PDA

Zobacz pełną wersję : Pentagram Cerberus ADSL (router)



masterro33
23-07-07, 17:55
Mam problem z konfiguracją.

Router konfigurował mi jakiś facet i moją prędkość 640kb/s rozdziela na 2 komputery jedynie po 100kb/s i nie wiem gdzie sie podziała reszta prędkości łącza? mam instrukcje ale nigdzie nie mogę znaleźć jak to odkręcić żeby równomiernie mi rozdzielał połączenie na tyle komputerów ile mam podłączonych obecnie do routera.
Domyślam sie że może ustawił w nim jakieś ograniczenie ale jestem jeszcze zbyt za ciemny żeby to przestawić.

dziekuję z góry za pomoc. pozdrawiam.

gabicki
24-07-07, 06:12
Tzn jak ci facet konfigurował?
I skąd się wzieło to 640kb/s ?
Może napisz dokładnie jaki masz router jakie masz pasmo przydzielone dla siebie.
Czy to jest LAN czy to jest jakaś nie wiem neostrada czy inne badziewie.

Pozdrawiam Tomasz

macol
24-07-07, 11:17
Moe napisz dokadnie jaki masz router
Napisa, jest w temacie, Pentagram Cerberus ADSL


I skd si wzieo to 640kb/s ?
jaki czas temu(ze dwa lata pewnie ju) jedna z ofert tp. Obecnie pewnie pojawia si jeszcze u jaki lokalnych operatorw.


Czy to jest LAN czy to jest jaka nie wiem neostrada czy inne badziewie.
Router obsuguje Aneks A i Aneks B, wic jakiekolwiek podczanie tego miedzy dwoma LAN'ami niema sensu.

masterro33, piszc 100kb masz na myli kilobajty, czy kilobity?

Przejrzaem par recenzji tego routera, nigdzie nic o ograniczaniu prdkoci nie widziaem...

RomanPiroman
25-07-07, 10:59
NIewiem jakiego cerberusa masz może coś zmienili w sofcie ale mój na pewno nie dzielił pasma.
ja mialem kiedys takiego i nie dizielil
http://pclab.pl/art15016.html
A wersja litle jest jeszcze gorsza.

Podejrzewam ze masz do tego rutera podpięte jakieś łącze szerokopasmowe
o prędkości 640 kiloBITOW/sek
A na kompie masz download w kiloBAJTACH na sekundę

A 640 to taka stara neostrada jeszcze zanim weszły limity na download, ale ona chyba z 200 pln bedzie kosztowac za ta kase mozna miec z 6 megabitow przy umowie na 24 mies

PrzemekM
25-07-07, 22:10
Jeśli jest to wersja + "Cerberus ADSL+" to ma managera pasma i musisz w instrukcji poszukać właśnie tego. Ponadto po co tracić swój czas i nerwy? :-) Pentagram ma swoją infolinię techniczną, przygotuj instrukcję do urządzenia, najlepiej kartę gwarancyjną, bo stamtąd prawdopodobnie będzie najłatwiej odczytać konkretny model urządzenia i szukaj pomocy na ich infolinii. Jeśli nie znajdziesz tego numeru w instrukcji czy karcie gwarancyjnej, to szukaj na www.pentagram.pl

masterro33
30-07-07, 16:24
skoro mowisz "PrzemekM" że pomoga to poszukam tego tel. i zadzwonie i po kłopocie THX ;]

Pozdro

Update(17:33):

A jeśli chodzi o moj router to identyko jak http://pclab.pl/art15016.html bo u mnie ten problem ze nie rozdziela proporcjonalnie połaczenia na tyle kompoterów ile jest podłaczonych i to wszystko.

PrzemekM
30-07-07, 21:25
Looknąłem artykuł, do którego podałeś link. Ten model jest bez "+" na końcu, więc niestety nie posiada managera pasma, czyli możliwości ustawienia np. proporcjonalnego rozdzielenia łącza pomiędzy komputerami.