PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z uruchomieniem niektórych stron internetowych.



Sylwia.Uliasz
12-01-08, 16:15
Od 2-óch miesięcy mam problem z uruchomieniem niektórych stron internetowych. Kiedy wpisuję adres tej strony (niewiem czy tutaj można podawać adresy) np. strony: nasza-klasa albo fotka.
I wtedy niby się uruchamia bo się ten pasek u dołu ładuje i ładuje (czasami nawet pół godziny!) i kiedy wkońcu dojdzie do końca pojawia się komunikat, że " połączenie nie może zostać zrealizowane ". Tak jest już 2 miesiące. Są to tylko te 2 strony. Niewiem dlaczego tak jest. Może ktoś wie co robić w tej sytuacji, aby wszystko się normalnie uruchamiało?

osiaq
13-01-08, 09:08
Jeżeli reszta stron chodzi Ci normalnie, pytaj osobę, która Ci dostarcza internet (o ile nie bierzesz jakiejś neostrady czy innej dużej firmy). To raczej nic u Ciebie, jeżeli tylko Ty masz dostęp do kompa.
Bo jeżeli korzystają z tego kompa też inne osoby (np. siostra która ma gołe fotki na fotka.pl) mogli to zablokować np. na firewallu. Zjawisko dość dziwne.

Jurgi
13-01-08, 10:28
Miałem podobne dziwne zjawisko. Od pewnego momentu sieć transfer zaczął szwankować - np. wysyłanie powodowało obcięcie pasma na ściąganie, monitor sieci pokazywał non-stop download ~0,5-1,5 KB/s (nawet, kiedy nic nie chodziło), przy ściąganiu pokazywało również wysyłanie; co więcej, właśnie nie mogłem za nic otworzyć kilku wybranych stron, jakby były blokowane. Ich liczba się powiększała co jakiś czas. Nic nie pomagało, opieprzyłem nawet dostawcę (kablówkę), nic.
Pomogło (i tego nie rozumiem) wywalenie i ponowne zainstalowanie sterowników od modemu kablowego (Motorola SB5100, podłączona przez USB). Jak ręką odjął.

Sylwia.Uliasz
13-01-08, 11:30
Mam połączenie radiowe, przez serwer. Nie tylko mi tak się dzieje z tymi stronami. Moja koleżanka, która też ma internet od tego samego gościa też tak ma. Ale tylko ja i ona mamy taki problem.

PS. Nikt, kto korzysta z tego komputera nie ma nigdzie gołych fotek ;)

osiaq
13-01-08, 19:37
No i problem rozwiązał się sam: gość blokuje dostęp do tych stron, z sobie tylko znanych powodów. I to jest, że tak powiem 99.8% pewności.
Tu mam apel do pozostałych, czytających ten wątek: porady jak to obejść, wysyłajcie dziewczynie na PW, bo ten gostek też może tu trafić i przeczyta, jak to zadziałało :D
Inna sprawa, że zablokowało tylko dwie dziewczyny, a reszta ludzi ma dostęp? A może to jakaś cicha umowa rodziców z tym gościem?

Sylwia.Uliasz
13-01-08, 20:23
Napewno nie umowa rodziców. Nawet rodzice sie wkurzyli, że ta strona (nasza-klasa) nie dziala. Ale co teraz zrobić żeby wszystko wróciło do normy i normalnie się uruchamiało?

osiaq
13-01-08, 21:31
No to rodzice niech opieprzą gościa i już. Inna sprawa, że nasza klasa dość często nie działa poprawnie. Ale przynajmniej z 4-5 razy dziennie powinna wskoczyć :D Niech mam zadzwoni do tego pana i mu powie, że chce fotkę i naszą klasę i już. W zależności od tego, jakim jest fachowcem, facet przywróci Wam dostęp w jakieś 2-10 minut

Sylwia.Uliasz
14-01-08, 13:06
Jak próbuję włączyć te strony to pierwsze się strasznie długo ładuje a później wkońcu się włącza ale taki komunikat:

BŁĄD
Ządany URL nie może zostać sprawdzony.

Podczas sprawdzania URL-a: www.nasza-klasa.pl
wystąpił następujący błąd:

Nie można zrealizować połączenia

System zwrócił następującą wartość:
(110) Connection timed out


Serwer źródłowy lub sieć mogą być nieczynne. Spróbuj ponowić żądanie później.
_____________________________________________
Generated Mon, 14 Jan 2008 13:14:40 GMT by Hades (squid/2.5.STABLE9)

osiaq
14-01-08, 13:43
No to 100% jest wina gościa, blokada jest na routerze ("serwerze") i jest to celowe działanie tego pana. W związku z tym powiedz mamie, żeby zadzwoniła do tego pana i mu powiedziała, że ma włączyć :)

stilgar
14-01-08, 14:47
akurat na naszej klasie to timeout może się zdarzyć :)

Sylwia.Uliasz
14-01-08, 15:19
Ale dlaczego na nasza-klasa może się to zdarzyć? Czemu się tak dzieje? Da się to jakoś odblokować samemu?

Sylwia.Uliasz
14-01-08, 18:02
Czyli jeżeli rodzice powiedzieliby temu gościowi żeby odblokował te strony to on by to odblokował? Nie miałby żadnych problemów ze zrobieniem tego?

osiaq
14-01-08, 18:50
Tak, nie powinien mieć żadnych problemów.

Natomiast na Twoim miejscu wpisałbym http://nasza-klasa.pl
bez literek www. Bardzo mozliwe, że ruszy.

Sylwia.Uliasz
15-01-08, 13:50
Wpisałam bez www no i dalej to samo, bez zmian.

osiaq
15-01-08, 15:09
No a z panem adminem już mama rozmawiała?

Sylwia.Uliasz
16-01-08, 12:00
Jeszcze nie rozmawiała. Ale się okazało, że wszyscy, którzy mają internet z jego serwera mają tak samo jak ja. Też im się te strony nie włączają.

Sylwia.Uliasz
16-01-08, 12:08
Chyba już wiem dlaczego on to zablokował. Pewnie za dużo osób włączało tą stronę i serwer był przeciążony. Może dostał jakieś skargi, że internet przez to wolniej chodzi. Ale czy on ma prawo blokować?

osiaq
16-01-08, 17:36
A nie wiem :D Na tym to ja się juz nie znam :D Swoją droga to jakaś dupa, nie admin, skoro nie umie ruchu ustawić i mu się "serwer zapycha" :D