PDA

Zobacz pełną wersję : Prędkość internetu via WiFi a Lan



GrzegorzK
17-05-07, 17:26
Witam,
mam zorganizowaną i co ciekawsze dobrze działającą sieć, chodzą w niej komputery zarówno po kablu jak i przez WiFi, chodzą PC-ty i Mac-i, ostatnio zmieniłem prędkość netu na 5Mb i teraz moje zdziwienie:

- po kablu, na wszystkich komputerach w normie w granicach 4,6-4,9 Mb
- po WiFi na PC-tach - poława !!!!!:uwaga: (max 2 Mb):uwaga:
- po WiFi na Mac - u - dobrze

co jest grane ?? karty WiFi 54 Mb we wszystkich kompach - odległość od punktu dostępowego nie ma znaczenia, z Laptopem przemieszczałem się i nie miało to żadnego wpływu.

mam nadzieje, że ktoś z szanownych internautów zna ten problem.

z góry dzięki za odpowiedź

pozdrawiam
Grzegorz

GrzegorzK
23-05-07, 08:56
hmm, nie sądziłem, że zagadnienie aż tak skomplikowane.

:)

macol
23-05-07, 10:01
Może pc ma kartę wifi, która nie pozwala uzyskiwać pełnych prędkości, może na tym laptopie masz jakiś syf, albo coś co ogranicza transfer(jakiś firewall, m czy coś typu netlimter). Powiedz, jeszcze, jak zmierzyłeś te 2 mb? Przesyłanie innych danych(np. wewnątrz sieci windows) działa dobrze?

piotrg
23-05-07, 15:13
Witam,
mam zorganizowan i co ciekawsze dobrze dziaajc sie, chodz w niej komputery zarwno po kablu jak i przez WiFi, chodz PC-ty i Mac-i, ostatnio zmieniem prdko netu na 5Mb i teraz moje zdziwienie:

- po kablu, na wszystkich komputerach w normie w granicach 4,6-4,9 Mb
- po WiFi na PC-tach - poawa !!!!!:uwaga: (max 2 Mb):uwaga:
- po WiFi na Mac - u - dobrze

co jest grane ?? karty WiFi 54 Mb we wszystkich kompach - odlego od punktu dostpowego nie ma znaczenia, z Laptopem przemieszczaem si i nie miao to adnego wpywu.

mam nadzieje, e kto z szanownych internautw zna ten problem.

z gry dziki za odpowied

pozdrawiam
Grzegorz

Wiesz... jedna sieciwka ma chipset Atheros i w dobr anten a druga np. noname'owy chipset i kawa drutu zamiast anteny. Odpal sobie na kadym komputerze z radiem netstumblera i zobacz jak wyglda SNR, Noise Level... Poka wyniki tutaj i wtedy co bdziemy stara si zaradzi.

GrzegorzK
23-05-07, 20:56
co do sprzętu, wszystkie karty na chipsecie Atheros, stacjonarne mają TP-Linki TL-WN550G, Acces Point to Lantech WL54G-AP, laptop jest też na tym samym chipsecie Atheros, sprawdziłem prędkość poprzez kopiowanie dużych plików i marnie to wygląda, faktyczny transfer w granicach 1-2 Mb/s - pomijam już internet. Soft na kartach pokazuje połączenie od 6 do 24 Mb ale jeszcze tego nie zauwarzyłem :D, gdzieś jest wąskie gardło, tylko gdzie .....

Na kompach żadnego syfu nie ma, wszystkie chodzą na czystych XP.

Co ciekawe mac przy transmisji przez WiFi w sieci lokalnej też pada :( transfer strasznie spada.

GrzegorzK
23-05-07, 21:28
Wartości kolejno:
snr : 23-30
signal+: - 65
noise: - 100
snr+ : 23-35
signal: -77 -71
noise: -100
flags: 0431
beacon interval: 100

to z jednego kompa, mimo szczerych chęci to ja niewiele z tego wyczytałem poza tym że jak jest zaznaczone Device na Atheros to nie działa a jak na NDIS 5.1 to pokazuje wartości w/w

:)

piotrg
24-05-07, 11:29
Wartoci kolejno:
snr : 23-30
signal+: - 65
noise: - 100
snr+ : 23-35
signal: -77 -71
noise: -100
flags: 0431
beacon interval: 100

to z jednego kompa, mimo szczerych chci to ja niewiele z tego wyczytaem poza tym e jak jest zaznaczone Device na Atheros to nie dziaa a jak na NDIS 5.1 to pokazuje wartoci w/w

:)

A z ktrego to kompa? Z tego chodzcego szybciej czy tego wolniejszego?



Soft na kartach pokazuje poczenie od 6 do 24 Mb ale jeszcze tego nie zauwarzyem , gdzie jest wskie gardo, tylko gdzie .....


Hola, hola... to s Mbity... Nie megabajty... 6 Mbit/s to 768 kB/s. Jeli karta zestawia Ci si na 6 Mbit'w to jest to prdko dla 1 warstwy modelu OSI. 2 i 3 warstwa to rnorakie narzuty pod postaci sum kontrolnych CRC i innych pierd ktre gdzie w pakiet trzeba upcha. I to upychanie powoduje, nam spadek realnej prdkoci. Z reguy jest tak, e realny transfer do 35% do 50% tego co deklaruje nam producent.
Czyli jeli karta zestawia si na 6 Mbitw - realnie pocigniesz od 2,1 Mbit do 3 Mbitw. A przeliczajc to na kilobajty - od 270 kB/s do 384 kB/s.

W przypadku gdy karta zestawia Ci si na 24 Mbit/s to osigniesz transfery pomidzy 8,4 Mbit/s a 12 Mbit/s (czyli od 1075 kB/s do 1536 kB/s).

Teraz trzeba si zastanowi dlaczego jedna kart zestawia link z AP z tak nisk prdkoci. Oglnie to powiem Ci tak... TP Link to nie jest marka. To jest jaki szajs najgorszej klasy. O Lantechu nie wspominajc. Wiesz... Teraz jest taka reklama jakiego funduszu inwestycyjnego czy innej lokaty w ktrej pada zdanie:



- Do Dakaru pojedzie Pan maluchem czy terenwk?
- Oczywicie, e terenwk.


Tutaj masz t sam zasad. Kupie dziadostwo i teraz masz problemy.

Przedstaw teraz - najlepiej na rysunku - plan zasigu tej sieci. Z uwzgldnieniem gruboci cian, itp.

GrzegorzK
24-05-07, 14:22
taa, planów budynku nie ma sensu rysować, myśle że dość jasno przedstawiłeś temat.

Karty wszystkie tak się łączą.

może zacząć od wymiany AP ? choć Lantech wydawał się sensowny :) naprawde zdziwiłeś mnieże TP-Link i Lantech to taka lipa.

co byś polecił ??

Ps.
dzięki za lekcje :)

piotrg
24-05-07, 15:54
Choćby Ovislinka.

clayman
22-01-08, 20:08
piotrq ma racje, przydal by sie rozrysowany plan budynkow.. czy sa jakies przeszkody, jaki tym anteny nadawczej, jakie odbiorcze, czy w okolicy sa inne sieci nadajace na tym samym kanale.. nalezy wziasc tez pod uwage ze im wiecej pc po wifi naraz dziala to nawet jesli jeden komp tylko pobiera dane to pozostale musza wysylac pakiety rowniez. Ogolnie tak jak juz zostalo powiedziane winne moga byc karty. a 2mb na radiu to calkiem dobra wartosc.. ogolnie to co podaje sie w Mb podzielic przez 16-20 i wtedy mamy calkiem dobrze przyblizona predkosc lacza w MB