PDA

Zobacz pełną wersję : D-Link Dl-524 router ustawanie



Valkirie
03-12-07, 09:07
Witam,
zakupiłem i skonfigurowałem routera Dl-524 z WiFi. Jednak mam publiczne IP i chciałbym z niego korzystać, w postaci stawiania serwera dedykowanego na gry, strony, udostępniania plików znajomym. Jak ustawić, abym mógł np: udostępnić pliki znajomemu po przez program CesarFTP, lub co zrobić, aby móc postawić taki serwer dedykowany na jakaś grę.

Prosiłbym o pomoc, jak najszybszą, samemu nie chce kombinować, aby czegoś nie zepsuć. :oops:

wteq
03-12-07, 10:52
Witam.
Wejdź do panelu konfiguracyjnego przez http wpisując adres ip routera i tam w zakładce Advanced => DMZ wpisz ip komputera, który ma służyć jako ten serwer dedykowany. Jeśli będziesz miał jakieś kłopoty z tym routerkiem to pisz.
Pozdrawiam

Valkirie
03-12-07, 11:20
IP od providenta mam 62.121.79.XXX
zaś router daje 192.168.0.XXX

W CezarFTP wyświetla się ten od routera. Chcą udostępnić pliki muszę mu dać 192.168.0.XXX czy 62.121.79.XXX oraz z portem czy może być bez niego.

I podobnie z dedykowanym serwerem, który muszę podać, aby był widoczny i możliwy do połączenia?

Jeszcze wyczytałem coś na temat Virtual Server, coś tam trzeba też ustawiać?

macol
03-12-07, 12:21
Robiąc to poprawnie powinieneś przekierować porty, ustawić te Virtual Server i inne cuda. Na skrłty moźesz ustawić DMZ, ale nie jest to zbyt bezpieczna metoda. A jako IP wpisujesz IP maszyny na ktłrej ma stać dany serwer(WIN+R, cmd, ipconfig)

Valkirie
06-12-07, 12:57
Mam kolejny problem. Internet działa okrutnie wolno, a mam 3Mbit/s. W testach prędkości łączą jest dobrze, podczas ścigania danych również dobrze. Jednak otwieranie stron to istne zabójstwo. Działa tak samo na każdym komputerze podłączonym do routera.
Ma ktoś jakieś rady na to? Internet mam w Aster

intimo
11-12-07, 18:23
Witam

Kolego Valkirie mam ten sam problem jeśli chodzi i otwieranie stron, bo ściąganie czegokolwiek idzie z maksymalną prędkością.
Też mam Aster 3mb i też Dl-524. Ostatnio tak byłem zirytowany że zadzwoniłem do bok-u a tam od nich wszystko hula jak należy. Gość chciał podesłać serwis ale odmówiłem i dobrze o czym dalej.
Nie wiem czy wiesz ale jest nowy soft do tego routerka wersja V2.06 , z dnia Mon, May 07 2007.
No ale instalacja nowego softu nie pomogła, nawiasem mówiąc ustawienia zostają te stare, więc bez obaw go instaluj.

Po rozmowie z bok-iem zacząłem się bawić ustawieniami, DMZ było już dawno ustawione, inne zmiany nie pomogły, nawet szyfrowanie WPA2-PSK i filtr po mac-kach wyłączałem i nic, no może poprawa ale nie zbyt zauważalna.
Pomogło natomiast wyłączenie routera z prądu i włączenie go za około minutę. Jest lepiej, strony nie otwierają się tak szybko jak przy bezpośrednim połączeniu od modemu ale dużo lepiej niż się otwierały (lub nie otwierały) przed telefonem do bok-u.
U mnie to zadziałało, nie wiem jak będzie u Ciebie.

Serwerka nie stawiałem i w najbliższym czasie nie zamierzam wiec w tym temacie Ci nie pomogę