PDA

Zobacz pełną wersję : neostrada+router+ap



matusz5
08-01-08, 07:33
witam,
Chciałbym wysłać internet z neostrady do kumpla - odległość ok. 100 -150m.
Kupiłem niedawno laptopa, tak więc w moim domku mam dwa kompy PC i laptop. U kolegi zwykły PC.

muszę w tym miejscu zaznaczyć że generalnie nie jestem zbyt zorientowany w sprawach sieciowych.... :P.....ale troszkę poczytałem....

chcę sie zapytać czy moja koncepcja ma sens i czy wogóle coś takiego da się zrobić....

zacznijmy od domku kolegi: antena panel 8dBi + karta sieciowa wifi
a u mnie: router z modemem adsl i antenką wifi żeby mieć bezprzewodowy internet na laptopie, komputer PC podłączymy do routera skrętką ( musi być skrosowana czy prosta ???)... i teraz kwestia wysłania internetu do drugiego budynku....chyba trzeba by użyć jakiegoś AP, który połączony byłby z routerem ( chyba skrętką ????)...i oczywiście antena zewnętrzna ( panel 8dBi ).....

co wy na to panowie i panie :))

teraz jeszcze kwestia doboru sprzetu...żeby nie był zbyt drogi ale żeby wszystko działało....
Router (adsl + wifi ): Dlink DSL-G604T
Ap: dlink DI524
karta sieciowa: Dlink

....a i jeszcze jedno ap maja różne tryby pracy...klient, most, repeater??...i tu już wcale się nie orientuje.........ale jestem pewien że mogę liczyć na jakąś pomoc :))

pozdrawiam.

brennman
08-01-08, 11:45
Ważna sprawą jest czy kumpel jest w tzw. "zasięgu wzroku" np. czy widzisz jego dom. dach , okno. Jeśli tak, a odległość jak piszesz 100-150m nie powinna stwarzać żadnego problemu. Kupujesz router wifi najlepiej z wbudowanym modemem adsl (AnnexA) i odkrecaną antena np. TP-Link-W8910G (1 miejsce test PCFORMAT cena ok.150zł) kabel najlepiej "prosty" bo nie każdy router potrafi rozpoznać, u kolegi karta wifi z odkręcana anteną. U kolegi antenke instalujesz na parapecie okna lub na dachu zależnie od odległości miedzy budynkami. Oczywiście siec wifi szyfrowana i wszystko zabezpieczone jakimś firewallem np. darmowy Comodo Firewall PRO (jeden z najlepszych). Ja mam w podobny sposób sieć zbudowana i wszystko elegancko funkcjonuje nawet drukarka sieciowa :) do routera (Linksys WRT54) nie mam podłączonej dodatkowej anteny ale ty jeśli sygnał był by słaby możesz podłączyć i a zasadzie nie potrzebujesz nic więcej.

matusz5
08-01-08, 20:36
dzięki za odpowiedź :)
drugi budynek jest w zasięgu wzroku...
...ale to jest tylko połowiczne rozwiazanie mojego problemu...nie zapominajmy o moim laptopie na którym chciałbym tez mieć internet bezprzewodowy.... i dlatego pisałem o dwóch "urządzeniach z antenkami", jedno aby przesłać neo do kumpla ( jakiś AP ), a drugie jakiś router z wifi aby bezprzewodowo rozprowadzić internet w moim domu.... mojego starego PC chciałem połączyć kablem bezposrednio do routera....

czy takie coś jest wogóle możliwe, albo inaczej czy ma sens, może jest jakieś prostsze rozwiązanie.....

cały czas męczy mnie to podłączenie routera z AP....da się to zrobić?

brennman
09-01-08, 09:25
...ale to jest tylko połowiczne rozwiazanie mojego problemu...nie zapominajmy o moim laptopie na którym chciałbym tez mieć internet bezprzewodowy....
A coś ty sie tak tego AP kurczowo złapał napisałem że do tego co chcesz osiągnąć wystarczy sprzęt który wymieniłem, no chyba że cierpisz na nadmiar kasy wtedy możliwości nieograniczone :) Routery mogą rozprowadzać sygnał niezależnie do kilku urządzeń jednocześnie to nie jest tak że bezprzewodowo tylko do jednego np.twojego laptopa, ale najczęściej do max 256. AP potrzebujesz (tak z grubsza) w momencie kiedy chcesz połączyć sieć bezprzewodową z siecią przewodową, rozbudować o możliwość większego zasięgu lub zwiększyć ilości podłączonych jednocześnie użytkowników (hotspot).
Wikipedia lub wyszukiwarka Google się kłania!!

matusz5
09-01-08, 16:53
..przepraszam za moją niewiedzę... :))

czyli mówisz że do takiej konfiguracji wystarczy sam router....w sumie to się cieszę ( redukcja kosztów :P )....

ale mam jeszcze jedną wątpliwość, a mianowicie kwestia anteny do tego routera...podejrzewam że będzie to musiała byc antena zewnętrzna....czyli zawiesimy ją na scianie za oknem ( pewnie jakaś nieduża...może jakiś panel 8dBi :))....), jeżeli ta antenka będzie za oknem to czy laptop złapie sygnał internetu w moim domku..... :)

proszę jeszcze raz o odp. i jeszcze troszeczkę cierpliwość i wyrozumiałości

brennman
09-01-08, 21:23
Najpierw wypróbuj wszystko na antenie standardowej routera ja mam standardową i wszystko funkcjonuje dodatkową zawsze możesz dołożyć i może się okazać że nie koniecznie musi być za oknem, a wystarczy np. na parapecie w mieszkaniu.

jeżeli ta antenka będzie za oknem to czy laptop złapie sygnał internetu w moim domku.....
skoro ja mam w budynku i działa wszystko na zewnątrz (lapek na tarasie i komp w domu obok) to jeśli antena będzie na zewnątrz to lapek w środku również będzie działał.

matusz5
17-01-08, 21:17
witam,
to znowu ja :)
więc kupiłem trochę sprzętu.... :) i już są problemy :(

...pierwsza próba połączenia dwóch komputerów przez router kablami rj45....
pierwszy komputer z win XP mogę tu pingować router no i ten komputer...ale drugiego ( win vista ) już nie, natomiast z visty pinguje xp i router samego siebie się nie da....:(( oczywiście komputery się nie widzą w sieci...mam tą samą grupę roboczą i nic...router umie przydzielić adresy IP obu komputerom...ręcznej konfiguracji też już próbowałem....zapory na viscie wyłączone............

chłopacy pomóżcie proszę :(