PDA

Zobacz pełną wersję : problem z udostępnianiem internetu w sieci lan



luki98
21-01-08, 08:09
mam problem chodzi o to ze chce udostępnić neta na drugi komputer w domu ale netodawca zastrzegł sobie prawo ze nie mogę.:) Chodzi o to ze przydziela mi dobrze IP tylko nie mogę ustawić DNS, ani automatycznie ani ręcznie (tak jak jest na komputerze 1) po prostu nie chodzi, jak by ktoś doradził to był bym wdzięczny, dzięki z góry

bachusdionizos
21-01-08, 11:47
mam problem chodzi o to ze chce udostepnic neta na drugi komputer w domu ale netodawca zastrzegł sobie prawo ze nie moge, ale... :) chodzi o to ze przydziela mi dobrze IP tylko nie moge ustawic DNS, ani automaycznie ani recznie (tak jak jest na komputeze 1) po prostu nie chodzi, jk by ktos doradzil to byl bym wdzieczny, dzieki z góry

(Pomijam aspekt, że robisz coś niezgodnego z umową...)

Opisz dokładnie problem, proszę. Gdzie Ci tego DNS nie przydziela - na routerze? Na stacji roboczej? W czym jest problem? Pingi z PC do routera dochodzą?
Pingi na zewnątrz wychodzą (na jakiś zewnętrzny adres).
Pamiętaj też, że jak dostawca internetu w miarę rozgarnięty, to może zablokować (chociaż da się to ominąć) / wykryć używanie NATa/dzielenie.

luki98
21-01-08, 19:14
pingi do bramy nie dochodzą, ani nigdzie poza. Jeśli dam udostępnianie, to pojawia mi sie na komputerze 2 połączenie "połączenie lokalne na", jak w przypadku Neostrady. Nie wiem co jest poza mieszkaniem, bo do mieszkania wchodzi mi tylko kabel i tyle. Dowiedziałem sie u dostawcy, ze mogę rozdzielać sygnał za pomocą udostępniania, tylko nie wiem jak. Czy w internet explorer komunikat "internet explorer nie mógł otworzyć strony wyszukiwania" da sie to jakoś załatwić bez pomocy rutera? Dostawca zrobił zabezpieczenie na adres mac.

update:
dns-a nie przydziela mi na 2 komputerze, wiec go ustawiam ręcznie, ale i tak nie chodzi. Pomocy już drugi dzień sie z tym męczę:/

Marshall
21-01-08, 20:32
edit:
poprawiam, poniewaz zle zrozumialem powyzsze posty (z powodu nie stosowania sie kolegi do ortografii, interpunkcji itp. :P )

Rozumiem, ze udostepniles internet, poprzez polaczenie kompow sieciowym kablem skrosowanym (--modem---komp1---komp2 ). Jezeli na obu jest Win XP, to nie powinno byc problemow - uruchamiasz Kreatora konfiguracji sieci na kompie z netem i postepujesz wg wskazowek. Przy ustawieniach recznych, komp 2. powinien miec wlaczone dhcp, ewentualnie jako DNS wpisane lokalne IP komputera z netem.

bachusdionizos
21-01-08, 21:44
pingi do bramy nie dochodza, ani nigdzie poza... jesli dam udostepnianie pojawia mi sie na komputerze 2 połaczenie "połonczenie lokalne na" jak w przypadku neostrady... nie wiem co jest poza mieszkaniem bo do mieszkanoia wchodzi mi tylko kabel i tyle... dowiedziałem sie ze u dostawcy moge rozdzielac sygnał za pomoca udostepnienia, tylko nie wiem jak i tyle... a w internet explorer komunikat "internet explorer nie mugł otworzyc strony wyszukiwania"... da sie to jakos załatwic bez pomocy rutera?? bo dostawca zrobił zabezpieczenie na adres mac...

Zacznijmy od jednego, ważnego tematu: przepisujesz nawet komunikaty z błędami ortograficznymi, ciężko się czyta...

Nadal nie opisałeś, co jest grane w tej sieci! Żadnego schematu!
Opisz proszę na zasadzie:

- mam internet od dostawcy - do domu doprowadzony kabel podłączany do karty sieciowej / do modemu / etc.
- na drugim komputerze mam ... (karta sieciowa)
- komputery są spięte siecią za pomocą....
- na komputerze, który będzie miał udostępniać internet mam zainstalowany Windows / Linux (2000, XP, Mandriva)
- ustawiam to i to...