PDA

Zobacz pełną wersję : Mała sieć - jaki sprzęt dobrać



grzenoo
09-05-07, 13:24
Witam
Chciałbym sie poradzić, jakiego sprzętu użyć do budowy sieci, której schemat przedstawiłem na rysunku. A legenda do rysunku to:

1 – budynek 2 piętrowy wysokość z parteru do komina na dachu ok. 9m, posiada neostrade.
2 – to biuro widoczność dobra, w przyszłości ma zostać podłączone, uwzględnić przy antenie nadawczej,
3 – to kotłownia szklarniowa, najwyższy punkt na działce, dobra widoczność z budynkiem 1 i 2,
wysokość do zamocowania anteny od 4 do ok. 12m, w tym budynku nie jest potrzebna sieć,
4 – biuro oddalone ok. 20 m od budynku 3. Budynek 3 i 4 pod tym samym dachem .
5 – budynek oddalony ok. 20m od kotłowni 3, połączenie kablem z kotłownią utrudnione, nie ma jak położyć kabli wszystko wykończone.
6 – budynek oddalony o ok. 40m.
7 – budynek oddalony o ok. 7 km raczej dobra widoczność z budynkiem 1, wysoki budynek do komina na dachu z parteru ok. 13m,
Cztery kreski obok siebie to linie prądowe,

Na dachu budynku 1 i budynku 4 znajdują się anteny 2,4 od kamer czy nie zakłóci to ich pracy.
http://www.grzenoo.qsh.eu/mroczki4.jpg
http://www.grzenoo.qsh.eu/mroczki4.jpg

stilgar
09-05-07, 15:48
strasznie duże odległości... skrętka czy wifi mają maksymalne odległości rzędu 100m...

zreszta, podstawowa kwestia jest taka, do czego ta sieć ma być? chcesz rozdzielić tą neostradę do tych wszystkich budynków?

bo przy takich odległościach bedziesz musiał albo zastosować światłowody albo jakieś technologie radiowe o dużym zasięgu (7 km! )

to wszystko jest raczej drogie, wiec nie wiem, czy nie taniej bedzie założyć neostrade do każdego z tych budynków z osobna...

oczywiscie problemu nie ma w przypadku budynków 3,4,5,6 - są na tyle blisko, żeby spokojnie połączyć je skrętką, co bedzie dość dobre i tanie. ewentualnie antenę wifi na dachu kotłowni, też powinna dać radę... (tylko musi dawać mocny sygnał)

macol
09-05-07, 19:15
skrętka czy wifi mają maksymalne odległości rzędu 100m...
Ja myślę, że przy pomocy odpowiednich anten kierunkowych jest w stanie połączyć te budynki(7km) przy pomocy wifi... ale za mało wiem, żeby coś konkretnego napisać...

IMO jak się uda, to opóźnienia będą pewnie takie duże, że korzystanie z tego to będzie katorga...

Odnośnie pozostałych budynków.. jak kopać nie możesz, to znowu pozostaje wifi...

grzenoo
09-05-07, 20:38
o kopaniu nie ma mowy ;-)
w sumie o czerwonym juz tez zapominam, interesuje mnie tylko czarny kolor na tym rysunku:
- co na baze czyli 1,
- a co na pozostałe budynki 4,5,6
tak aby to sptytnie działało ????
Myśle o sektorowej 19 na budynku 1, i panele 17 na 4,5,6 plus AP a moze nie bedzie potrzeby .. co o tym myślicie czy to ma szanse działać

piotrg
09-05-07, 21:09
stilgar... 100 m to na wbudowanych w AP antenkach w otwartym terenie. 7 km jest do zrobienia - ale jeśli to nie ma na siebie zarabiać - to się nie opłaci. Za zestaw na ten link 7 km trzeba by dać z 1500 złotych.

stilgar
09-05-07, 23:14
z wifi to i tak jest roznie, mam taki przypadek, ze wifi nie chce dzialac na odleglosc 7m, przez sciane :) (co prawda to zelbeton, ale tylko jedna sciana... )

a to ze wifi da sie zrobic na kilka kilometrow, to ja wiem - ale jak pisalem w poprzednim poscie, bedzie to zbyt drogie, zeby sie oplacalo...

piotrg
10-05-07, 07:23
Bo to jest tak... jest WiFi i wifi. Kupujesz D-Linka, Edimaxa czy jakieś inne gó..no 100 złotych to wiadomo, że ściany nawet nie ruszy. Ale kupując porządny sprzęt nie masz takich problemów. Przy takich syfach np. AP potrafi Ci się przytkać przy określonej ilości pakietów. Wydajność chipsetu jest bardzo ważna. Ale większość ludzi nie ma o tym pojęcia.

grzenoo
10-05-07, 09:14
Panowie a może troszkę konkretów, bo generalnie chodzi o to aby komputery 1, 4,5,6 połączyć w sieć i aby każdy był widoczny dla siebie i miał neta. Powiedzmy ze są to komputery biurowe i chce na serwerze zainstalować jakiś program tak żeby wszystkie budynki miały do niego dostęp.
Proszę o konkrety co do sprzętu i możliwości rozwiązania tego problemu(tylko kolor czarny na zdjęciu)

piotrg
12-05-07, 08:36
Dobra... konkrety.

Budynek 1:
- Serwer który będzie zarówno dzielił neo jak i będzie można odpalić z niego "jakis program".
- Switch, nie ważne jaki. Byle by portów wystarczyło
- Sparklan WX-7800A
- Panel Interline 14 dBi Microstrip 5 Ghz na link do budynku 3 (900 metrów)
- Panel Interline 8 dBi Microstrip 2,4 Ghz na link do budynku 2 (150 metrów)

Sparklana ustawiasz sobie tak, że na jednej antenie działa jako AP 2,4 Ghz i tym obsługujesz sobie linka z budynkiem 2. Drugą antenę ustawiasz w tryb Bridge 5 Ghz do obsługi linka z budynkiem 3.

Budynek 2:
Niezależnie od tego jak wygląda to biuro - ja bym postawił tam jakiegoś AP i kompa wpiął do niego kablem. Tak więc potrzeba było by mieć tam np.
- Switch, nie ważne jaki.
- AP, jakiś Ovislink mógłby być
- Panel Interline 8 dBi Microstrip 2,4 Ghz

Budynek 3:
- Sparklan WX-7800A
- Panel Interline 14 dBi Microstrip 5 Ghz - link do budynku 1

Co do anteny do obsługi 4,5,6 - w zależności od tego jak to realnie wygląda albo jakiś sektor 2,4 albo dookólna 2,4.

Wszystkie urządzenia w puszkach hermetycznych na dachu, żeby jak najbardziej skracać długość kabli łączących AP z antenami.

Wszystko to co napisałem opiera się tylko i wyłączeni o Twój rysunek i nie daję żadnej gwarancji że zadziała. Jeśli nie pominąłeś żadnej istotnej kwestii w swoim opisie - będzie chodzić.

grzenoo
12-05-07, 12:00
Piotrg a co powiedziałbyś na takie rozwiązanie, czy ono ma prawo dobrze działać:
http://www.grzenoo.qsh.eu/poprawiony.jpg
http://www.grzenoo.qsh.eu/poprawiony.jpg

BAZA TO:
Modem do neo z wyjściem na rj 45 cena 90 zł
http://www.allegro.pl/item193571858__nowy_usr_9003_okazja_fa_vat_sklep_s zybko.html
+
Jakiś serwer
+
Router LINKSYS wrt54gl cena 200zł
http://www.allegro.pl/item193933015_linksys_wrt54gl_gwar_poznan_fv_sklep _jak_nowy_.html
+
Ok 30 metrów skrętki na dach cena ok. 40zł
+
AP Ovislink 5460 w puszcze za 160zł na dachu budynku
http://www.allegro.pl/item192303799_zestaw_ap_ovislink_5460_obudowa_zasi lanie_poe_fv.html
+
Antena Sektorowa 15 za 218 zł
http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=44&kat=10
Baza koszt 708 zł.

KLIENT TO:
Antena panelowa 14dbi koszt 100zł
http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=414&kat=10&pm=28
Karta sieciowa LINKSYS WUSB11 80 zł
http://www.allegro.pl/item193632137_karta_sieciowa_usb_linksys_wusb11_wy jscie_ant.html
Klient koszt 180zł .

piotrg
14-05-07, 09:52
Ale to wszystko to są AP 2,4 Ghz... na 900 metrach możesz mieć problemy. Linksys robi dziadostwo. To nie ten sam linksys co 3 lata temu.