PDA

Zobacz pełną wersję : Router linksys WRT54GC POMOCY



falo
21-01-08, 15:28
Witam mam router firmy linksys model WRT54GC v2 poloczone sa przez niego 2 kompy kablami.I tu nasowa sie moje pytanie mam stale ip i potrzebuje je do gier (zakladanie serverow) ale od czasu podlaczenia routera ip zmienilo sie na wewnetrzne.Mogl by mi ktos powiedziec jak skonfigurowac router abym mial ip zewnetrzne?

Pozdrawiam

Toto
21-01-08, 17:02
Zorientowac sie na jakich portach dziala dana gra i je przekierowac na maszyne, ktora ma pelnic role serwera. Jak to zrobic?
A to juz jest dokladnie opisane tu: http://portforward.com/routers.htm wiec nie ma sie co rozpisywac.
Jak bedziesz mial szczescie to moze nawet znajdziesz opis dla swoich gier, a jesli nie, to przez analogie z innych przykladow.

Powodzenia

falo
25-01-08, 17:02
moze inaczej w polu to IP Adres wpisalem taki ip jakie jest powyzej 192.168.1.1 w silniku serva tez i moge do gry zalogowac sie tylko ja bo to jest wewnetrzne ip a gdy wpisuje inne ip to wogole ani ja ani nikt inny niemoze sie zalogowac do gry wiec jakie ip mam tam wpisac?

macol
25-01-08, 17:31
A jaka to gra?

Wpisujesz IP pod jakim chcesz być widoczny na zewnątrz, czyli zewnętrzne. Ale to jest bez znaczenia dopóki nie ustawisz w routerze odpowiednich przekierowań.

falo
25-01-08, 17:42
wlasnie sie tak domyslam ze to w ogolnych ustawieniach typu stalic Ip trzeba ustawic tylko , ze ja probowalem kilka razy i nic z tego nie wyszlo jak ustawilem to wogole neta nie bylo i musialem na domyslne zrobic :/ a gra to Tibia

Toto
25-01-08, 18:26
Przekierowan dokonujesz w zakladce "Applications and gamings", w ustawieniach routera nic nie zmieniasz. Chociaz dobrym rozwiazaniem jest ustawienie "static dhcp" aby router zawsze przydzielal ten sam adres tej konkretnej maszynie, ale niezbedne to nie jest.

sprawdz na maszynie, na ktorej zamierzasz postawic serwer jaki ma adres IP
uruchom konsole start->uruchom->cmd i wpisz polecenie ipconfig i zobacz adres IP tej wlasnie maszyny, nie bramki!
i ten wlasnie adres nalezy wpisac w polu "To IP Address", bo cos mi sie wydaje ze wpisywales tam adres routera. Zakres portow to 7171 - 7171, zaznacz oba protokoly (TCP i UDP), zaznaczyc enabled i zapisac ustawienia.

Teraz aby sie ktos mogl polaczyc z Twoim serwerem musi wpisac, zewnetrzny adres przydzielony Ci przez dostawce. A to sobie sprawdzisz chocby na tej stronie w pierwszym moim poscie.
Drobna uwaga. Jesli sam bys sie chcial polaczyc przez zewnetrzny adres routera musi on miec wlaczona opcje "NAT-loopback", ale nie wiem jak to wyglada na oryginalnym sofcie, czy w ogole jest dostepna :]

falo
25-01-08, 18:31
prawdz na maszynie, na ktorej zamierzasz postawic serwer jaki ma adres IP
uruchom konsole start->uruchom->cmd i wpisz polecenie ipconfig i zobacz adres IP tej wlasnie maszyny, nie bramki!
i ten wlasnie adres nalezy wpisac w polu "To IP Address", bo cos mi sie wydaje ze wpisywales tam adres routera. Zakres portow to 7171 - 7171, zaznacz oba protokoly (TCP i UDP), zaznaczyc enabled i zapisac ustawienia.

Wpisalem te cmd/ipconfig i tam pisze ip : 1921.168.1.101 ale to mi sie wydaje na adres router wew a gdy wysylalem wniosek o prZYdzielenie zanim kupilem router to przydzielili mi adres 85.89.175.212 i wszystko dzialalo

macol
25-01-08, 18:36
Tego nie da się czytać! Ani nawet poprawić! Zacznij pisać po polsku, i/lub czytać swoje posty przed wysłaniem!

Toto
25-01-08, 18:45
Wejdz na wspomniana wczesniej strone http://portforward.com/default.htm
Na samym dole masz podany adres przydzielony Ci przez dostawce Your external IP address is........... To jest Twoj(routera) zewnetrzny adres IP. Sprawdz sobie czy sie zgadza z tym co Ci podal Twoj ISP.

EDIT: Sprawdz tez w ustawieniach routera, w zakladce status czy masz prawidlowo przydzielany ten adres zewnetrzny

192.168.1.1 - jest to wewnetrzny adres routera (ten adres wpisujesz w przegladarce aby zmienic jego ustawienia)
192.168.1.101 - to adres maszyny na ktorej chcesz zalozyc serwer

Wiec w ustawieniach routera zaznaczasz ze wszystkie pakiety przychodzace na zewnetrzny adres routera na porcie 7171 maja trafic do maszyny o adresie 192.168.1.101
Nie pomoge Ci w konfiguracji samej Tibii poniewaz nigdy w to nie gralem i nie zamierzam :]