PDA

Zobacz pełną wersję : połączenie(RJ-45) komputera z routerem



koziol
04-09-07, 19:23
Mam wielki problem z podłączeniem kompa z routerem.
Opis problemu:
Do tej pory miałem internet w małej sieci osiedlowej i wszystko chodziło normalnie. Teraz mam internet w netii a że chciałem go rozbić na 2 kompy (laptop bezprzewodowo a komputer stacjonarny kablem rj 45) to kupiłem router pentagrama cerebrus adsl
Laptop bezprzewodowo działa mogę konfigurować z poziomu przeglądarki router i odpowiada na ping. Jak podłącze laptopa kablem rj 45 pod router to kontrolka na nim się zapala i wszystko też ładnie działa. Ale problem jest po podłączeniu routera kablem z komputerem stacjonarnym.
Wyskakuj kabel sieciowy jest odłączony a kontrolka na routerze się nie pali i za cholerę nie wiem czym to jest spowodowane! Na początku myślałem że może karta sieciowa jest walnięta(chociaż na tym starym internecie cały czas chodzi i się łączy) ale poszedłem do znajomych, mają inny router jakiegoś BELKIN, i mają taki sam problem jak laptop podłaczasz pod karte sieciową to router widzi a jak podpinbasz komp stacjonarny to kabel sieciowy odłączony i kontrolka od LAN się nie świeci

Czy ktoś wie co może być przyczyną i co muszę zrobić ? Proszę o pomoc!

stilgar
04-09-07, 20:05
może lan jest wyłączony w biosie? może system wyłącza sieciówkę, aby oszczędzać energię (kiedyś właśnie taki problem miałem :) ) może sterowniki do sieciówki złe?

koziol
04-09-07, 20:12
Jak już to tylko to pierwsze. Bo sieciówka jest włączona tak jak mówię. Jak podłączam stary internet ( jeszcze działa) i laptop jest podpinany bezpośrednio, to internet ładnie chodzi i nie ma problemu. Wypnę i wepnę kabel od routera to na kompie jest, że kabel sieciowy jest odłączony, a na routerze nic się nie świeci :O

stilgar
04-09-07, 20:23
hmm... tylko, ze jakby sieciowka byla wylaczona w biosie, to system by ci jej nie wykrywał... tak zdalnie to trochę ciężko będzie pomóc. chyba najlepszym wyjściem byłoby zaprosić znajomego, który sie na tym zna ;)

szary_user
04-09-07, 20:29
Przewód używający złączy RJ-45 może być wykonany w trzech wersjach - normalnej, skrosowanej oraz odwróconej (tzw. roll back). Wersja standardowa służy do łączenia urządzenia końcowego (np. komputera, drukarki, itp.) z koncentratorem (hubem) bądź switchem. Wersja skrosowana służy do łączenia komputerów bez pośrednictwa koncentratora, bądź do łączenia koncentratorów. Wersja odwrócona służy między innymi do podłączania routera Cisco do komputera przez łącze konsolowe. może w tym tkwi problem ?

koziol
04-09-07, 21:06
Nie no na pewno nie w tym tkwi problem, bo sprawdzałem na 2 kablach, i tak jak mówię na laptopie jak podepnę w kartę sieciową to router widzi, a jak podepnę kompa stacjonarnego to echo. Znajomi maja ten sam problem.
W biosie jest ustawiony LAN enabled

macol
04-09-07, 22:10
Chyba nie zrozumiałeś tego co napisał szary_user. Do połączenia miedzy routerem a komputerem używa się innego kabla niż przy połączeniach miedzy komputerem a komputerem.

PS. Na przyszłość, dawaj tematom bardziej konkretny tytuł niż "Wielki problem Potrzebuje rad!". Poza tym warto używać kropek, przecinków, oraz czytać to co się pisze. Gdy post będzie czytelny, to zapewne znajdzie się więcej osób chętnych do pomocy!

koziol
05-09-07, 07:25
No to ty mnie chyba nie zrozumiałeś. Bo ja wiem o co mu chodziło, to też mówię że jak wezmę jeden kabel rj-45 i nim podłącze Laptopa z routerem to wszystko chodzi elegancko i tak i router tak i laptop widzą połączenie. Ale jak odepnę laptopa i podłącze tym samym kablem komputer stacjonarny do tego routera to jest jedno wielkie echo, i nawzajem się nie widzą a kontrolka od LAN na routerze się nie świeci.
A o łączeniu komputera z komputerem nie powiedziałem ani słowa.

Misiek
05-09-07, 11:04
Ale ten "inny" kabel to jest skrętka a ten pierwszy to prosty ? Sprawdź na dwóch rodzajach kabli! to że laptok działa nie znaczy że PC (zapewne starszy od laptoka) będzie działał, oczywiście sprawdź na wszystkich wejściach na routerze etc, moim zdaniem to będzie problem kabla ; ]

Marshall
05-09-07, 12:07
@Misiek - miałeś chyba na myśli skrosowany, a nie skrętkę.
Termin skrętka odnosi się ogólnie do rodzaju kabla sieciowego.

@kozioł - wyłącz komputer i router, podłącz kabel i dopiero włącz sprzęt i sprawdź.
Dla pewności, czy aby na pewno masz dobry kabel (standard na wprost czyli obie końcówki kabla muszą mieć identyczne rozłożenie kolorystyczne) ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ45

Misiek
05-09-07, 12:29
@Misiek - miałeś chyba na myśli skrosowany, a nie skrętkę.
Termin skrętka odnosi się ogólnie do rodzaju kabla sieciowego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ45

Dokładnie ; P, My bad.

koziol
05-09-07, 12:41
Ale ten "inny" kabel to jest skrętka a ten pierwszy to prosty ? Sprawdź na dwóch rodzajach kabli! to że laptok działa nie znaczy że PC (zapewne starszy od laptoka) będzie działał, oczywiście sprawdź na wszystkich wejściach na routerze etc, moim zdaniem to będzie problem kabla ; ]
Laptop jest dużo starszy od kompa ale to nie ma znaczenia. Teraz jestem w pracy, ale jak wrócę z roboty to zobaczę czy jest prosty czy skrosowany ale z tego co pamiętam to prosty.

Marshall no dziś sprawdzę ten kabel i spróbuje jeszcze raz tak jak mówisz powyłączać wszystko i jeszcze raz z kablem standardowym i dam znać co i jak

crime
05-09-07, 13:12
Nie ma znaczenia dla nowszych routerów czy kabel jest cross czy prosty.
A jeżeli pingujesz jakąkolwiek stronę masz pod koniec linijki napisane TTL= i jeżeli TTL=1 to nie podłaczysz dwóch komputerów w sieci wewnętrznej ponieważ http://pl.wikipedia.org/wiki/Time_To_Live -> "Każdy kolejny router IP na trasie zmniejsza TTL przekazywanego pakietu o jeden. Jeśli router otrzyma pakiet z TTL równym 1, odrzuci go i usunie z sieci, a nadawca otrzyma komunikat ICMP o błędzie. Czas życia pakietu pomaga unikać przeciążenia w przypadku źle skonfigurowanych tras routingu na routerach (pętla w sieci)", i tu się trzeba zwrócić do dostawcy internetu lub postawić własny serwerek.

O ile mi się dobrze kojarzy to netia w opcji 512 dopuszcza tylko jeden podłączony w sieci komp.

pozdr

Misiek
05-09-07, 16:37
crime chyba nie czytałeś tematu ; ]

1st Mowa o 6 Mbsps.
2nd na podłączonym PC nie działa(jednym wiec nawet jakby ttl=1 to by musiało działac).
3rd Przy ttl=1 świeciła by się dioda przy komputerze i routerze :P.
4th Prawda że teoretycznie każdy nowy router rozpoznaje rodzaj kabla, ale w praktyce to różnie bywa.

koziol
05-09-07, 18:41
Sprawdziłem i na 100% jest prosty. Układ kolorów jest jednakowy na obydwu końcówkach. Sprawdzałem na dwuch takich kablach i nic.

Tak jak mówi misiek wprawdzie mowa o 1mbps (ale net tu nie ma znaczenia bo nie ma komunikacji między routerem a kompem stacjonarnym) i podłączam tylko jednego kompa pod ten router i jest echo. Jak podłącze laptopa zamiast stacjonarnego to router widzi dioda się świeci i laptop działa bez zarzutu. Ale na stacjonarnym wychodzi kabel sieciowy odłączony a z tyłu kontrolki od karty sieciowej nie migają( dodam że jak podepne stary internet ktory jeszcze chodzi to migaja te kontrolki i internet działa) i echo na roterze kontrolka się nie świeci :(

Kurde jest mi ktoś wstanie pomóc ??

Marshall
05-09-07, 20:56
jaki masz system operacyjny ?
sprawdz w menedzerze urzadzen ta sieciowke, czy nic sie nie zmienia jak podlaczasz te 2 rozne

wificon
09-09-07, 19:37
Wstępnie proponuje aby użyć kabla krosowanego. W większości przypadków nie ma to znaczenia ale może sie okazać ze jedno z urządzeń nie ma automatycznego wykrywania rodzaju kabla.

Ogólnie nie przepadam za routerami tej firmy.:-P

norbi91
10-01-08, 20:59
Witam Wszytkich Moj Problem Polega na tym ze po Sformatowaniu laptopa niepokazuje mi sie internet i niepotrafie tez skonfigurowac sieci bezprzewodowej Poradzcie cos Ratunku korzystam z Routera Edimax AR-7064g+

kwesoly
10-01-08, 23:32
W połaczeniach sieciowych masz połaczenie bezprzewodowe jako rozłaczone (czy karta jest wlaczona i ma zainstalowane stery)? tI napisz czy to twój ruter czy nie masz do niego dostepu? jeśli tak możesz podłaczyc sie przez zwykly kabel do rutera i sprawdzic jego konfiguracje. Szczegoly powinny byc w instrukcji rutera... Albo karta nie jest zainstalowana, albo ruter ma ukryte SSID...

PS
Proszę mnie poprawiać jeśli coś głupio plote :)