PDA

Zobacz pełną wersję : Nie mogę włączyć Windowsa XP.!



ejeczka
29-12-07, 13:16
Wczoraj wieczorem podczas gdy miałam włączony komputer zabrano prąd. Komputer się wyłączył, a że było dosyć późno to ja poszłam spać. Wstając rano chciałam go włączyć, ale pojawił się pewien problem. Wszystko jest w porządku, aż do momentu kiedy pojawia się napis `Windows XP` i trwa ładowanie systemu. Następnie pojawia się napis `Zapraszamy` po czym komputer sam uruchamia się na nowo. Co może być przyczyną tego błędu i w jaki sposób można go naparwić? Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

RRybak
29-12-07, 21:55
Prawdopodobnie uszkodził się jakiś ważny plik na dysku. Na dzień dobry spróbuj uruchomić komputer w trybie awaryjnym (nawalaj w klawisz F8 przed startem Windowsa), a potem wybierz "Uruchom w trybie awaryjnym".

Zakładając, że uda Ci się dostać do systemu kliknij "Start->Uruchom", wpisz:
chkdsk c: /f i naciśnij ENTER.
Prawdopodobnie napisze, że dysk jest systemowy i takie tam - na pytanie czy:
a) zamknąć wszelkie dostępne dojścia - odpowiadasz NIE
b) sprawdzić dysk przy ponownym uruchomieniu - odpowiadasz TAK

Uruchamiasz komputer ponownie, bez specjalnych menu. Prawdopodobnie pomoże - jeśli nie uda się włączyć systemu, to przygotuj płytę instalacyjną XP - pomyślimy co dalej.

ejeczka
30-12-07, 14:05
Próbowałam i nic z tego nie wychodzi. Trym awaryjny również nie ma najmniejszego zamiaru się włączyć ;]

RRybak
31-12-07, 09:24
No to bierz płytę instalacyjną XP i uruchom z niej komputer. Skoro masz zainstalowany system, to wstępnie zakładam, że wiesz jak to zrobić. Prawdopodobnie szybkie uderzanie w klawisz - tym razem - F12, przed startem systemu, powinno pokazać menu "z czego uruchomić komputer", ale nie jest to regułą.

W każdym bądź razie zakładam, że instalacja XP wystartowała. Będziesz widziała po kolei ekrany "naciśnij F2, F6.." i takie tam - zignoruj. Ciebie interesuje ekran, gdzie instalacja zatrzyma się (po około minucie, dwóch) i na dole będzie opcja "naciśnij R aby naprawić". Naciskasz R. System posprawdza trochę dyski, zobaczy czy już jest zainstalowany, po czym zapyta się, "do której instalacji się ma zalogować" - w twoim przypadku pewnie będzie to "C:windows" więc wpisz:
1 i naciśnij ENTER.
Drugie pytanie będzie dotyczyło chyba klawiatury albo języka - zignoruj - po 10sek samo zniknie.

Teraz wpisujesz kolejno:
fixboot [naciskasz ENTER]
fixmbr [naciskasz ENTER]
chkdsk c: /f [naciskasz ENTER]
Za każdym razem potwierdzając przez naciśnięcie T, gdy zapyta czy na pewno wiesz co robisz.
Reguły pytań do "chkdsk" masz opisane dwa posty wyżej :)

p.s. Gdybyś nie potrafiła wystartować z płyty, to daj znać - dalej będziemy kombinować. Upewnij sie tylko co pisze przy włączaniu komputera - szukaj na samym początku napisów w stylu "award" lub "phoenix".

goralka
10-01-08, 12:42
Ja mam komunikat mw taki: Przepraszamy, że system Windows nie został poprawnie uruchomiony
Myslisz ze ja tez moge cos takiego sprobowac? tryb awaryjny nie dziala, nic nie dziala:(
Super dokladnie to opisales:)

RRybak
10-01-08, 13:13
Rozumiem, że to komunikat z menu wyboru rodzaju startu. Skoro nie działa tryb awaryjny, przejdź od razu do ostatniego sposobu, czyli "próba ratowania z płyty CD"..

goralka
10-01-08, 19:06
niestety nie da rady:( jak naciskam f12 nic sie nie dzieje:( kompletnie nic.

drivani
11-01-08, 00:19
w momencie gdy komp.startuje przez chwilke na czarnej planszy pisze-f1-cos tam,f2-cos,itp,uchwyc ten moment gdy zauwazysz te chwile i kliknij wtedy f11,otworzy ci sie okno-przejdz do ost. pozycji strzałkami-instalacja z płyty cd,włoz płyte xp,zaznacz format dysku c,dalej płyta cie poprowadzi,formatowaniem uzdrowisz system,w razie problemu-odezwij sie,odnajdz 25cyfrowy klucz licencyjny-trzeba bedzie wpisac i potem ustawienia internetowe-bramka,adres dns itp

RRybak
11-01-08, 07:33
Wy byście wszyscy formatowali. Trzeba zawsze spróbować innych metod, zanim podejmie się decyzję o ostatecznej destrukcji..

Aby zmusić komputer do wystartowania z płyty CD, musisz mieć.. startową płytę CD - nośnik Windowsa takim jest. Następnie trzeba zmusi system do startowania najpierw z płyty, a potem z dysku - oto jak to zrobić:
1. podczas startu komputera, jeszcze przed menu "przepraszamy..", w miejscu gdzie leci test pamięci, wykrywa dyski itp. należy szukać napisu typu "Press DEL to enter setup". Tekst nam mówi jaki klawisz trzeba nacisnąć, by dostać się do BIOS. Z reguły jest to DEL, F1 lub F2.
2. Otworzą się nam "niebieskie tabelki", gdzie szukamy opcji "Advanced BIOS Features", gdzie wchodzimy do środka naciskając na niej ENTER
3. Szukamy ustawień typu "Boot Sequence" / "Boot Priority" albo czegoś w tym rodzaju. "Stojąc" na tej opcji i naciskając klawisze PageDown/PageUp (albo Plus/Minus - w zależności od komputera). Ważne by na samej górze lub przy tekście "First Boot Device" było "CD-ROM", a na drugim miejscu "HDD Device".
Naprawdę jest bardzo wiele kombinacji sposobów w jaki producenci sprzętu pozwalają to ustawiać, ale z powyższymi wskazówkami na pewno trafisz - MOŻE będzie potrzeba odrobinę własnej inicjatywy :)
4. Wychodzimy ESC z tych ustawień, szukamy menu "SAVE & Exit", potwierdzamy ENTEREM, komputer się restartuje. Jeśli płyta XP jest włożona to powinna wystartować z tekstem "dowolny klawisz spowoduje rozruch z płyty CD" - naciskasz więc np. SPACJĘ gdy to zobaczysz, po czym postępujesz wg ostatniego punktu z reparacją "R", chkdsk, fixboot oraz fixmbr..

goralka
11-01-08, 08:05
Dzieki za info, wolalabym uniknac formatu. Sprobuje z tym Biosem, mam nadzieje ze zadziala i plytka pojdzie:)

jabla1
11-01-08, 09:10
Witam

Ewentualnie możesz włożyć płytkę xp i odpalić instalacje pojawi się 1ekran {"instaluj " "napraw" } klikasz instaluj (wyszukuje zainstalowane systemy) akceptujesz zgadzasz się na umowę licencyjną i teraz pojawia się 2 ekran {"instaluj" i "napraw"} i klikasz napraw. (w wtedy instalują się wszystie potrzebne sterowniki czyli cały system

W każdym razie ta opcja wiele razy mi pomogła odzyskać system bez formatowania partycji

RRybak
11-01-08, 10:29
Zgadza się, jest to opcja, która pozwala postawić system bez utraty danych. Jednak trzeba się liczyć, że taki naprawiony system z reguły jest "delikatnie kaleki", gdyż płyta instalacyjna nadpisuje sporo plików systemowych i ustawień do ich pierwotnej zawartości. I przez to część programów może przestać działać i trzeba je będzie przeinstalować.
Także raczej stawiałbym tą opcję jako awaryjną, i także pod kątem "ostateczna reinstalacja". Chociaż jest to zdecydowanie lepsza opcja niż formatowanie.

goralka
14-01-08, 07:55
Dzieki za wszystkie rady dotyczace Windowsa, ale niestety nie udalo sie nic zrobic:( Robilam krok po kroku ale windows sie nie dal uruchomic, komunikat zniknal ale problem nie. Wiec musialam formatowac dysk.

DaroPL
16-01-08, 22:37
Słuchajcie jak mam jeszcze gorszy problem. Zainstalowałem sobie dwa systemy. Windows XP i Linux Fedora 8. Wszystko było ok. a następnego dnia chciałem włączyć XP i nie dało rady. Na dole ekranu przez chwilę widać ścieżki plików które się wczytują a po chwili uciekają w lewą stronę monitora. tak jakby wyjeżdżały. I pojawia mi się czerny ekran. To samo dzieje się kiedy chce zainstalować na nowo XP bądź sformatować. a Linux normalnie działa. Nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Jeżeli ktoś wie o co może chodzić to proszę niech mi pomoże.

Marshall
17-01-08, 16:49
Mozliwe, ze to blad bootloadera linuxowego, ktory zarzadza startem systemow operacyjnych. Fedora standardowo uzywa chyba Grub'a. Poszukaj na forum fedory, pewnie jest z czego wybierac. Nie ma sensu tego dublowac.

DaroPL
17-01-08, 22:07
Dzięki za odpowiedź. poszukam na tych forach Fedory ale jakby ktoś jeszcze coś wiedział to niech pisze.

Mich-al
28-02-08, 05:41
Mi też się Windowa XP zepsuł. I taraz mam takie pytanie :
Czy można przenieść pliki z dysku c: na dysk d: bez odpalania systemu?