PDA

Zobacz pełną wersję : Połączenie sieci WLAN i LAN



juras
09-09-07, 20:41
Konfiguracja:
- router Wi-Fi Linksys WAG200G (posiada AP), podłączony do Internetu łączem DSL
- komputer stacjonarny podłączony kablem do switcha w routerze, bez problemu korzysta z połączenia internetowego zestawionego przez router
- laptop podłączony do AP bezprzewodowo, korzystanie z połaczenia internetowego zestawionego przez router róznież bez problemu
- router dzieli połączenie w trybie DHCP
- WIN XP Pro na obu maszynach.

Powyższe działa jak należy. Jednak komputery nie "widzą się". Nazwy komputerów i grupy roboczej odpowiednie. Ponadto żaden z komputerów nie widzi nawet sam siebie w grupie roboczej.

Co zrobić aby kompy sie widziały i korzystały z udostępnionych zasobów?

Pozdrawiam
Juras

wificon
10-09-07, 09:53
sprawd adresacj komputerw:

pusc ping'a na drugi komputer.

Moliwe ze bdziesz musial zainstalowac protokoy IPX

juras
12-09-07, 11:27
Router jako gateway działa jak należy. Połączenie stabilne, dostęp bez problemu zarówno ze stacjonarnego (skrętka) jak i z laptopa (Wi-Fi). Router ma włączone DHCP i NAT oraz Firewall, sam ma fabryczne IP 192.168.1.1.
Pingi:
Ping localhost daje 127.0.0.1 na obu kompach.
Ipconfig 192.168.1.100 na stacjonarnym oraz 192.168.1.101 na laptopie (to pewnie DHCP routera przydzieliło).
Ping 192.168.1.1 (router) prawidłowy z obu kompów.
Ping z jednego kompa na drugi - brak odpowiedzi (w każdą stronę).
Nie ustawiałem żadnych bardziej zaawansowanych opcji (zakresy adresów, wykluczenia itp.) tylko standardowe zabezpieczenia Wi-Fi, w tym filtrowanie po MACu dla karty WI-Fi w laptopie.

Pozdrawiam
Juras

wificon
16-09-07, 12:50
Windows XP - wyłącz echo w ustawieniach zapory.
I powtórz pingi do routera i do kompów

To ze komputery nie widza sie poprzez otoczenie sieciowe nie znaczyze nie widza sie wcale.

Wpisz w START - Uruchom \192.168.0.100 - oczywiscie na kompie który ma adres 0.101

Jezeli chcesz zeby komputery widziały się także w grupie roboczej to dodatkowo dobrze by bylo zebys zainstalował sobie protokoły IPX/SPX

juras
16-09-07, 13:25
Dzięki wielkie za pomoc, juz wiem że to firewall był przyczyna kłopotów. Po jego wyłączeniu problemy ustąpiły.
Na obu komputerach jest NIS 2007. Nie znam tego programu, ale pewnie da się gdzieś ustawić właściwe opcje, będę szukał.

Pozdrawiam
Juras