Zefir_psv
23-11-07, 03:47
Kupilem ostatnio sobie do serwera kontroler sas i 4 dyski twarde. Kontroler to LSI Logic i ma w opcjach dziwne nazewnictwo. Grunt, ze zrobilem na tych dyskach cos co sie nazywa IME - Integrated Mirrored Enhanced RAID (cos w stylu 0+1 z zapasowym dyskiem twardym). Przenioslem tam system operacyjny i wszystko byloby fajnie gdyby nie dwie rzeczy:
1. Transfer ciagly ~160MB/s, ale dopiero po chwili, najpierw przez okolo 1-3 sekund sie "rozpedza". Zaczyna od 5MB/s. Co z tym zrobic, zeby zazcynal od wiekszych predkosci, bo mi to przycina sys?
2. Kontroler rejestruje ten "wolumin" w BIOSie jako dysk fizyczny i system tez mi tak go pokazuje. Czy defragmentacja takiego "dysku" ma sens?
1. Transfer ciagly ~160MB/s, ale dopiero po chwili, najpierw przez okolo 1-3 sekund sie "rozpedza". Zaczyna od 5MB/s. Co z tym zrobic, zeby zazcynal od wiekszych predkosci, bo mi to przycina sys?
2. Kontroler rejestruje ten "wolumin" w BIOSie jako dysk fizyczny i system tez mi tak go pokazuje. Czy defragmentacja takiego "dysku" ma sens?