PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z routerem



homosovietus
28-08-07, 13:54
Witam!
Mam taka oto sytuacje.Mam siec złożoną z 10 osób, siec zrobiona profesjonalnie cały osprzęt 3com, kable zakopane w ziemi i w rurze PCV. Bylem abonentem usługi DSL1000 od tepsy, ale przeszedłem na net24, do tego celu zakupiłem nowy router z wbudowanym modemem firmy SMC (pelo tego na allegro), założyłem, poustawiałem wszystko, net był ok (transfery) ale co sie działo? co kilka godzin (co 10-5-6 ) a potem już co godzinę zrywało mi połączenie. Wyglądało to tak, ze net był cały czas a tu nagle totalny zgon, przy czym router nie wykazywał nic błędnego (wszystkie diody świeciły sie) i aby uzyskać dostęp do neta nie wystarczyło go wyłączyć i włączyć, należało go podpiąć pod PC i rebootowac ręcznie. Myślałem ze router sie wiesza bo po takim "zgonie" jak mu odpiąłem wszystkie wtyczki (oprócz pwr) to on dalej cały świecił , nawet dioda ADSL mimo ze net był odcięty. Technicy przyjechali, sprawdzili siec, powiedzieli ze wsio jest ok tylko jest to wina modemu. Zatem kopiłem nowy rutero-modem ASMAX Ar-904u i przez 7 dni miałem spokój (wszystko bylo ok) i znowu sie wszystko wali tak samo. Co to moze być?

Z ta usługa (net24) mam tez taki problem, ze jak miałem DSL kilka osób na raz mogło na sieci siedzieć (DSL 1mega) a teraz mam niby neta 6 mega (transfery sięgają rzeczywiście po 700kilobajtow na sek) ale jak kilka osób wejdzie na siec i normalnie ja użytkuje to net strasznie zwalnia... obrazki często nawet nie chcą sie otworzyć!! co to moze byc ? jestem strasznie tym wszystkim zawiedziony. Przedtem była zwykła tepsa 1 mega i było ok , nigdy nie mailem braku sygnału a tutaj takie coś. I z tym zamulaniem,, to nie wiem czy po prostu muli tylko przeglądarkę czy? bo transfery niby są ok....

Piotrek
28-08-07, 17:20
ale jak kilka osób wejdzie na siec i normalnie ja użytkuje to net strasznie zwalnia...

to jest raczej normalne. Ja mam w domu 3 Mbity i dwa komputery. Kiedy drugi coś sciaga albo robi cos aktywnego w sieci, to spadki jakosci są odczuwalne.

A czy Ty ustawiles QOS dla userów? Mozesz ustawic pewnie w routerze priorytet dla portu 80 i wtedy stronki powinny jakos chodzić. Kazdy user powinien miec tez jakies pasmo ktorego nie moze przekroczyc zeby cos zostalo dla innych gdy ten bedzie cos sciagal. Niestety te łacza to co prawda da się rozdzielać ale zeby kazdy z uzytkownikow byl w tej samej chwili zadowolony troche trzeba konfigurować.

Mam nadzieje ze troche pomogłem :)

homosovietus
28-08-07, 17:58
yy nie wiem co to jest QOS. Jak ustawic ten parametr portu 80 w tym asmaxie ? to jest klasyczna konsola klonfiguracji przez rj45 jest tam np ta cala zakladka quick config, zakladka admin do rebootowan itp jak wiec to zrobic i czy bedzie to dzialac. nie wiem jak to sie fachowo po ang nazywa (konsola jest po ang) Dlaczego an DSL (6x wolniejszy!!) nie mailem takich problemow

Marshall
28-08-07, 19:07
szczerze Ci powiem, ze odczuwam cos podobnego, tzn. net niby jest ok, ale nagle transfer drastycznie spada, zeby w koncu calkiem zaniknac. Trwa to zazwyczaj kilka minut, po czym transfer wraca - ip pozostaje to samo, router w logu nic nie pokazuje. Mi to zbytnio nie przeszkadza, a jesli juz, to reset routera. Dziwne, bo na neostradzie tego nie bylo (teraz net24 na kablu tepsy). Nigdzie tego nie zglaszalem, ale mysle, ze (jak to ujela netia) moze to byc wina malej ilosci punktow styku netii z tepsa i tym samym przeciazenie laczy. Sprobuj na infolinii lub gogluj - moze cos znajdziesz.
Co do samego routera, to rzeczywiscie przy tylu userach przydalby sie QoS - polecam routery Linksysa, tyle, ze one sa bez modemu (trzeba zakupic osobno).

macol
28-08-07, 20:51
Bylem abonentem usługi DSL1000 od tepsy
Jaki wtedy miałeś router? Czemu zmieniłeś go na inny?

homosovietus
28-08-07, 22:05
Dobra, ale u mnie transfer nie zanika i nie spada (no chyba ze duzo osob siedzi to go zmuli, ale caly czas zyje) tylko po prostu net jest jest (i to super transfery po 750 kilobajtow) a tu nagle zgon... nie ma nic (diody routera nie wykazuja niczego).Technicy byli, sprawdzali linie u siebie w centrali i linie u mnie w domu, powiedzieli ze jest ok. A jak zrobic ten caly QoS ?? mam asmaxa i nie bede go juz zmienial (no co wy 3 raz router zmieniac :/) gdzie to sie ustawia i jak ? jak to jest po angielsku co tam trzeba przestawic ? I jak ustawic priorytet dla portu 80 ? zobaczcie tutaj ftp://ftp.asmax.pl/pub/instrukcje/ar-904u/Manual%20Ar-904u.pdf jest CALA instrukcja PL do mojego routera i pokazane sa okienka konfiguracyjne (ja sie za abrdzo nie znam, ustawilem wszystko tak jak bylo tam napisane)
Do macola
bo tamten router (Di-604) w ogole nie pasowal do tej uslugi
P.S
co to jest DHCP ? powinno byc na enable czy disable ? bo poprzedni moj router (coprawda innej firmy) mial taka sama konsole, w instrukcji bylo napisane DHCP enagle, a w tym asmax nie ma o tym ani slowa (domyslnie jest disable)A jesli powinien byc ustawiony na ENABLE to potem DHCP mode mam ustawic nma Server, Relay czy none ? (str 44 w instrukcji)

macol
28-08-07, 23:08
bo tamten router (Di-604) w ogole nie pasowal do tej uslugi
A to net24 masz na linii tp czy neti? Jeeli tp, to nie byo potrzeby wymienia router'a... zarwno neo, jaki i net24 na liniach tp pracuj w annex a...



co to jest DHCP ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/DHCP


powinno byc na enable czy disable ?
nie znam'y konfiguracji twojej sieci, ale zapewne enable.
Niema to wpywu na twj problem.

homosovietus
28-08-07, 23:26
a co z pozopstalymi pytaniami odnosnie portu 80 i tego calego QoS ? Przepraszam za laickie pytania, przez ktore zapewne niejeden raz na Waszych twarzach pojawia sie usmiech... ale ja naprawde bardziej znam sie na czolgach niz na necie (powaga)

Piotrek
29-08-07, 14:44
Twoj modem router nie ma mozliwosci ustawienia QOS. Tak jak Marshall, polecam routery Linksysa (są tańsze bez Wifi i są z Wifi). Trzeba tylko dokupić modem ADSL (RJ45 nie USB) i wpiąć go do portu "Internet" tego routera. Do samego routera mozesz sobie dopiąć switcha albo huba i dzielić internet jezeli masz wiecej niz 4 userów. W jednej z zakładek konfiguracyjnych mozna ustawić priorytety dla różnych portów komunikacyjnych oraz pasmo dla poszczególnych portów samego routera

wificon
09-09-07, 19:56
Pozwol sobie doda pare uwag:
Jezeli Linksys to WRT54GL + tomato (posiada QOS + wykresy graficzne fajna sprawa)

jeeli chodzi o mulenie cza to jest to kwestia pewnie ktrego z uytkownikw ktry wczy wysyanie w P2P na maxa, blokujc w tym przypadku pakiety ICMP i ACK. Lub ewentualnie router ma blokad iloci pocze lub po prostu nie potrafi przepuci takiej ilosci pocze na raz jak generuj twoi uytkownicy :P.

Oglnie rzecz biorc wszystko tyczy sie QOS'a lub jakoci routera. Linksys'y s nie do zdarcia, polecam