PDA

Zobacz pełną wersję : Brak polaczenia z internetem przez sieciowke



painkiller.jack
27-01-08, 15:16
Witam
Pare miesiecy temu kupilem laptopa firmy ASUS X50N z preinstalowanym systemem VISTA.
Mam internet z firmy www.metronet.pl (jestem w sieci lokalnej i lacze sie przez sieciowke ).Moja sieciowka to NVIDIA nForce networking controller.

Chodzi mi o to ze na Viscie wszystko dziala elegancko.
Problem jest na XP nie dziala mi internet. Zainstalowalem Viste i znowu wszystko bylo ok.
Pod XP w menadzerze urzadzen wszystko jest ok pokazuje ze sieciowka dziala prawidlowo, wszystkie ustawienia typu ip, maska oraz MAC adres sa tez poprawne.Jednak nie moge polaczyc sie z internetem w czym jest problem?

Nawet ping na jakis serwer dns np213.25.84.194 rowniez nie odpowiada
Karta wysyla pakiety ale zadnych nie odbiera, zapora jest wylaczona.

R2D2
27-01-08, 17:06
Pod XP w menadzerze urzadzen wszystko jest ok pokazuje ze sieciowka dziala prawidlowo, wszystkie ustawienia typu ip, maska oraz MAC adres sa tez poprawne.Jednak nie moge polaczyc sie z internetem w czym jest problem?


Mialem kiedys dosc podobny problem.
U mnie wystarczylo zresetowac modem.

painkiller.jack
27-01-08, 19:41
Tylko ze u mnie nie ma modemu :). Z sieciowki kabelek leci do routera na klatce w bloku.Ale po formacie xp i ponownej instalacji visty internet znowu dzialal ?

jrs
28-01-08, 07:49
Napewno wszytkie ustawina IP są dobre?
Wpisz na konsoli

ipconfig /all
i pochwal się co wyszło.

Czy jest ustawiona domyślana brama? A jeśli tak to sprawdź czy odpowiada na pingi.

bachusdionizos
28-01-08, 09:51
Witam
Pare miesiecy temu kupilem laptopa firmy ASUS X50N z preinstalowanym systemem VISTA.
Mam internet z firmy www.metronet.pl (jestem w sieci lokalnej i lacze sie przez sieciowke ).Moja sieciowka to NVIDIA nForce networking controller.

Chodzi mi o to ze na Viscie wszystko dziala elegancko.
Problem jest na XP nie dziala mi internet. Zainstalowalem Viste i znowu wszystko bylo ok.
Pod XP w menadzerze urzadzen wszystko jest ok pokazuje ze sieciowka dziala prawidlowo, wszystkie ustawienia typu ip, maska oraz MAC adres sa tez poprawne.Jednak nie moge polaczyc sie z internetem w czym jest problem?

Nawet ping na jakis serwer dns np213.25.84.194 rowniez nie odpowiada
Karta wysyla pakiety ale zadnych nie odbiera, zapora jest wylaczona.

Możliwe rozwiązania:
- nie masz takich samych ustawień (włącz np. w XP pobieranie IP i reszty ustawień z DHCP, lub zobacz w Vista ipconfig /all i wpisz z palca te same ustawienia)
- zobacz, może gdzieś z palca zmieniłeś MAC karty sieciowej? ipconfig /all w XP i Vista i sprawdź, czy wszędzie jest ten sam MAC dla karty sieciowej

Mic111
30-01-08, 15:01
Mam ten sam problem z internetem - moja zintegrowana karta sieciowa z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu nie odnawia adresu IP. Korzystam z Astercity które powiadomiło mnie że z ich strony wszystko jest ok. Technik z Aster też nie mógł sobie z tym poradzić. Po jakimś czasie internet włączył mi się przez LAN jednak przy próbie instalacji routera bezprzewodowego padł ponownie i nie działa aż do dnia dzisiejszego.

Musi to być winna karty bo obecnie korzystam z karty w modemie i mój komp jest podłączony do netu przez USB. Dodam że USB także się czasem wyłącza i rusza dopiero po restarcie. Oszczędność energii dla USB jest wyłączona.

Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje i zdażyłem się już przyzwyczaić no i zmieniam operatora na UPC może to coś pomoże.

Oddzielna karta graficzna też nie działa tak jak powinna.

Moja konfiguracja to: Athlon 64x2 3800+, Asus M2N-E, Gigabyte 7600gs 256, 2Mb Ram