PDA

Zobacz pełną wersję : Abonament RTV za korzystanie z... prądu

Krzysiek
28-03-07, 06:39
W kwietniu przedstawione zostan± za³o¿enia nowej ustawy abonamentowej. 'Bardzo powa¿nie rozwa¿any' jest pomys³, by abonament rtv p³acili wszyscy, którzy maj± dostêp do pr±du - powiedzia³a przewodnicz±ca Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji El¿bieta Kruk. (Rzeczpospolita (http://www.rzeczpospolita.pl/News/1,10,65228.html#65228))

He he, "przyjazne" pañstwo nam wprowadzaj± Kaczory i Kruki.... w którym ka¿dy z obywateli ma platformê wiertnicz± i z³oty sedes, wiêc te kilkaset z³otych rocznie to dla nich pestka.

Z drugiej strony, jak to wprowadz± w ¿ycie, to istnieje prawdopodobieñstwo, ¿e zacznie siê masowa pokazówka - pozbywanie siê telewizorkow i radioodbiorników. Potem ludzie glodni informacji przerzuc± siê szybko na internet (marzyciel ze mnie ;-) ), ale wkróce wprowadzony zostanie podatek od... internetu p³acony przez ka¿dego, kto ma dostêp do pr±du.

Zapraszam do mojej ziemianki, gdzie mam ¶wieczkê zrobion± z t³uszczu zabitego meteorem mamuta i komputer z kamiennych liczyde³ ;-)

RRybak
28-03-07, 07:59
A najzabawniejsze jest to, że z abonamentu byli zwolnieni posiadający komputer z tunerem TV.. Widać sępy teraz próbują zedrzeć z każdego. Kurde, chyba podłącze swój toster do talerza satelitarnego. Najwyraźniej posiada możliwości, o których nie wiem..

Alarmus
28-03-07, 11:39
No cóż jest tak a nie inaczej, że trzeba płacić za TV publiczną, według mnie wygodniej jest płacić za to razem z prądem niż zawracać sobie głowę tymi 17 zł co miesiąc.
Przykład z przed paru lat, gdy podatek drogowy dodali do ceny paliw, przed tym zabiegiem było podobnie jak z podatkiem za TV, dużo osób jego nie płaciło.

selena
28-03-07, 11:50
Obiło mi sie o uszy że około 20% użytkowników RTV jest zwolnionych z płacenia abonamentu np inwalidzi, kombatanci i osoby powyżej 75 roku życia.
Co zrobią z tymi użytkownikami? prawdopodobnie ludzie stracą te uprawnienia, ale znam rodzinę, w której młodzi przepisali abonament na niewidomego dziadka, który siłą rzeczy nie ogląda TV a oni nie muszą płacić i darmo oglądają.

Krzysiek
28-03-07, 11:59
Tylko co z wolnością wyboru... Nikt w moim domu, ani ja nie oglądamy ani 1 programu TV ani 2 ani 3 i nie słuchamy żadnej ze stacji Polskiego Radia państwowego. Czy ci, co oglądają i słuchają te programy powinni się zatem analogicznie dorzucać do rzeczy, które robię i za które płacę, ale oni ich nie robią i za nie obecnie nie płacą?

leon
02-10-07, 10:08
Zresztą w naszej Polskiej telewizji niema nic ciekawego do ogladania,wiec nie wiem za co ten abonament mam niby zapłacić,bo za ogladanie polityki 24h/dobe to nigdy wżyciu nie zapłace.

Paulinka
17-01-09, 11:36
Leon rtv to nie oplata za podstawowe programy czy za sygnał.
RTV to opłata za posiadanie TV, radia i korzyustanie z niego.
Za ilość programów masz kablówke albo antene na dachu a nie RTV...
Co do zwolnień to fakt- nawet niezłe te przywileje
http://www.poczta-polska.pl/Uslugi/?U=RTV&R=Zwolnienia
niestety mojej rodzinki nie obejmujÄ…...:podstep:
Jak już pisałam na innych postach lepiej zapłacić i mieć święty spokój. Nie ma co kombinować to kasiora Państwa a oni już znajdą sposób na ściągnięcie tego zadłużenia.
Coś słyszałam o komercjalizacji Poczty Polskiej ze ma byc spółką Skarbówki. Zastanawiam się czy przypadkiem nam ze zwrotu z podatku tego by nie zabrali tak jak mandaty. Eh opłaciłam 186.70 za cały 2009 nawet zniżke mi dali.
Oni już znajdą sposób ... do tego politykom główka pracuje...:czarownica:

gucio
20-02-09, 19:43
to opłata za posiadanie TV, radia i korzyustanie z niego :

to może wprowadzą nam abonament na żarówki, mikrofalówki i kuchenki gazowe? z tych przedmiotów też korzystamy

marina
24-04-09, 14:01
ja nie ogladam tv ani nie slucham radia, ogladam filmy na dvd a wiadomosci czytam w necie i gazetach. nie chce placic za cos z czego nie korzystam..

Jurgi
26-04-09, 02:15
Luz, teraz zamiast abonamentu ma być finansowanie z budżetu, czyli i tak się dołożysz do Farfałowizji.