PDA

Zobacz pełną wersję : Lan a interenet radiowy



Tymas
09-09-07, 17:18
Witam serdecznie. mam taki mały problem. Posiadam Internet radiowy. I chcialbym podłaczyc Laptopa aby stworzyc sieć LAN i miec na laptopie internet. I teraz moje pytanie jest takie??
Jakiego kabla musze użyć??
Co i jak musze ustawic aby posiadac internet
jak ustawic TCP/IP
Co musze ustawic na laptopie??
I czy musze zrobic Mostkowanie??
pozdrawiam
Tymas :pimp:

wificon
09-09-07, 19:27
Jezeli chcesz uzyskac pomoc proponuje abys podal informacje bardziej szczegółowe.

Ważne informacje które mogą pomóc rozwiązać twój problem to:
- w jaki sposób odbierasz ten internet radiowy ? (karta wifi, czy router)
- zakładam ze do tej pory miałeś podłączony internet do komputera stacjonarnego i chcesz spiąć stacjonarny z laptopem za pomocą sieci LAN i udostępnić internet?

Tymas
10-09-07, 15:35
Jezeli chcesz uzyskac pomoc proponuje abys podal informacje bardziej szczegółowe.

Ważne informacje które mogą pomóc rozwiązać twój problem to:
- w jaki sposób odbierasz ten internet radiowy ? (karta wifi, czy router)
- zakładam ze do tej pory miałeś podłączony internet do komputera stacjonarnego i chcesz spiąć stacjonarny z laptopem za pomocą sieci LAN i udostępnić internet?

Co do odbierania sygnału. Odbieram go bezposredni podłączonej anteny do karty dodanej do zestawu. Antena jest do niej przykrecana. A co do POłączenia. Tak Interenet mam na komputerze stacjonarnym i chciałbym go udostepnic poprzez sieć LAN
Prosze o pomoc

Tymas
12-09-07, 17:14
problem rozwiązany. a to dla tych ktozy będą poszukiwać takich właśnie informacji
otóż jeżeli chcemy podlczyc laptopa używamy tylko kabla cross. Konfigurujemy kompa i laptopa w
Moje miejsce sieciowe------->Konfiguruj sieć w domu lub malej firmie--------> a następnie na PC jeżeli z niego udostępniamy internet to zaznaczamy odpowiednia funkcje tak samo sytuacja wygląda na laptopie. Później na komputerze udostępniającym internet ustawiamy odpowiednia kartę na którą otrzymujemy sygnał z anteny a na odbierającym kartę sieciowa. Następnie robimy restart kompa i będzie dobrze. jeżeli przypadkiem nie było by wyświetlanych witryn ale np. gg by działało należy wpisać DNS np. na laptopie takie jakie jest na PC który udostępnia neta lub na odwrót.
Mam nadzieje ze komuś pomogłem.
pozdrawiam
Tymas :pimp:
Zamykam Temat

wificon
16-09-07, 13:48
Zapomniales tylko dodac ze jest to rozwiązanie raczej malo stosowane i czesto awaryjne :) wiem bo sam tego uzywalem za czasów win95 i 98.

Lepiej kupic tani router koszty niewielkie a udostępnienie netu jest stabilne i działa nie zaleznie od komputera hostujacego który musla by byc wlaczony caly czas.

Pytanie co chcemy oszczedzic 100 zł czy czas i nerwy

Pozdrowionka

Tymas
16-09-07, 14:07
masz racje. Lecz ja tego sposobu uzywam na XP :P. no faktem jet to ze komp ktory udostepnia internet musi byc non stop właczony. w moim przypadku jest to ustawienie tymczasowe. Bo juz nie długo kupuje neostrade z liveboxem gdzie nie bede potrzebował zadnych kabli do laptopa bo starczy wi-fi.
pozdro
tymas