PDA

Zobacz pełną wersję : Serwera FTP nie widać ze świata !!!



pawrys
23-01-08, 19:00
Serwera FTP nie widać ze świata !!!
W sieci lokalnej jest widoczny.
Mam stałe łącze (4 Mb), stały publiczny adres IP.
W sieci działa FRITZ!Box Fon WLAN 7050 jako router.

Na tym ruoterze przekierowałem porty (Port Forwarding) następująco:

Protocol: TCP
Port: 20-21
To IP address: 192.168.178.2
To port: 20-21

IP 192.168.178.2 to adres komputera z zainstalowanym serwerem FTP.

Gdy podłączę ww komputer bezpośrednio do Internetu (z pominięciem routera) serwer FTP jest widoczny ze świata. A więc to nie jest wina windowsa tylko routera.
Co zrobić żeby serwer był widoczny ze świata? Pomóżcie !!!

bachusdionizos
23-01-08, 19:09
Serwera FTP nie widać ze świata !!!
W sieci lokalnej jest widoczny.
Mam stałe łącze (4 Mb), stały publiczny adres IP.
W sieci działa FRITZ!Box Fon WLAN 7050 jako router.

Na tym ruoterze przekierowałem porty (Port Forwarding) następująco:

Protocol: TCP
Port: 20-21
To IP address: 192.168.178.2
To port: 20-21

IP 192.168.178.2 to adres komputera z zainstalowanym serwerem FTP.

Gdy podłączę ww komputer bezpośrednio do Internetu (z pominięciem routera) serwer FTP jest widoczny ze świata. A więc to nie jest wina windowsa tylko routera.
Co zrobić żeby serwer był widoczny ze świata? Pomóżcie !!!

Firewall na routerze / Windowsie? Jak sprawdzasz, że nie widać ze świata?
Ktoś zewnątrz próbuje, czy Ty na IP przydzielony przez dostawcę się łączyć?

pawrys
23-01-08, 20:47
czy widać ze świata sprawdzam od sąsiada i z pracy. Sąsiad i w pracy to komputery nie w mojej lokalnej sieci.
Jakby co, to publiczny adres IP jest: 83.3.56.203. Można sprawdzić, nie widać.
Kombinbowałem już na różne sposoby aż w końcu zabrakło mi pomysłu.
Nie chodzi widocznie o firewala na windowsie, bo gdyby to on blokował, to po podłączeniu bezpośrednio do internetu z pominięciem routera też nie było by go widać ze świata, A wtedy jest właśnie widoczny ze świata.

Marshall
23-01-08, 23:31
Wpisz w port tylko 21 zamiast zakresu i wtedy sprobuj. Jesli to nic nie daje, wpisz komputer z programem ftp do DMZ na routerze. Spróbuj też wgrać nowsze oprogramowanie routera.

ckpiter
24-01-08, 11:25
skonfiguruj router wedlug tego
http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/FRITZ/WLAN7050/Serv-U.htm

moze pojdzie

pawrys
26-01-08, 11:16
Mam problem z przekierowaniem portów 20-21 na lokalny komputer. Może któs mi by doradził?