępniania i musi mieć adres 192.168.0.1
Wpisz mu serwery dns tpsy 194.204.159.1 i 194.204.152.34
Drugi adres dowolny z 192.168.0.2......254 i ustwiona bramka na 192.168.0.1
W drugim albo wpisz jako dns 192.168.0.1 albo podaj dns tepsy
Przyjemnego serfowania"

imported_brzozka
19-08-03, 20:07
Witam!
Tak sie sklada, ze sam kiedys milaem ten problem z ta tylko roznica, ze laczylem sie przez Dialog, ale to zadna roznica. Jesli masz Winde (a pewnie tak), od wersji 98 SE istnieje cos takiego jak udostepnianie polaczenia interenowego. Na kompie, w ktorym masz modem musisz dodac taka usluge w ustawieniach sieci. Proponuje wybrac opcje dynamicznego przyznawania ip (dhcp) i bedziesz mial problem z glowy jesli chodzi o wpisywanie adresow ip. U mnie dziala bez zarzutow. Swego czasu dzialalo nawet na 3 kompach - zmostkowalem polaczenie na jednym kompie.

Pozdrawiam
Konrad

imported_brzozka
19-08-03, 20:07
Witam!
Tak sie sklada, ze sam kiedys milaem ten problem z ta tylko roznica, ze laczylem sie przez Dialog, ale to zadna roznica. Jesli masz Winde (a pewnie tak), od wersji 98 SE istnieje cos takiego jak udostepnianie polaczenia interenowego. Na kompie, w ktorym masz modem musisz dodac taka usluge w ustawieniach sieci. Proponuje wybrac opcje dynamicznego przyznawania ip (dhcp) i bedziesz mial problem z glowy jesli chodzi o wpisywanie adresow ip. U mnie dziala bez zarzutow. Swego czasu dzialalo nawet na 3 kompach - zmostkowalem polaczenie na jednym kompie.

Pozdrawiam
Konrad

aq404
28-09-03, 20:18
Pod windows 9x polecam program proxy+ /http://www.proxyplus.net Poniewaz jest szybki i prosty w obsludze. W windowsach NT narazie uzywam ICS bo jest jeszcze szybsze nic proxy+ ; ) A dziele to na 2 komputery wiec wiecej mi nie potrzeba. Jezeli potrzebujesz pomocy napisz na forum lub do mnie na email - sproboje pomoc.

aq404
28-09-03, 20:18
Pod windows 9x polecam program proxy+ /http://www.proxyplus.net Poniewaz jest szybki i prosty w obsludze. W windowsach NT narazie uzywam ICS bo jest jeszcze szybsze nic proxy+ ; ) A dziele to na 2 komputery wiec wiecej mi nie potrzeba. Jezeli potrzebujesz pomocy napisz na forum lub do mnie na email - sproboje pomoc.