PDA

Zobacz pełną wersję : jaki router



yzihs
31-05-07, 07:39
Hej
Zastanawiam sie nad wyborem dlinka.Mam net z kablowki.
Dzielenie tak srednio mi potrzebne ale czasem by sie przydalo-chociaz dostawca netu zastrzega ,ze nie wolno dzielic bo przylozy kare i to nie mala.
Musi umozliwiac ustanowienie polaczenia VPN.Zalezy mi tez na f. firewalla.Obecnie mam na windzie darmowy outpost firewall f-my Agnitum-wykrywa on notorycznie ataki.Kiedys (w innej lokalizacji) mialem bramke postawiona na linuxie i bylem bezpieczniejszy.
znalazlem pare ciekawych aukcji:Nie wiem czy warto inwestowac w IEEE 802.11g?
http://allegro.pl/show_item.php?item=199548336
http://allegro.pl/item197222083_d_link_di_524_wifi_nowy_tanio_kurier _24h_12zl.html
http://allegro.pl/item200842454_d_link_di_514_jako_router_kablowy_fv _bcm.html
pozdro
Robert

PrzemekM
31-05-07, 14:03
yzihs: osobiście trzymałbym się daleko od D-Linka z 2 powodów:
1) D-Link ma problemy z kompatybilnością ze sprzętem innych marek. I tak D-Link z D-Linkiem jeszcze jakoś działa, tak D-Link z Linksysem czy Ovislinkiem już niekonieczine.
2) Ostatnio od klientów doszły mnie słuchy, że nowy sprzęt do D-Linka lubi się wieszać, co nie może mieć miejsca w jakimkolwiek urządzeniu Wi-Fi. Nawet jeśli występuje potrzeba zrestartowania takiego wynalazku co tydzień to oznacza, że jest ono niesprawne.

Polecam Ci produkty Linksysa, jeśli faktycznie chcesz DSL, odpalić i żeby działało to najlepiej WRT54GC - to model kompaktowy.

Warto dodać, że obecnie każdy router ma wbudowany firewall tj. zabezpieczenia WEP, WAP, WAP2.

Wszystko wyżej pisałem o routerach Wi-Fi. Urządzenia kablowe D-Linka działają bezproblemowo. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru :-)

yzihs
01-06-07, 07:12
dzieki
Gwoli wyjasnienia tych atakow wykrywanych przez outpost.Wydaje mie sie (po nr portow) ze to programy p2p pukaja do portow sprawdzajac czy jest u mnie jakis program p2p.To by chyba wyjasnialo - te "ataki".Sa to zapytania w protok. ICMP,UDP,TCP.Czasem widze atak typu skanowanie portow(wiekszosc jest jako "proba polaczenia").
Wracajac do routera-ciekawe czy sa takie , ktore moga rozsylac sygnal przez interfejs BT.Mam plmtopa bez wifi ale z BT.Na chwile obecna na komputerze przez BT lacze sie w domu z netem z Palma.
W emulatorach dlinkow patrzylem jak wygladaja opcje firewalla-przyznam ze dosc ubogo to wyglada( na stronie dlink.com przy kazym uzadzeniu jest emu)
Jesli kogos interesuje to znalazem emu linksysa:
http://www.linksysdata.com/ui/
Bezpieczenstwo samej radiowej sieci wifi jest wazne dla mnie, ale tez samo zabezpieczenie od strony internetu (router jako bramka) jest dla mnie istotne.
Jakie rotery linksysa polecacie - niedrogie a dobre?

PrzemekM
01-06-07, 07:24
Jeszcze jedna sprawa odnonie Linksysa:
poleciem Ci WRT54GC ze wzgldu na jego mae rozmiary i - jak na Linksysa - nisk cen. Jeli miabym dla siebie wybiera to wzibym kilkanacie zotych (ale uwaga! cena bdzie sza w gr, bo wiem brakuje tych routerw na potg u dystrybutorw, a zainteresowanie nimi nie sabnie) droszy WRT54GL, do ktrego s setki ciekawych firmware'w w sieci - trzeba tylko odpowiednio poszuka :-)
Jest jeszcze nastpnik tego modelu - bodaje WRV-200 z technologi MIMO, jednak nie wiem nic na temat dostpnoci firmware do niego

yzihs
01-06-07, 09:57
np. ta aukcja:
http://www.allegro.pl/item201341125_linksys_wrt54gl_router_qos_nowy_fvat .html
lub
http://www.allegro.pl/item201022886__linksys_wrt54gl_eu_v_1_1_tanio_.htm l
Mam pare pytan:
1. dotyczace zmiany oprogramowania na nim-czy standardowe jest slabe?
2. Czy mozna zamiast stand. wgrac linuxa i na nim filtrowanie za pomoca iptables?
3. Czy wgranie np. linuxa jest niedwracalne (mozna sprzet uszkodzic?)- tzn. czy nie mozna potem tak przywrocic oryginalnego softu zeby producent o tym nie wiedzial a co za tym idzie nie stracic gwarancji. Czy mozna zrobic tzw. hard reset (sformulowanie wziete z swiatka palmtopow-HR przywraca czysty system jaki siedzi w ROM ie)
4. W tej drugiej aukcji sprzedajacy zerwal plabe - ale nie jest to konieczne przy zminie oprogramowania (sam wspomina ze zostal zmieniony hardware -owo)?

PrzemekM
01-06-07, 21:03
Sprzedajcy na drugiej aukcji poniekd ma racj, e sprzt jest bezawaryjny pytanie tylko... czy jego przerbki nie zwikszaj przypadkiem awaryjnoci takiego routera ;)
Wgra linuxa tam nie mona (a przynajmniej ja nic o tym nie wiem;), jeli chodzi o wspprac z Pingwinkiem, to wanie jemu dedykowana jest tajemnicza literka L na kocu nazwy.
1) nie, standardowe jest "szyte na miar" przecitnego uytkownika, zmieniajc firmware takie urzdzonko potrafi si "dogada" np. z x-boxem 360 itp. poszukaj informacji na necie o tym modelu i firmware'ach a na pewno czego ciekawego si dowiesz :-)
2) mona takie filtrowanie wgra, kwestia odnalezienia odpowiedniego firmware lub napisania swojego (jeli wiedza na to pozwala)
3) mona spowrotem wgra oryginalny firmware, bo... dlaczego nie?:-)
4) nie ma to adnego zwizku ze zmian oprogramowania

Do rody nie bd mg nic wicej napisa, poniewa dzi w nocy jad do pracy - takiej nie redaktorskiej ;-) Wracam w nocy z wtorku na rod.
Pierwsza aukcja - jak na nwk to cena jest ekstra